Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ 2 νεκροί και 8 αγνοούμενοι σε σύγκρουση πλοίων


Σήμερα το πρωί αναμένεται στο λιμάνι της Καλαμάτας, με-ταφέροντας τους διασωθέντες και τις σορούς των δύο ναυτικών, το φορτηγό πλοίο «Consouth», που συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο «Piri Reis», το οποίο βυθίστηκε. Το δυστύχημα έγινε χθες τα ξημερώματα 87 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, μακριά από τις μεσσηνιακές ακτές, σε διεθνή ύδατα. Αγνοούμενα παραμένουν 8 ακόμα μέλη του πληρώματος του «Piri Reis», μεταξύ των οποίων και ο καπετάνιος. 
Τα αίτια του δυστυχήματος αποδίδονται σε ανθρώπινος λάθος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται οι έρευνες από πλωτά σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα πλοία, αεροσκάφος C-130 κι ελικόπτερα. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί από χθες το πρωί το προσωπικό των Λιμεναρχείων Καλαμάτας και Πύλου καθώς και του Νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας για το ενδεχόμενο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους διασωθέντες.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αποφάσισε τον κατάπλου του «Consouth» στην Καλαμάτα, προκειμένου κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων να διερευνήσει τα ακριβή αίτια κάτω από τα οποία συνέβη το ναυτικό δυστύχημα και να επιθεωρήσει αν είναι αξιόπλοο μετά τη σύγκρουση. Το δυστύχημα έγινε χθες τα ξημερώματα ενώ το «Piri Reis», με σημαία Νήσων Κουκ, ταξίδευε φορτωμένο με λιπάσματα από την Ανάμπα Αλγερίας προς την Ουκρανία, με 17μελές πλήρωμα αποτελούμενο από Σύρους ναυτικούς. 
Συγκρούστηκε με το πλοίο «Consouth» σημαίας Αντίκουα Μπαρμπούντα, το οποίο ήταν κενό φορτίου και με 16μελές πλήρωμα εκτελούσε δρομολόγιο από την Τούζλα Τουρκίας προς τη Μάλτα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, το πρώτο βυθίστηκε μέσα σε λίγη ώρα με συνέπεια να αγνοούνται αρχικά τα 10 από τα μέλη του πληρώματος -τα δύο από τα οποία εντοπίστηκαν νεκρά. Να σημειωθεί πως σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στον “Βήμα 99,5” είπε μεταξύ άλλων ότι οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος, καθώς την ώρα της σύγκρουσης, ο πλοίαρχος του πλοίου που βυθίστηκε δεν βρισκόταν στη γέφυρα. 

Κ.Δ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου