Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΟ ΧΑΛΚΟ Εριχναν με λάστιχα τους μετασχηματιστές


Βράδια που υπήρχαν διάφορα γεγονότα (Μεγάλη Εβδομάδα, βράδυ των εκλογών, βράδυ του τελικού στο μπάσκετ) επέλεγε η σπείρα που έκλεβε το χαλκό από τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ στην Τριφυλία για να κάνει πολλαπλά χτυπήματα. Τελικά όμως πέντε από αυτούς, όλοι τους Πακιστανοί, έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας και αναζητείται και ένα έκτο άτομο, ομοεθνής τους, που θεωρείται και ο εγκέφαλος της συμμορίας. Επέλεγαν πάντα μετασχηματιστές σε μη αστικές περιοχές, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι για μην πάθουν ηλεκτροπληξία, χρησιμοποιούσαν λάστιχα άρδευσης για να τους ρίξουν στο έδαφος.
Η δράση τους ήταν πανομοιότυπη. Σε όλες τις περιπτώσεις κινούνταν και οι πέντε μαζί, που είναι ηλικίας 25, 17 ,23, 19 και 28 χρονών με ένα αυτοκίνητο, προσέγγιζαν -πάντα βράδυ- το σημείο που βρισκόταν ο μετασχηματιστής και αφού ανέβαιναν στα δίστηλα που βρισκόταν ο μετασχηματιστής, ξεβίδωναν τις βίδες της βάσης του και στην συνέχεια τον έδεναν με λάστιχα άρδευσης και τον έριχναν στο έδαφος. Προσπαθούσαν πάντα να πέσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην στραβώσει το καπάκι του και να μπορούν να τον ανοίξουν. Από το εσωτερικό του αφαιρούσαν το χαλκό τον οποίο τοποθετούσαν σε σακιά για ελιές που έφεραν διακριτικά διάφορων ελαιοτριβείων της περιοχής και έφευγαν με το αυτοκίνητό τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάντα φορούσαν τζιν και μακρυμάνικη μπλούζα για να προστατευτούν από το ειδικό λάδι που υπήρχε στο εσωτερικό του μετασχηματιστή το οποίο θεωρείται και βλαβερό.

Το βράδυ των εκλογών, όμως, χτυπώντας στην περιοχή “Κοκκινοχώραφα“ των Γαργαλιάνων ένα ακόμη μετασχηματιστή εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους βιαστικά, γιατί προφανώς αντιλήφθηκαν την παρουσία της Αστυνομίας. Το βράδυ αυτό στην περιοχή βρέθηκε το αυτοκίνητό τους και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα, καθώς σε αυτό βρέθηκαν διάφορα εργαλεία όπως και ίχνη λαδιού από τους μετασχηματιστές. 
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να βρουν τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που ανήκει σε 22χρονο Πακιστανό ο οποίος μένει στην Αθήνα και διαφεύγει την σύλληψη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο όνομά του είχε μεταβιβάσει 7 αυτοκίνητα. Από εκεί και πέρα οι αστυνομικοί από τα Τμήματα Φιλιατρών και Γαργαλιάνων σε συνεργασία με την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στην περιοχή για την πρόληψη της εγκληματικότητας κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των ατόμων που κινούνταν με αυτό το όχημα στην περιοχή.
Ετσι και έφτασαν στα ίχνη τους, με αποτέλεσμα την περασμένη Τρίτη να προσαγάγουν τους πέντε Πακιστανούς. Στην κατοχή τους βρέθηκαν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το ξεβίδωμα των μετασχηματιστών αλλά και υπολείμματα από λάδια στα ρούχα τους. Επίσης τα δακτυλικά τους αποτυπώματα ταυτοποιήθηκαν με αυτά που είχαν βρεθεί στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν όπως και πάνω στα μεταλλικά σημεία αρκετών μετασχηματιστών. Ακόμα έχει βρεθεί και βιολογικό υλικό το οποίο έχει σταλεί για έρευνα προκειμένου να γίνει επιπλέον ταυτοποίηση.
Εχοντας χτυπήσει 18 μετασχηματιστές υπολογίζεται ότι έχουν αφαιρέσει πάνω από 3,5 τόνους χαλκού και η συνολική ζημιά που έχει προκληθεί στην ΔΕΗ εκτιμάται πάνω από 162.000 ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους αφορά τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών, όπως και της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών.
Η συμμορία εκτιμάται ότι συστάθηκε στα μέσα Μαρτίου και τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους, με τον 22χρονο, που διαφεύγει την σύλληψη, να είναι ο αρχηγός και να εφοδιάζει με εργαλεία και αυτοκίνητα τα υπόλοιπα μέλη τα οποία ήταν τα εκτελεστικά  όργανα. Οι κλοπές αυτές πέρα από την υλική ζημιά δημιουργούσαν προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ αλλά και στον αγροτικό τομέα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έμεναν χωρίς ρεύμα αρδευτικά που ειδικά αυτή την περίοδο τα έχουν ανάγκη οι παραγωγοί της περιοχής.
Οπως μας επισήμανε ο προϊστάμενος του γραφείου της ΔΕΗ στα Φιλιατρά Παναγιώτης Ανδριανόπουλος ήδη έχει αντικατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μετασχηματιστών και μένουν ακόμη δύο οι οποίοι θα μπουν αυτή τη εβδομάδα. Εκτίμησε ότι πλέον θα επέλθει ομαλότητα και ισορροπία στο δίκτυο της ΔΕΗ στην περιοχή, ενώ εξήρε το έργο της Αστυνομίας σημειώνοντας ότι έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά, απέδειξε ότι έδρασε απόλυτα οργανωμένα και τους αξίζουν συγχαρητήρια.   


Κ.Μπ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/05/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου