Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

«Λαγός την φτέρη κούναγε»


Ο κ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου - Νέστορος προσπάθησε, με καθυστέρηση δύο περίπου μηνών, να σχολιάσει απαντήσεις μου σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου σας, Γιάννη Σινάπη, δημοσιευθείσες στο φύλλο της 19/20 Ιανουαρίου 2013 της εφημερίδας σας. Το δημοσιευθέν κείμενο του προέδρου Π. Πετρόπουλου απαιτεί απάντηση, όχι διότι εισφέρει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο, αλλά λόγω του ύφους, του τόνου και των υπονοουμένων που σωρεύονται σ’ αυτό. Η απάντηση θα μπορούσε να αποδοθεί περιγραφικώς με την λαϊκή ρήση «λαγός την φτέρη κούναγε, κακό του κεφαλιού του». 
Ο κ. Πετρόπουλος, αν θεωρεί λειτουργική και αποτελεσματική την άσκηση των καθηκόντων του, ας αναρωτηθεί για ποιο λόγο στις πρόσφατες δημαιρεσίες απαιτήθηκαν τρεις ψηφοφορίες προκειμένου να επανεκλεγεί ασθμαίνοντας πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Πετρόπουλος ηθελημένα παραγνωρίζει ότι ο κυρίαρχος θεσμικός ρόλος των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο έλεγχος της δημοτικής διοίκησης. Του υπόσχομαι ότι η εκ μέρους μου υποβολή ερωτήσεων προς την δημοτική διοίκηση θα συνεχισθεί και θα του συνιστούσα να μεριμνά αποτελεσματικότερα για την απάντηση των ερωτήσεών μου καθότι ήδη κάποια εκκρεμούν χωρίς να έχουν απαντηθεί ακόμη.
Επίσης ο κ. Πετρόπουλος πρέπει να αντιληφθεί ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχουν ωράριο, ούτε μπορούν να εξαντλούνται στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, που καταρτίζεται από την παράταξη της δημοτικής διοίκησης. Αν ο κ. Πετρόπουλος κουράζεται από τις συνεδριάσεις, η κούρασή του δεν αποτελεί επαρκή αιτία απεμπόλησης του ελεγκτικού θεσμικού ρόλου των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Πετρόπουλος δοξολογεί τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ γνωρίζει, αφ’ ενός τις αβελτηρίες του και αφ’ ετέρου ότι ο κανονισμός αυτός ψηφίστηκε με την ρητή δέσμευση των δημοτικών παρατάξεων να καταρτίσουν σε ωριμότερο χρόνο καινούργιο και πληρέστερο κανονισμό. Τα φληναφήματα του κ. Πετρόπουλου, περί της δήθεν ελλείψεως χώρου χωρίς προκειμένου να διατεθεί στις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, δεν αναιρούν την μη στέγασή τους που συνιστά νόμιμη υποχρέωση της δημοτικής διοίκησης. Σημειωτέον ότι εγώ δεν ζήτησα ποτέ να μου χορηγηθεί δημοτικός χώρος ή γραφείο. Να σημειωθεί όμως, ότι ο δήμος διαθέτει κτήριο παραχωρημένο δωρεάν για στέγαση φορέα υποθαλάσσιων πειραμάτων, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζει πρόβλημα επαρκούς στέγασης των υπηρεσιών του.
Ο κ. Πετρόπουλος μάλλον δεν έχει κατανοήσει επαρκώς την έννοια και τα συμπτώματα του λαϊκισμού. Η βιβλιογραφία για τον λαϊκισμό είναι ευρύτατη κι αν δεν έχει χρόνο για ανάγνωση, κυκλοφορούν ακόμη και κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες τον παραπέμπω. Να του θυμίσω μόνο ότι λαϊκίζει όμως όπως ηθελημένα παρερμηνεύει την πραγματικότητα, καθώς και εκείνος που συνειδητά την διαστρεβλώνει, όπως αυτός παρερμήνευσε και συνειδητά διαστρέβλωσε τις απαντήσεις μου. Το ζήτημα της κατοικίας μου και της ιδιότητάς μου ως δικηγόρου Αθηνών, δεν συσχετίζεται με τα καθήκοντά μου ως δημοτικού συμβούλου, ούτε και επηρεάζει την άσκησή τους. Να θυμίσω απλά στον κ. Πετρόπουλο ότι για παράδειγμα ο εν Αθήναις γεννηθείς και διαβιών πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος το οποίο στήριξε την δημοτική του παράταξη, είναι δημότης Πύλου και βουλευτής Μεσσηνίας. Επίσης, ας ανατρέξει στο βιογραφικό του δημάρχου και φίλου Δ. Καφαντάρη, που άρχιζε με τη μνεία ότι «γεννήθηκε στη Μεσσηνία» σε συνδυασμό με την κατοικία του στην Καλαμάτα. Αυτά τα ολίγα κ. πρόεδρε.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος ""ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/03/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου