Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘ. ΜΠΑΛΤΑΣ Δύο αγροτόπαιδα από το Φουρτζή Πυλίας που τίμησαν την επιστήμη και την πατρίδα τους


Πρώτα ο Αλέκος και μετά ο Χαράλαμπος έφυγαν από τη ζωή έχοντας δημιουργήσει άξιες οικογένειες και αφήνοντας αξιόλογο έργο. Τελειώνοντας το δημοτικό στο χωριό και το γυμνάσιο της Πύλου, σπούδασαν στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας πρώτα ο Αλέκος και μετά ο Χαράλαμπος, εργάστηκαν ως φιλόλογοι σε πολλές πόλεις της χώρας και έφθασαν με την επιστημονική αξία τους στις ανώτατες βαθμίδες της Μέσης Εκπαίδευσης. 
Σε όσα σχολεία διετέλεσαν εκπαιδευτικοί πρόσφεραν στα ελληνόπουλα τη γνώση και τους ενέπνευσαν την αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και την πατρίδα. Παράλληλα έγραψαν πρωτότυπα έργα, μετέφρασαν και σχολίασαν έργα της κλασικής γραμματείας.
Εδώ θέλω να σημειώσω ότι τα δύο αδέλφια την καταξίωσή τους ως φιλόλογοι και συγγραφείς την όφειλαν κατά κύριο λόγο στους αγρότες άξιους γονείς τους που τους πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν για να σπουδάσουν και αυτοί με τη σειρά τους τους τίμησαν όπως έπρεπε. 

Ποτέ δεν ξέχασαν το μικρό χωριό τους απ’ όπου ξεκίνησε η ζωή τους, τους συγχωριανούς τους, τους συγγενείς και τους φίλους τους. Μόρφωσαν τα παιδιά τους τα οποία σήμερα με την επιστημονική τους κατάρτιση τιμούν το επάγγελμά τους και την πατρίδα.
Από τους αδελφούς Μπάλτα γνώρισα πρώτα τονΑλέκο με τον οποίο ήμασταν περίπου συνομήλικοι και μετά τον Χαράλαμπο. Με τον Αλέκο μάς συνέδεαν οι αγώνες της κατοχής. Πήραμε μέρος στην εθνική αντίσταση εναντίον των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών και ως ανταμοιβή βρεθήκαμε στρατιώτες του 1ου Τάγματος Σκαπανέων στη Μακρόνησο. 
Μετά το 1960, όταν άνοιξα το βιβλιοπωλείο στην οδό Ιπποκράτους πρώτα στον αριθμό 23 και μετά στον αριθμό 8 και ασχολήθηκα και με τις φιλολογικές εκδόσεις, ο Αλέκος Μπάλτας ήταν από τους πρώτους με τον οποίο συνεργάστηκα για την έκδοση βιβλίων κλασικής Φιλολογίας με σχολιασμό για μαθητές, φοιτητές και επιστήμονες. Αναφέρομαι σε εννέα έργα του με κείμενο, εισαγωγή, μετάφραση και ερμηνευτικά σχόλια:
1) «Αρχαία ελληνική γραμματολογία»
2) «Ομήρου Ιλιάδα, ραψωδίες Α, Ζ, Ι, Π, Σ, Χ, Ω»
3) «Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία Σ»
4) «Σοφοκλέους Αίας»
5) «Σοφοκλέους Φιλοκτήτης»
6) «Σοφοκλέους Ηλέκτρα»
7) «Σοφοκλέους Οιδίπους επί Κολονώ»
8) «Ευριπίδου Βάκχαι»
9) «Ορατίου Ωδές βιβλία Ι-ΙΙ»
10) «Ορατίου Ωδές βιβλία III-IV»
Ο Αλέκος που έφυγε από τη ζωή πριν από 15 χρόνια, παρέμεινε για μένα μέχρι τέλους της ζωής του πατριώτης, φίλος, συναγωνιστής και άξιος συνεργάτης στις κλασικές εκδόσεις τις οποίες τίμησε με την επιστημονική του αξία.
Με τον Χαράλαμπο Μπάλτα, κλασικό φιλόλογο, συνεχίσαμε την φιλική και πατριωτική συνεργασία με την επιμέλεια και έκδοση βιβλίων κλασικών σπουδών, Ιστορίας και τουριστικών οδηγών της Πύλου και του Ναβαρίνου. Η συνεργασία μας αυτή συνεχίστηκε για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέκου και μέχρι το τέλος της ζωής του. Δέκα πέντε βιβλία για τις ανθρωπιστικές σπουδές έγραψε και
επιμελήθηκε για τις εκδόσεις μας. Το τελευταίο βιβλίο που επιμελήθηκε και προλόγισε ήταν «Το οδοιπορικό ενός εκδότη» του Δημ. Ν. Παπαδήμα. Το βιβλίο αυτό υπήρξε το κύκνειο άσμα του φίλου, πατριώτη, άξιου οικογενειάρχη και επιστήμονα Χαράλαμπου Αθ. Μπάλτα που δυστυχώς δεν πρόφτασε να το δει να κυκλοφορεί όπως θα ήθελε. Ο θάνατος τον πήρε πρόσφατα από κοντά μας και τώρααναπαύεται ήσυχα στο όμορφο χωριό του, το Φουρτζή Πυλίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Στην εικοσιπεντάχρονη συνεργασία μας με τον Χαράλαμπο κυκλοφόρησαν τα εξής έργα του:
1) «Εκθέσεις σύγχρονου προβληματισμού»
2) «Θέματα και παραθέματα σύγχρονου προβληματισμού»
3) «Λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ετυ-
μολογικό-ερμηνευτικό»
4) «Λεξικό αναπτυγμένων εννοιών»
5) «Ευριπίδου Ηλέκτρα»
6) «Αισχύλου Ευμενίδες»
7) «Αισχύλου Αγαμέμνων»
8) «Αισχύλου Χοηφόροι» (Στους αρχαίους συγγραφείς παρατίθεται αρχαίο κείμενο, εισαγωγή, μετάφραση και ερμηνευτικά σχόλια)
9) «Πύλος-Ναβαρίνο-Νιόκαστρο-Ανάκτορο Νέστορος-Μεθώνη. Τουριστικός οδηγός και σύντομη ιστορία (ελληνικά)»
10) «Pylos-Navarino-Niokastro-The Palace of Nestor. Tourist guide and brief history» (αγγλικά)
11) «Pylos-Navarino-Niokastro-Palast des Nestor. Führer geschichte» (γερμανικά)
12) «Pylos-Navarino-Niokastro-Palazzo di Nestore-Metone. Guida turistica e breve storia» (ιταλικά)
13) «Ιστορικές στιγμές του ελληνισμού από την προϊστορική εποχή ως το 1821»
14) «Ιστορικές στιγμές της νεότερης Ελλάδας 1821-2004»

15) Δημ. Ν. Παπαδήμας «Το οδοιπορικό ενός εκδότη». Επιμέλεια-πρόλογος: Χαράλαμπου Αθ. Μπάλτα
Ο Χαράλαμπος Αθ. Μπάλτας όπως και ο αδελφός του Αλέκος παρέμειναν μέχρι το τέλος της ζωής τους φίλοι, πατριώτες, συνεργάτες και άνθρωποι με δημοκρατικές αρχές και ήθος. Θα τους θυμόμαστε πάντοτε για τον χαρακτήρα τους και το έργο τους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

Δημ. Ν. Παπαδήμας 
Αθήνα 28-3-2013 "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου