Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τιμή στο Θόδωρο Ξυδιά


Και όμως μπορεί ν’ αγιάσει κάποιος στον τόπο του σύμφωνα με την καλή πράξη του Συλλόγου Κυριών Πύλου, αφού οργάνωσε εκδήλωση τιμής στον Πύλιο μουσικοσυνθέτη Θοδωρή Ξυδιά. Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της ονομαστικής του εορτής στο Κέντρο “Μηδέν” στην Πύλο, που όπως είπε και ο ίδιος ήταν το καλύτερο δώρο που ’χει δεχτεί μέχρι σήμερα στη ζωή του.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δικά του τραγούδια ερμήνευσαν οι “Τροβαδούροι της Πύλου”, μία ομάδα Πύλιων ερασιτεχνών τραγουδιστών που συγκρότησε ο Θόδωρος χρόνια τώρα λαμβάνοντας μέρος και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις στην Πύλο όταν έρχεται στον τόπο του. Στο πιάνο συνόδευσε ο μαέστρος του Ωδείου Πύλου Γιάννης Σταθόπουλος.

Οι μελωδικοί τροβαδούροι Κώστας Λέφας, Χρήστος Μισυρλής, Μπάμπης Κωνσταντακόπουλος, Εύη Δροσινού, Μαρία Ευσταθίου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ειρήνη Καλδή και Βάσω Κουκουλά-Μπαλντά, χειροκροτήθηκαν θερμά από τους παρευρισκόμενους.
Τον πρόλογο και το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Γιούλη Βισβίκη, η οποία μας είπε ότι ο Θόδωρος σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Δάφνης και στο “Σύγχρονο Ωδείο” πιάνο και θεωρητικά. Εχει γράψει μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση, έχει συνεργαστεί με τον Στέφανο Ληναίο στο θέατρο “Αλφα” από το 1984 έως και το 1992, με τον Αλέκο Σακελάριο στο θεατρικό έργο “Θανασάκης ο
πολιτευόμενος” με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Λάκη Λαζόπουλο, το Νίκο Δημητράτο, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, την Πόπη Αστεριάδη κ.ά. Για τον Θόδωρο μίλησαν οι καθηγήτριές του στο Γυμνάσιο Πύλου Βάσω Νικολοπούλου, Γιάννα Καρακαϊδού. Ο Δημήτρης Μισυρλής πρόεδρος του Συλλόγου “Ναβαρίνο” της Αθήνας, η συμμαθήτριά του Βάσω Μπαλντά και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Θόδωρος Ξυδιάς έχει διακριθεί δύο φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τραγούδια του που ερμήνευσε η Φωτεινή Σαββατιανού.
Η φυσιογνωμία του συμπατριώτη μας Θοδωρή Ξυδιά παραμένει σεμνή, όπως τον γνωρίσαμε από παιδί εδώ στην Πύλο. Η συμπεριφορά του βγάζει ένα ήθος σπάνιο για καλλιτέχνες και ειδικά δημιουργούς.

Ξεκίνησε την πορεία του στη μουσική από μικρό παιδί με μαντολίνο και αργότερα στα γυμνασιακά χρόνια τις ελεύθερες ώρες του αγκάλιαζε με πάθος το ακορντεόν του, όπου σεκόντο στο τραγούδι έκανε η αδελφή του Λέττα. Παρ’ ότι τελείωσε στη Νομική Κομοτηνής συνελήφθη από τη μουσική και είναι ευτυχής γι’ αυτό.
Με το μαχαίρι του καλλιτεχνικού του ταλέντου χάραξε τη δική του μουσική αρμονία, εμπιστεύτηκε απόλυτα την ψυχή του και την ξεδίπλωσε πάνω στις παρτιτούρες δημιουργώντας ωστόσο τα δικά του μουσικά σύνολα.
Αυτοφυής, δίχως μουσικές καταβολές, βλάστησε, άνθισε και σήμερα ο ακροατής απολαμβάνει τους καρπούς του πενταγράμμου του. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκούς χορούς από το χορευτικό του Συλλόγου Κυριών.
Θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι “η τιμή τιμή δεν έχει”. Δεν έπρεπε ο σύλλογος να πραγματοποιήσει την εν λόγω εκδήλωση τιμής με είσοδο πρόσκλησης 15 ευρώ το άτομο. Οταν τιμάς έναν άνθρωπο τον τιμάς για την προσφορά του, γι’ αυτό που κάνει και τον θεωρείς άξιο. Οι αξίες ειδικά του Ξυδιά δεν καθορίζονται από 15 ευρώ το άτομο. Πολλοί ήθελαν να ’ρθουν αλλά δεν είχαν τα απαιτούμενα. Αλλοι δεν ήρθαν διότι δεν τους άρεσε το σύστημα τιμής. Οταν οι σύλλογοι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μιας εκδήλωσης κάθονται στ’ αυγά τους, ανεξάρτητα εάν στο τέλος υπάρχει γεύμα που στο φινάλε ο ίδιος ο παρευρισκόμενος το πληρώνει.

Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου