Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Πρωτόγνωρο έργο στη Γιάλοβα


Συνεχίζεται η διάνοιξη της κεντρικής περιφερειακής τάφρου στη Γιάλοβα. Στο έργο βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών. Ο καθαρισμός ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και μέχρι σήμερα έχουν ανοιχτεί και καθαριστεί 4.300 μέτρα με το μοναδικό στο είδος του μηχάνημα που διαθέτει η Μεσσηνία.
Η εν λόγω τάφρος δεν είχε καθαριστεί ποτέ από τότε που κατασκευάστηκε, με εξαίρεση μικρά τμήματά της, χειρωνακτικά βέβαια, προκειμένου να ανοίγονται επίγειοι αγωγοί εξυπηρετώντας την ρυζοκαλλιέργεια που λάμβανε χώρα από την προπολεμική περίοδο μέχρι και το 1962 περίπου. Το έργο αυτό έχει πολλαπλή σημασία και θετικά αποτελέσματα για την περιοχή.
Πρώτα και κύρια την καταπολέμηση του κουνουπιού στη Γιάλοβα, για το οποίο έχουν γραφτεί πάρα πολλές αράδες. Θα υπάρχει πρόσβαση για το ράντισμα του κουνουπιού, γιατί ως γνωστόν ευδοκιμεί ραγδαία σε ανάλογα περιβάλλοντα. Ηδη έχει ελαττωθεί η εξάπλωσή του και στη Γιάλοβα δεν υπάρχουν οχλήσεις όπως άλλες χρονιές. Εννοείται ότι οι ραντισμοί θα συνεχίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε ο επισκέπτης να μην λακάει, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Για το έργο αυτό την ευθύνη και το βάρος φέρει ο δραστήριος τοπικός σύμβουλος της Γιάλοβας Γιώργος Γιαννούτσος ο οποίος, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, ολημερίς βρίσκεται στην περιοχή και τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Να σημειωθεί εδώ ότι στον Παναγιώτη Αλευρά αναλογεί μεγάλο μέρος της επιτυχίας του έργου για την παραμονή του μηχανήματος στην περιοχή, διότι, όπως προαναφέρθηκε, είναι το μοναδικό στη Μεσσηνία και με αγώνα στάλθηκε στη Γιάλοβα. Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε κατάλαβε την αναγκαιότητα και την σημασία του έργου. Τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης ότι σε μια περιοχή όπως αυτή, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, θα είναι πάντα αρωγοί για την ανάπτυξή της. Το μηχάνημα, είπε, θα μείνει ακόμα δέκα μέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διάνοιξη, καθώς και ο καθαρισμός του ποταμού Ξερολάγκαδου, ο οποίος εκβάλλει στη Βοϊδοκοιλιά και το ανάχωμά του αποτελεί πλέον με τη διάνοιξη φαρδύ δρόμο. Τέλος, το έργο έχει κι άλλη ιδιότητα. Φτιάχνεται πλέον και αντιπλημμυρική ζώνη, καθιστώντας την περιοχή αμυντική σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Χειροκροτώντας το αυτονόητο, ας επικαλεστούμε τη γνωστή φράση κάλλιο αργά παρά ποτέ. 
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/05/2012

4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΛΙΒΑΝΗΣΤΗΡΙΑ.

    ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΚΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΖΩΤΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προ τριετίας είχε καθαριστεί και πάλι η τάφρος όχι σε όλο το μήκος της βέβαια και απο υπαιτιότητα της Νομαρχίας.Ετσι για να σας φρεσκάρω λίγο την μνήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΕΣΤΩΡΑ

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΤΡΕΛΟΥΣ.

    ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΕΝΑ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΔΙΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΛΑΘΟΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως οι παλιοφυλλαδες τι σου ειναι.Ακου εκει πρωτογνωρο εργο λες και φτιαχτηκε ο Πυργος του Αιφελ στη Γιαλοβα..Ενα καθαρισμο μιας ταφρου καναν δηλ το αυτονοητο.Οσο για τα κουνουπια -ειλικρινα ευχομαι να διαψευστω-μα βλεπω δυσκολο καλοκαιρι και φετος.
    -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή