Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Σε Πύλο και Παλιοροβούνι η λειτουργία των μονάδων για τα σκουπίδια


Σύσκεψη χθες στην Τρίπολη για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην Τρίπολη με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κ. Εμμανουήλ Αγγελάκα, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και δημάρχων εκπροσώπων του ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και της Καλαμάτας, Παν. Νίκας.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση της προσωρινής διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων και της υλοποίησης της τελευταίας ομόφωνης απόφασης που ελήφθη στο ΥΠΕΚΑ.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Αγγελάκας μετέφερε τη βούληση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, Κυριάκου Βιρβιδάκη, για ταχεία υλοποίηση εξαγγελιών και ειλημμένων αποφάσεων.
Έγινε δε επισκόπηση της κατάστασης και για τους πέντε νομούς, όπου διαπιστώθηκε ότι σε τρεις – τέσσερις ενότητες είναι δυνατόν σε χρόνο από τριάντα μέχρι πενήντα ημέρες να λειτουργήσουν συγκροτήματα κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και δεματοποίησης του υπολείμματος.
Για τη Μεσσηνία αποφασίστηκε η άμεση λειτουργία συγκροτήματος στην Πύλο και η ταχύτατη διαδικασία λήψεως αποφάσεων θεσμικών οργάνων και αδειοδοτήσεων για την περιοχή Παλιοροβούνι, για τον υπόλοιπο νομό.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ρητά ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει ολόκληρο το κόστος κατασκευής υποδομών των χώρων διαχείρισης (δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός, κατασκευή τολ).
Η λειτουργία έχει συμφωνηθεί να είναι ευθύνη του ΦΟΔΣΑ και των Δήμων, όμως υπάρχουν ερωτήματα προς απάντηση (ανέλαβε τις διευκρινίσεις ο γεν. γραμματέας κ. Αγγελάκας) για την προμήθεια των κινητών σταθμών μεταφόρτωσης και την κάλυψη του κόστους λειτουργίας.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι οι γενικές κατευθύνσεις λειτουργίας θα δίδονται από τον ΦΟΔΣΑ και οι Τεχνικές Υπηρεσίες των πρωτευουσών των νομών θα λειτουργούν ως Τεχνικές Υπηρεσίες και του ΦΟΔΣΑ. Η εκτίμηση για την προσωρινή διαχείριση είναι πως θα διαρκέσει τουλάχιστον μια τριετία.

Α.Π. "ΘΑΡΡΟΣ News.gr" 30/03/2013 09:50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου