Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


Ο Δήμος Τριφυλίας που δημιουργήθηκε με τον νόμο «Καλλικράτη» περιλαμβάνει στα διοικητικά του όρια τέσσερα λιμάνια. 
Το μεγαλύτερο λιμάνι αφορά αυτό της Κυπαρισσίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει απορροφήσει περίπου 13.000.000€ από το Γ’ Κ.Π.Σ. και έχει ανακατασκευαστεί και επεκταθεί. Η δυναμικότητά του είναι τέτοια που μπορεί να ελλιμενίσει 250 περίπου τουριστικά σκάφη και 150 αλιευτικά δίνοντας επιπλέον και τη δυνατότητα πρόσδεσης σε κρουαζιερόπλοιο μήκους έως 200 μέτρων.  Σε τριμερή προγραμματική συμφωνία με το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Τριφυλίας έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης για την εκπόνηση Master Plan, προκειμένου ο τουριστικός χαρακτήρας και αλιευτικό καταφύγιο που ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να έχει το λιμάνι, να υλοποιηθούν μέσα από τις εγκαταστάσεις που θα σχεδιαστούν. Το 2010 εγκρίθηκε με το ΦΕΚ Α.Α.Π. 300/27-07-2010, ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης λιμένα που αφορά έκταση 30 περίπου στρεμμάτων, στην οποία υπάρχει και ένα ισόγειο ακίνητο εκτάσεως περίπου 90τ.μ. ιδιοκτησίας λιμενικού ταμείου. 
Το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης για το οποίο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξομοίωσης του χώρου και ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης, το οποίο εξυπηρετεί 100 περίπου αλιευτικά σκάφη της περιοχής. Πρόσφατα ο Δήμος Τριφυλίας σε συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου, έκανε τις απαραίτητες εργασίες εκβάθυνσης και απελευθέρωσης της εισόδου που είχε επιχωθεί από θαλασσοταραχή.
Τα δύο μικρότερα ιστορικά λιμάνια του Αγρίλι και της Αγίας Κυριακής που ελλιμενίζουν ικανό αριθμό αλιευτικών σκαφών και για τα οποία ξεκινάμε την διαδικασία ορισμού χερσαίας ζώνης.
Η άποψή μας είναι ότι τα λιμάνια του δήμου Τριφυλίας δεν πρέπει να υπαχθούν στο δημοτικό λιμενικό ταμείο του δήμου Πύλου-Νέστορος γιατί ο δήμος Τριφυλίας έχοντας και πολύ μεγαλύτερο αντικείμενο διαχείρισης (λιμάνια, έκταση χερσαίας ζώνης κ.λ.π.), μπορεί και επιβάλλεται να δημιουργήσει το δικό του Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Για το σκοπό αυτό, με νέα του απόφαση επιβεβαιώνει παλαιότερη απόφαση του Δήμου Κυπαρισσίας που εξέφραζε την θέλησή του για τη δημιουργία λιμενικού ταμείου αλλά τότε δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου