Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Γιάννης Γεροντίδης: Ο άνθρωπος πίσω από το χαβιάρι στην ταινία του Σμαραγδή


Μπορεί η πρόσφατη υπερπαραγωγή του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» να περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό καστ, με διεθνούς φήμης ηθοποιούς από τον Σεμπάστιαν Κοχ μέχρι την Κατρίν Ντενέβ, όμως βασικός πρωταγωνιστής του έργου είναι και το ίδιο το προϊόν στο οποίο αναφέρεται: το χαβιάρι, που έκανε πλούσιο τον Έλληνα έμπορο και μετέπειτα εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, η πολυτάραχη ζωή του οποίου παρουσιάζεται στην ταινία.

Όπως ήταν, λοιπόν, φυσικό, στα γυρίσματα, που έγιναν και στη Μεσσηνία (στην περιοχή της Πυλίας), χρειάστηκε αρκετό χαβιάρι, αλλά και τεχνογνωσία για το πώς βγαίνει από το ψάρι. Το ρόλο αυτό ανέλαβε ο παραγωγός και μεταποιητής χαβιαριού, Γιάννης Γεροντίδης, ο οποίος, πέρα από τις πολύτιμες συμβουλές που έδωσε, κάνει και ένα πέρασμα από την ταινία υποδυόμενος ένα Ρώσο ψαρά, δίπλα στον Σεμπάστιαν Κοχ, με φόντο τη θάλασσα της Βοϊδοκοιλιάς.


«Κουβέντα στην κουβέντα, επειδή επρόκειτο να γυρίσουν μια σκηνή με το πώς βγαίνει το χαβιάρι από το ψάρι, μου ζήτησαν να δείξω τον τρόπο σε έναν ηθοποιό. Ήθελαν η όλη διαδικασία να είναι αληθινή. Εκεί μάλλον τους άρεσα και, τελικά, μου πρότειναν να κάνω εγώ τη σκηνή… » σημειώνει στο «Θ» ο Γιάννης Γεροντίδης, χορηγός επίσης της ταινίας, μέσω της επιχείρησής του.


G-Fish
Η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας του κ. Γεροντίδη, με την επωνυμία «G-Fish», βρίσκεται στο Καστόρι Λακωνίας. «Ήταν από τις πρώτες μονάδες παραγωγής πέστροφας που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα, πρωτοπόρα για την εποχή της» όπως μας λέει.
Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο πατέρας του το 1969 και την οποία συνεχίζει ο ίδιος με τις δύο αδελφές του και τη μητέρα τους. Με το πέρασμα των χρόνων η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας εμπλουτίστηκε, μπήκαν και άλλα είδη, σολομός και οξύρρυγχος (από τα αυγά του εξάγεται το χαβιάρι), ενώ ακολούθησε η μεταποίηση.
Σήμερα στο ιχθυοτροφείο του Γιάννη Γεροντίδη παράγονται αρκετά γκουρμέ ελληνικά προϊόντα, όπως καπνιστή πέστροφα, καπνιστός σολομός, καπνιστός οξύρρυγχος και χαβιάρι σολομού.
«Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα, σε κάποιες τοπικές αλυσίδες και στην Καλαμάτα, στα καταστήματα “Μουργής” και “Λάμπος”, σε ξενοδοχεία, delicatessen, μεζεδοπωλεία, ενώ στο εξωτερικό πηγαίνουν σε Αυστρία και Κύπρο προς το παρόν, αλλά έχουμε διάφορες επαφές για να προχωρήσουμε περισσότερο από τον καινούργιο χρόνο.
Πάμε πολύ καλά, κινούμαστε ανοδικά και σε πωλήσεις, μας αναζητά ο κόσμος, γιατί έχουμε εξαιρετικό προϊόν, το φτιάχνουμε εντελώς παραδοσιακά, ενώ το κάπνισμά του γίνεται με ξύλο οξιάς. Βάζουμε πολύ μεράκι στη δουλειά μας, γιατί την αγαπάμε. Ως πρώτη ύλη είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να φας, το ιχθυοτροφείο μας βρίσκεται σε πηγές του Ταϋγέτου (νερά Αγίου Μάμμα) και οι τροφές μας είναι βιολογικές» επισημαίνει ο κ. Γεροντίδης, ο οποίος δηλώνει υπερήφανος για την παραγωγή «του μοναδικού φρέσκου και καπνιστού ελληνικού σολομού».
Το 2009 η εταιρεία G-Fish βραβεύθηκε για τον οξύρρυγχο από το «Βήμα Gourmet», εντάσσοντάς τον στα 100 καλύτερα προϊόντα.
Το 2012 η εφημερίδα «Έθνος» βράβευσε την επιχείρηση του κ. Γεροντίδη, περιλαμβάνοντάς την στους «100 Έλληνες που κάνουν τη διαφορά», ενώ επίσης τη χρονιά του φεύγει απέσπασε το βραβείο «Gourmet 2012».
Ιστοσελίδα επιχείρησης: www.g-fish.gr.

"ΘΑΡΡΟΣ news" 01/01/2013 Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου