Σε κρίσιμη φάση μπαίνει πλέον η υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος αποδέχθηκε και χρηματοδοτεί το σχέδιο των δημάρχων, οι οποίοι καλούνται πλέον να το υλοποιήσουν. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εφόσον υλοποιηθεί μειώνει σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών που μένουν ανεπεξέργαστα και ως εκ τούτου την όποια περιβαλλοντική όχληση. Σε αυτό ακριβώς ποντάρουν και οι δήμαρχοι οι οποίοι επί 8 μήνες περίπου προσπαθούσαν να πείσουν για την ορθότητα και τη σκοπιμότητα της λύσης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την προσπάθεια του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη να επιβάλει τη λύση τής απ’ ευθείας δεματοποίησης που έχει προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ερμιονίδα, ενώ σειρά παίρνει η… Πύλος.
Το σχέδιο των δημάρχων περιλαμβάνει κέντρο ανακύκλωσης, μονάδα κομποστοποίησης των οργανικών και μονάδα δεματοποίησης των αδρανών. με αυτό τον τρόπο στη μονάδα δεματοποίησης φθάνουν πολύ μικρότερες ποσότητες, με μικρό ποσοστό οργανικών (που είναι και η πηγή της περιβαλλοντικής όχλησης) και ελάχιστες ποσότητες ανακυκλώσιμων.
Εφόσον λειτουργήσει αυτό το σύστημα αλλάζουν άρδην τα δεδομένα του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη τόσο από την άποψη του όγκου των σκουπιδιών που θα φθάνει στην κεντρική μονάδα, όσο και από την άποψη της σύνθεσης η οποία δεν ευνοεί λύσεις, όπως αυτές της πυρόλυσης ή άλλες παρεμφερείς. Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο οι δήμαρχοι μετ’ επιτάσεως ζητούν να συμμετέχουν στην επιτροπή του διαγωνισμού.
Στο πλαίσιο αυτής της λύσης υπάρχουν δήμοι σε Λακωνία και Κορινθία οι οποίοι ζητούν να εγκατασταθούν σε δικές τους περιοχές οι μονάδες ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και δεματοποίησης καθώς εκτιμούν ότι η περιβαλλοντική όχληση είναι ελάχιστη και τα ανταποδοτικά οφέλη μεγάλα. Μεταξύ αυτών που συζητούνται είναι: η πλήρης απαλλαγή από το κόστος διαχείρισης σκουπιδιών του δήμου που θα φιλοξενήσει τις μονάδες. Η πρόσληψη όλου του προσωπικού από την περιοχή του δήμου. Η αποζημίωση ανά τόνο σκουπιδιών που φθάνει στις μονάδες. Τέλος ακόμη και η διεύθυνσή τους με σκοπό να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται από τις μελέτες και τη νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργία αυτών των μονάδων.
Σήμερα το θέμα της χωροθέτησης των μονάδων στη Μεσσηνία θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του ενιαίου συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και για το αποτέλεσμα από διάφορες πλευρές εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι μελετημένες επιλογές είναι λίγες και οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν… με το όπλο παρά πόδα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται ούτε συζήτηση για χωματερές, ούτε για δεματοποιημένα οργανικά με μεγάλη παραγωγή στραγγιδίων. 'Οπως πάντα οι δημοτικές αρχές λειτουργούν υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και η αντιπολίτευση βρίσκει πρόσφορο έδαφος για πολιτική δραστηριότητα.
Πλην όμως τα πράγματα είναι πλέον στο “και πέντε“, πράγμα που σημαίνει ότι ταχέως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις γιατί διαφορετικά έρχονται πρόστιμα, κλείσιμο των χωματερών άμεσα και σωροί σκουπιδιών σε πόλεις και χωριά αφού δεν θα υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν. Και τελικά κάποιοι επιδιώκοντας το μείζον κινδυνεύουν να βρεθούν αγκαλιά με τα δεματοποιημένα οργανικά σκουπίδια αν αποτύχει η λύση της ενδιάμεσης διαχείρισης.
Η άτυπη παράταση λειτουργίας των χωματερών προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση οριστικής λύσης του προβλήματος. Και η υπόσχεση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Στ. Καλογιάννη για προσπάθεια να πεισθεί η ευρωπαϊκή ενωση για την παράταση, είναι συνδεδεμένη με την έναρξη υλοποίησης του σχεδιασμού στον οποίο έχουν συμφωνήσει οι δήμαρχοι.
Πρόκειται για ένα σημείο σύγκρουσης των δημάρχων με την Περιφέρεια. Την ώρα που οι πρώτοι αναζητούν λύση και η κυβέρνηση δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες τους, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σε μια πρωτοφανή ενέργεια υπονόμευσης του σχεδίου, ζητεί από την επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργ. Καραβασίλη να κάνει ελέγχους για τις χωματερές που λειτουργούν προκειμένου να επιβληθούν πρόστιμα.
Ομως οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο θα αποτελέσει, σύντομα σύμφωνα με πληροφορίες μας, αντικείμενο συζήτησης στη διυπουργική επιτροπή όπως έγινε προχθές για την περιοχή της Αχαΐας. Η αλλαγή κλίματος έγινε αντιληπτή από τον κ. Τατούλη που έσπευσε να εκφράσει ικανοποίηση για κάτι το οποίο μέχρι πρότινος ο ίδιος απέρριπτε κατηγορηματικά, δηλαδή την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των σκουπιδιών πριν φθάσουν στο δεματοποιητή.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι γι’ αυτή τους την πρόταση οι δήμαρχοι έχουν δεχθεί χυδαιότατες διαδικτυακές επιθέσεις από μπλογκ που λιβανίζουν τον περιφερειάρχη, με κατηγορίες για συναλλαγή με… εταιρείες και εργολάβους. Στο επίκεντρο των επιθέσεων βρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας με σαφέστατους υπαινιγμούς για σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και με την… υποψία ότι ενδεχομένως θα είναι αντίπαλος του κ. Τατούλη στην επόμενη αναμέτρηση με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά από όλα αυτά είναι σαφές πως η υπόθεση των σκουπιδιών έχει περάσει στην τελική της φάση, με τους δημάρχους να μπαίνουν στο παιχνίδι και να απαιτούν τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και σε όλες τις διαδικασίες, κάτι που γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση και προκαλεί την μήνιν του κ. Τατούλη και των συνεργατών του. Οι δήμαρχοι όμως ταυτοχρόνως αναλαμβάνουν και την ευθύνη υλοποίησης της λύσης που προτείνουν και επομένως της χωροθέτησης των μονάδων και μάλιστα μέσα σε ελάχιστο χρόνο για να μην εξελιχθεί η διαδικασία των προστίμων.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/08/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου