“Πάνε χρόνια που έχει να ακουστεί κάτι θετικό για την Ελλάδα, αλλά η χώρα που κάποτε υπήρξε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες έχει δύο βασικούς άσους στο μανίκι της. Τη φέτα και το ελαιόλαδο“. Με αυτά τα λόγια προσεγγίζει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και τις δυνατότητας της χώρας μας να εμπορευτεί δύο από τα βασικότερα προϊόντα της η αμερικανική εφημερίδα “New York Times”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα έχει το αποκλειστικό προνόμιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παράγει τυρί φέτα και επίσης διαθέτει τις καλύτερες λαδολιές παγκοσμίως. Παρά ταύτα η χώρα μας κατέχει μόνο το 28% στην παγκόσμια αγορά λευκών τυριών και μόλις το 4% στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου.
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στη ζημιά που κάνουν στο ελληνικό εμπόριο οι συχνότατες απεργίες και το κλείσιμο των λιμένων από συνδικαλιστές, καθώς και στην αποδιοργάνωση των αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας.
“Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η Ελλάδα που κατάφερε να ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για 60 συνεχή χρόνια βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση. Η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει κατεστραμμένες αγροτικές περιοχές σε σύγχρονες μονάδες. Να επενδύσει στη βιομηχανία του τσιμέντου και του βωξίτη. Να έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, με κανένα άλλο κράτος -εκτός της Ιαπωνίας- να μην μπορεί να τη συναγωνιστεί“ υπογραμμίζει η εφημερίδα και συνεχίζει: “Ωστόσο η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Δυτικής Ευρώπης, ως συνέπεια ανίκανων κυβερνήσεων και φυσικά της καταστροφικής για την οικονομία της χώρα 7χρονης δικτατορίας“. Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey που εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε πράγματα που γνωρίζει καλά για να αντιστρέψει το κλίμα. Αναφέρει ότι η βιομηχανία ελιάς και φέτας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη της, το ίδιο και ο τουρισμός, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στα μεγάλα αποθέματα βωξίτη που έχει η Ελλάδα.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/07/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου