Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Στην Costa Navarino Εγκαινιάσθηκε το Κέντρο κλιματικής αλλαγής


Τα εγκαίνια του ερευνητικού κέντρου του Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ), παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Costa Navarino, τοποθετώντας τη Μεσσηνία στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος. 
Αποτελεί, δε, πρότυπο παράδειγμα η σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ για την ίδρυση και λειτουργία του ΝΕΟ, ενός διεθνούς ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.


Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης
Η τελετή, που έλαβε χώρα με μεγάλη συμμετοχή, παρουσίασε αυτήν την επιτυχημένη συνεργασία, η οποία ήδη καθιερώνεται ως ένας διεθνούς εμβέλειας επιστημονικός κόμβος, ενώ αφήνει το σημάδι του στην παγκόσμια έρευνα για την κλιματική αλλαγή. 
Η παρουσία και λειτουργία του ΝΕΟ στη Μεσσηνία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ίδια την περιοχή, αλλά και για τη χώρα, καθώς τοποθετεί το νομό και την Ελλάδα στην αιχμή της έρευνας και της εκπαίδευσης σε περιβαλλοντικά θέματα.

Επίσημοι προσκεκλημένοι και κεντρικοί ομιλητές της τελετής ήταν η πρόεδρος και ο α΄ αντιπρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας των Επιστημών, Barbara Cannon και Stefan Claesson αντίστοιχα. 
Στην ομιλία του ο καθηγητής Kare Bremer, πρύτανης του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης, εξέφρασε τη χαρά του που πλέον υπάρχει αυτή η βάση στην Πελοπόννησο και σημείωσε: «Καθώς έχουμε έντονη δραστηριοποίηση από την Αρκτική έως τους Τροπικούς, το ΝΕΟ θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο». 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Γεώργιος Κοντόπουλος, συνέχισε αναφέροντας ότι το ΝΕΟ αποτελεί στην Ελλάδα ένα σπάνιο παράδειγμα σύμπραξης μεταξύ του επιστημονικού και τουριστικού τομέα: «Η τοποθεσία του NEO αποτελεί κομβικό σημείο για τη Μεσόγειο και είμαι βέβαιος πως θα έχει σημαντική επιστημονική συμβολή στο πώς αντιλαμβανόμαστε και προστατεύουμε το περιβάλλον». 
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Γρηγόριος Σκαλκέας, πρόσθεσε: «Είναι τιμή και προνόμιο για το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών να συνεργαστεί και να συμβάλει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, όπου επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που έχουν ως πεδίο μελέτης τα σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα, μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και να αναπτύξουν μεθόδους επιστημονικής έρευνας».

Βασιλική Σουηδική Ακαδημία
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, ανέφερε: «Είμαι πολύ περήφανος που στην περιοχή μας έχει δημιουργηθεί ένας διεθνούς εμβέλειας επιστημονικός κόμβος, που αφήνει το σημάδι του στην παγκόσμια έρευνα για την κλιματική αλλαγή. Η ύπαρξη του ΝΕΟ και το σημαντικό έργο που γίνεται εδώ αποτελεί κίνητρο και παράδειγμα για όλους μας, για να ξεπερνάμε τις προσδοκίες μας και να λειτουργούμε με σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Η πολιτική που ακολουθούμε στην Costa Navarino, το να διαφυλάσσουμε και να προβάλλουμε τη μεγαλύτερη αξία που έχουμε, το φυσικό πλούτο, είναι μονόδρομος για όλους». 
Η πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας των Επιστημών, Barbara Cannon, ανέφερε στην ομιλία της πως τα εγκαίνια του ΝΕΟ δείχνουν πως οι περιβαλλοντικές αλλαγές δε σχετίζονται πάντα με καταστροφές, αλλά φέρνουν και νέες προοπτικές, νέες ευκαιρίες, «για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με διαφορετικό τρόπο», τον οποίο και βλέπει να συντελείται μέσα από τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου. 
Στη δεύτερη κεντρική ομιλία, ο αντιπρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας των Επιστημών τόνισε: «Πιστεύω πως αυτή η νέα πρωτοβουλία είναι ένα σπάνιο δείγμα συνεργασίας μεταξύ των επιστημών και του ιδιωτικού τομέα, το οποίο από μόνο του είναι μία επιτυχία, και ελπίζω πως θα αποτελέσει ένα μοντέλο-πρότυπο για μελλοντικές ενέργειες».
Χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τον οποίο τόνισε ότι τέτοιες κινήσεις συμβάλλουν και στην αναβάθμιση του τουριστικού τομέα, που για την Ελλάδα αποτελεί εθνική υπόθεση, και χρειάζεται τη συστράτευση όλων, καθώς και η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία είπε ότι το όραμα του αείμνηστου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου μεταμόρφωσε τη Μεσσηνία σε κοιτίδα αειφόρου ανάπτυξης για τη Μεσόγειο, προβάλλοντας τη χώρα μας διεθνώς.
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Καραχάλιος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κ. Καπαρουνάκης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημ. Σαμπαζιώτης, ο πρέσβης της Σουηδίας κ. Malmqvist και πρέσβεις άλλων χωρών, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, οι δήμαρχοι Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος, Οιχαλίας Φ. Μπάμης, Πύλου-Νέστορος Δημ. Καφαντάρης, Τριφυλίας Κ. Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Ηλιόπουλος, οι μητροπολίτες Μεσσηνίας και Τριφυλίας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημ. Μανιάτης. 

Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 30/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου