Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Ίκλαινα 275.000 δολάρια για ανασκαφές


Με επιχορήγηση ύψους 275.000 δολαρίων από το Εθνικό Κληροδότημα για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες των ΗΠΑ συνεχίζει εφέτος τις ανασκαφές του στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι-Σεντ Λιούις, αρχαιολόγος Μιχάλης Κοσμόπουλος.
Πριν από δύο χρόνια ο κ. Κοσμόπουλος είχε φέρει στο φως στην Ίκλαινα μία πήλινη πινακίδα με πρώιμη Γραμμική Β΄ γραφή, ηλικίας 3.500 ετών, ένα εύρημα που αλλάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη και τη χρήση της γραφής στην Ευρώπη.

Η πινακίδα είχε εντοπισθεί μέσα σε έναν αρχαίο αποθέτη και παρότι οι διαστάσεις της είναι πολύ μικρές - ύψος 2,5 εκατοστά και πλάτος 4 -, μπορεί να διακρίνει κανείς το περιεχόμενό της. Από τη μία πλευρά, αναφέρεται σε μία κατασκευή και, από την άλλη, περιλαμβάνει ονόματα και αριθμούς. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, οι πινακίδες της Γραμμικής Β΄ στη Μυκηναϊκή Εποχή ήταν τα «λογιστικά βιβλία» των ηγεμόνων, που κατέγραφαν την παραγωγή, τις πωλήσεις, τις εισφορές κ.τ.λ. των επικρατειών τους.
Η θέση της Ίκλαινας, εξάλλου, υπόσχεται ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, καθώς μάλιστα όλη η περιοχή φαίνεται ότι ήταν μεγάλο κέντρο επεξεργασίας και εμπορίου του χαλκού.

"ΘΑΡΡΟΣ" 30/08/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου