Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών από το “Νηλέα”


Εκπαίδευση με θέμα “Κλάδεμα ελιάς και διαχείριση ζιζανίων για μέγιστη απόδοση σε ελαιόλαδο και βελτιωμένο αποτύπωμα άνθρακα, στο πλαίσιο του αειφορικού ελαιώνα” πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ομάδα Παραγωγών “Νηλέας”, στο πλαίσιο του προγράμματος Olive Clima. Ο “Νηλέας” που είναι συνδικαιούχος εταίρος μαζί με την ΕΑΣ Πεζών και την ΕΑΣ Μεραμβέλου, φιλοξένησε ως εκπαιδευτές τον καθηγητή Δενδροκομίας Χρήστο Ξυλογιάννη από το Πανεπιστήμιο Basilicata της Ιταλίας, το δόκτορα Κωνσταντίνο Γιαννοπολίτη, ζιζανιολόγο - εκδότη του περιοδικού “Γεωργία και Κτηνοτροφία” και ιδρυτή του αγροτικού ιστότοπου www.agrotypos.gr, το δόκτορα Γιώργο Κουμπούρη από το Ινστιτούτο Ελαίας Χανίων και το Γιώργο Μιχαλόπουλο της ΡοδαξΑγρο, τεχνικό σύμβουλο του “Νηλέα” από την ίδρυσή του και σχεδιαστή του προγράμματος Olive Clima.

Οπως αναφέρεται, «αυτό που διαπιστώθηκε και έγινε κατανοητό από την εκπαίδευση είναι ότι τόσο στο κλάδεμα όσο και στη διαχείριση των ζιζανίων και της λίπανσης κρύβονται μυστικά και λεπτομέρειες που μπορούν να αξιοποιηθούν για βελτιωμένες αποδόσεις και καλύτερη ποιότητα λαδιού. Αυτά θα μελετηθούν στην πιλοτική εφαρμογή που ξεκίνησε στο “Νηλέα”, στοχεύοντας στην αειφορία, δηλαδή στην όλο και μικρότερη εξάρτηση τους κόστους από  αγοραζόμενα εφόδια, πράγμα που αποτελεί και ζητούμενο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε».
Με την ευκαιρία, ο “Νηλέας” καθησύχασε τα μέλη του που είναι βιοκαλλιεργητές ότι όλοι τους (100%) εγκρίθηκαν στο νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, παρά το γενικευμένο πρόβλημα που παρατηρήθηκε σε όλη την Ελλάδα (χωρίς καμία ευθύνη ούτε των βιοκαλλιεργητών ούτε των συμβούλων τους). «Θεωρούμε ότι αυτή η επιτυχία του “Νηλέα” είναι ακόμα μια απόδειξη της αποτελεσματικότητας του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης που εφαρμόζει εδώ και 10 χρόνια, το οποίο και αξιοποίησε άριστα η Εφη Ζωντανού που το χειρίζεται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου