Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Μεσσήνια από το Μουζάκι στην κορυφή των ερευνητών


Τα λιπαρά ψάρια, όχι απλώς βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά έχουν και επικουρική δράση στη θεραπεία συγκεκριμένων όγκων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από Ελληνίδα ερευνήτρια σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μάλιστα, για τη μελέτη της η Χαρά Νικολακοπούλου έλαβε το πρώτο βραβείο Κορυφαίου Νέου Ερευνητή σε διεθνές συνέδριο που έγινε πρόσφατα στον Καναδά.
Η έρευνα της διδάκτορος του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, κα Νικολακοπούλου, διήρκεσε τρία χρόνια και αυτό που προέκυψε, για το οποίο κέρδισε και τη μεγάλη διεθνή διάκριση, είναι ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα, εμποδίζουν επιλεκτικά την ανάπτυξη του καρκίνου σε πρώιμο ή και προχωρημένο στάδιο.
  «Χρησιμοποίησα τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ώστε να γίνει γνωστό ποια είναι η δράση τους στο μηχανισμό των καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές δοκιμές έγιναν σε καρκινικά κύτταρα από συγκεκριμένου τύπου όγκους του στόματος και του δέρματος. Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η κα Νικολακοπούλου.

Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της δρος Νικολακοπούλου, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα υπό τους καθηγητές Πάρκινσον και Αντίνα Μισέλ – Τίτους.
Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο, που είναι από τα πρώτα στον κόσμο σε επιστημονικές ανακαλύψεις και δημοσιεύσεις στο χώρο της υγείας, χρηματοδότησε ένα μέρος της έρευνας, αφού τη θεώρησε ιδιαίτερα σημαντική.
«Είναι μεγάλη τιμή που έχω λάβει αυτό το βραβείο για την έρευνά μου. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική ελπίδα στη χρήση των ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του στόματος, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου», λέει η  ίδια.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου