Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Διαδήλωση αγροτών έξω από το κατάστημα της ΑΤΕ Πύλου


Διαδήλωση έξω από το κατάστημα της ΑΤΕ στην Πύλο πραγματοποίησαν χθες το πρωί, αποκλείοντάς το συμβολικά για μισή ώρα, αγρότες της Μεσσηνίας που συμμετέχουν στο μπλόκο του Σουληναρίου. Με την κινητοποίησή τους κατήγγειλαν το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στους ιδιώτες τραπεζίτες κι εξέφρασαν την αντίδρασή τους στην πολιτικές του μνημονίου και στην υποθήκευση της γης τους. Οι αγρότες ανάρτησαν πανό στην πρόσοψη της τράπεζας που έγραφε "Οχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς" και κρέμασαν μια μαύρη σημαία στην είσοδο.
 «Ηρθαμε εδώ για το ξεπούλημα της ΑΤΕ μέσα σε μια νύχτα και την κοροϊδία που παίζουν στις πλάτες μας», παρατήρησε ο Νίκος Σινάνης από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων και σημείωσε: «Εκφράζονται μεγάλοι φόβοι ότι το 60% των περιουσιών μας, της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένη στο καλό κομμάτι της τράπεζας και μυρίζει ξεπούλημα της ελληνικής γης. Θα παλέψουμε, θα αντισταθούμε στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς». Κάλεσε όλο τον κόσμο να είναι δίπλα τους, ξεκαθάρισε ότι «δεν πάμε να ενισχύσουμε κανένα κόμμα, αλλά τις αγροτικές δυνάμεις για να μην ξεκληριστούμε» και τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης. Στο νέο επαχθές πακέτο οι αγρότες κλήθηκαν να συνεισφέρουν με 2 δισ. όσα είναι και οι επιδοτήσεις τους. Η λιτότητα δεν αποτελεί τη λύση, αλλά το πρόβλημα. Εδώ που βρισκόμαστε υπεύθυνους θεωρούμε τους τραπεζίτες. Θέλουμε λύση των προβλημάτων μας και όχι καταστολή με βίαιους τρόπους, με τα ΜΑΤ να χτυπούν τους συναδέλφους μας».
Ο Παναγιώτης Λάππας από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός ψευδολογώντας υποσχόταν προεκλογικά ότι βασικός πυλώνας της ανάπτυξης θα ήταν η ΑΤΕ. Και μέσα σε μια νύχτα τη χάρισαν. Έκλεισε την Παρασκευή σαν ΑΤΕ και τη Δευτέρα άνοιξε σαν Πειραιώς». Παρατήρησε πως «από τα 11,5 δισ. που έψαχναν τα 8,5 είναι αυτά που χρωστούν οι μεγαλοοφειλέτες της ΑΤΕ. Θα τα χαρίσουν και θα κυνηγάνε τους αγρότες για να τους πάρουν τα κτήματα».
Ο Παναγιώτης Κοντομανωλόπουλος από τη Φοινικούντα σημείωσε ότι «αντιδρούμε στην εξαθλίωση του αγροτικού κόσμου. Η ΑΤΕ ήταν καθαρά αγροτική τράπεζα και πουλήθηκε για ένα κομμάτι ψωμί χωρίς να ρωτηθεί κανένας αγρότης».
Ο Ηλίας Σταυρόπουλος από την Κουκουνάρα παρατήρησε πως «διαμαρτυρόμαστε για το ξεπούλημα της ΑΤΕ και αγωνιζόμαστε γιατί ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής περιουσίας είναι υποθηκευμένο και έχουν περικοπεί παροχές και συντάξεις. Αντιστεκόμαστε στη φορολόγηση των κτημάτων μας και ζητάμε χαμηλότοκα δάνεια».
Μεταξύ των αγροτών ήταν και ο Μάριος Μιχαήλ, φοιτητής τεχνολογίας γεωπονίας στο πτυχίο, από τη Φοινικούντα, που ανέφερε ότι ήρθε για συμπαράσταση στο μέτωπο κι επεσήμανε: «Την πυραμίδα εμείς την έχουμε πάρει ανάποδα. Εμείς τα παράγουμε και άλλοι τα τρώνε».

Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου