Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Erwin Langer, ο σχεδιαστής των γηπέδων Golf στην Costa Navarino μιλά στο «Θάρρος»


Επέστρεψα και συνάντησα έναν Παράδεισο» 
 
O Erwin Langer είναι δεινός golfer και μαζί με τον πρωταθλητή αδερφό του, Berhard, έχουν σχεδιάσει ορισμένα από τα καλύτερα γήπεδα golf στον κόσμο, μεταξύ αυτών και το «The Dunes Course» στην Costa Navarino.
Την περασμένη Κυριακή έφθασε στη Μεσσηνία με τη νέα απευθείας πτήση από Μόναχο προς Καλαμάτα, ώστε να απολαύσει για μερικές ημέρες τις άριστες συνθήκες των γηπέδων στην Costa Navarino.
Τον συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της παραμονής του και μας μίλησε για το άθλημα του golf, το “Dunes Course”, τη γνωριμία του με τον Καπετάν Βασίλη, αλλά και τη μέχρι τώρα εμπειρία του στη Μεσσηνία και την Costa Navarino.
 
-Πώς προέκυψε η συνεργασία με την «Costa Navarino»;
H ΤΕΜΕΣ επικοινώνησε στο Λονδίνο με την “European Golf Design”. Η εταιρεία μας και ο αδερφός μου, που είναι διάσημος golfer, είναι συνεργάτες με την “European Golf Design” και έτσι έγινε η πρώτη επαφή πριν από αρκετά χρόνια…
 
-Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην κατασκευή του “The Dunes Course”;
Η ΤEMEΣ και ειδικά ο Καπετάν Βασίλης ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν και έτσι ήταν εύκολο για εμάς να το σχεδιάσουμε και να το κατασκευάσουμε. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν με την Αρχαιολογική Υπηρεσία που σταμάτησε για ένα μικρό διάστημα την κατασκευή, αλλά μετά από συνεννόηση αυτό ξεπεράστηκε.
 
-Είναι εύκολο να κατασκευαστούν και άλλα γήπεδα golf στη Μεσσηνία;
Η Μεσσηνία, λόγω κλίματος, είναι ένας τόπος που ευνοεί το golf. Βεβαίως, αυτό δεν είναι απλό, χρειάζεται άδειες από το κράτος και επενδυτές, όπως, π.χ., εδώ που κατασκεύασαν ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης.
 
-Στην Ελλάδα το golf δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα. Πιστεύετε ότι αυτό είναι εύκολο να αλλάξει; 
Σίγουρα, όλα αυτά τα γήπεδα δε φτιάχτηκαν μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους ντόπιους. Θα ήταν καλό να δημιουργηθούν ακαδημίες, ώστε τα παιδιά να μπορούν να γνωρίσουν το golf από μικρά. Και αν είναι δυνατόν, να είναι δωρεάν για τα παιδιά.
 
-Δοθείσης της ευκαιρίας με την απάντησή σας, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για κάποιον να ξεκινήσει το golf; 
Από το Δημοτικό. Δεν υπάρχει κάποιο όριο. Όσο μικρότερος, τόσο το καλύτερο. Αν και εγώ το άρχισα όταν ήμουν 34 χρόνων (γέλια).
 
-Χρειάζεται κάποιος να έχει ιδιαίτερο χάρισμα για να γίνει golfer; 
Σίγουρα το ταλέντο παίζει ρόλο, αλλά το πιο σημαντικό, όπως σε όλα τα αθλήματα, είναι η σκληρή εξάσκηση. Χωρίς αυτή, όσο ταλέντο και να έχει κάποιος, δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
 
-Ακούγεται ότι το golf θα γίνει και ολυμπιακό άθλημα… Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό; 
Ναι, στους Ολυμπιακούς του 2016, στο Ρίο, το golf θα είναι επίσημα ολυμπιακό άθλημα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για το άθλημα. Υπάρχουν χιλιάδες σύλλογοι, επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί, σε ολόκληρο τον κόσμο, που ασχολούνται με το golf και αυτό το γεγονός θα βοηθήσει το άθλημα ακόμα περισσότερο.
 
-Αρκετός κόσμος πιστεύει ότι το golf είναι μόνο για τους πλούσιους… Είναι αληθές; 
Από μια πλευρά μπορώ να πω ότι είναι… Γιατί, για να παίξει κάποιος golf, χρειάζεται αρκετές ώρες (για ένα παιχνίδι), να μπορεί να ταξιδεύει για να βρίσκει γήπεδα και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες… Οπότε, εκ των πραγμάτων, για να μπορεί κάποιος να τα κάνει όλα αυτά, χρειάζεται οικονομική άνεση. Από την άλλη, δεν είναι ακριβό για κάποιον να αρχίσει το golf και, όπως είπα πριν, είναι πολύ σημαντικό να είναι δωρεάν τα μαθήματα για τους νέους και τα μικρά παιδιά. Εκεί μπορεί να ξεχωρίσουν ταλέντα και να βγουν νέοι επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι κερδίζουν πάρα πολλά λεφτά από το golf!
 
-Το γήπεδο «Dunes Course» έχει να ζηλέψει κάτι σε σχέση με αυτά της Ευρώπης; 
Όχι, απολύτως τίποτα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης, που μπορεί να φιλοξενήσει τους καλύτερους golfer του κόσμου!
 
-Τι θυμάστε από τη γνωριμία σας με τον Καπετάν Βασίλη; 
Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας πραγματικός gentleman. Με την πάροδο του χρόνου και τη συνεργασία μας, γίναμε και πολύ καλοί φίλοι. Μάλιστα, τον είχαμε καλέσει στη Γερμανία σε ένα διεθνές τουρνουά golf, το οποίο και κέρδισε!
 
-Ήταν τόσο καλός golfer o Καπετάνιος; 
Ναι, ήταν αρκετά καλός, αλλά βρέθηκε και σε εξαιρετική ημέρα σε εκείνο το τουρνουά, γιατί το golf είναι ένα άθλημα ημέρας, που χρειάζεται και καλή ψυχολογία εκτός των άλλων.
 
-Ποιο είναι το συναίσθημά σας τώρα που βλέπετε την Costa Navarino ολοκληρωμένη; 
Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος. Έφτασα στην Καλαμάτα με την πτήση από το Μόναχο την Κυριακή το βράδυ… Όταν τη Δευτέρα το πρωί άνοιξα το παράθυρό μου στο ξενοδοχείο, το συναίσθημά μου δεν περιγράφεται. Είναι ένας πραγματικός «Παράδεισος»!
 
-Οι μέχρι τώρα εντυπώσεις σας από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Μεσσηνία; 
Κοίτα εδώ (δείχνοντας με το χέρι του προς την παραλία του Ρωμανού)… Μπλε ουρανός, μπλε θάλασσα, ζεστός ήλιος, υπέροχο φαγητό και πολύ φιλόξενοι άνθρωποι… Δε νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο…
 
-Αντιμετωπίσατε κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα ως Γερμανός; 
Πέρυσι το καλοκαίρι, πριν επισκεφτώ την Αθήνα, οι φίλοι μου με προέτρεπαν να μην έρθω. Μου έλεγαν «πού πας εκεί, εκεί μας μισούν». H αλήθεια είναι διαφορετική. Κάθε άνθρωπος πρέπει να έρθει ο ίδιος για να δει και να μην επηρεάζεται από τα ΜΜΕ. Εγώ δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα μόνο φίλους έχω κάνει εδώ. Οι Έλληνες είναι ένας εξαιρετικός λαός και είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουν σύντομα την κρίση. Κακοί άνθρωποι υπάρχουν παντού, σε όλες τις χώρες. Εγώ, πάντως, στους φίλους μου που ανησυχούν όταν είμαι στην Ελλάδα, λέω ότι του χρόνου θα έρθουμε μαζί στη Μεσσηνία, για να γνωρίσουν από κοντά τον παράδεισο της Costa Navarino. 

"ΘΑΡΡΟΣ News.gr" 21/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου