Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

“Κόλλησε” η μελέτη για το λιμάνι της Κορώνης


Στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που εκκρεμεί στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τις αρχές του 2012, έχει “κολλήσει” το έργο της β’ φάσης της αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κορώνης. 
Εργο για το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις των αιρετών παραγόντων της Περιφέρειας
Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, έχουν εξασφαλιστεί 1,5 εκ. ευρώ. 
Το έργο αυτό αφορά την προστασία στη συνέχεια του προσήνεμου μόλου, στα υπόλοιπα 100 μέτρα έως το φάρο. 
Προβλέπεται να πέσουν ογκόλιθοι, μεγαλύτεροι από τους υπάρχοντες, 8 τόνων, οι οποίοι θα φθάσουν σε ύψος τα 4 μέτρα από τη στάθμη ηρεμίας της θάλασσας, ίσα, δηλαδή, με τον τοίχο που κατασκευάστηκε κατά την πρώτη φάση του έργου, στα πρώτα 170 μέτρα του μόλου.
Ομως, η καθυστέρηση στον έλεγχο και την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για το έργο. 

Από τη Διεύθυνση Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την έγκριση υλοποίησης του έργου έχει ζητηθεί και η εξομοίωση της ζώνης λιμένα, η νομιμοποίηση, δηλαδή, των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. 
Πράγμα πολύ δύσκολο έως αδύνατο, καθώς οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι αρκετών χρόνων. Για την πρώτη φάση του έργου αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κορώνης η εξομοίωση της ζώνης λιμένα δεν είχε ζητηθεί. 
Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωσή μας από αρμόδιες πηγές, για την περίπτωση της Κορώνης υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα, που έχει  να κάνει με την εκκρεμότητα του καθορισμού του αιγιαλού. Τον οποίο, σύμφωνα με το φάκελο που είχε κατατεθεί -έφερνε τον αιγιαλό πιο κοντά στη θάλασσα- δεν εγκρίνει το ΓΕΝ.
Στο μεταξύ, μετά την προχθεσινή σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, δόθηκε εντολή στη μελετήτρια, λιμενολόγο Μαριλένα Φράγκου, να επικαιροποιήσει την παλιά μελέτη της - επί δημαρχοντίας Διονύση Πετράκου- και να προτείνει λύσεις για την προστασία της περιοχής από το λιμάνι και την παραλιακή ζώνη μέχρι το Αρτάκι.  

 Γ.Σ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου