Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Γνωριμία Βέλγων πανεπιστημιακών με τις αρχαιότητες της Πελοποννήσου

Ταξίδι στο μύθο και τους ήρωες της Πελοποννήσου πραγματοποιούν αυτές τις μέρες 27 Βέλγοι πανεπιστημιακοί καθηγητές Αρχαίων Ελληνικών και Ελληνικής Ιστορίας.
Χθες το πρωί ξεναγήθηκαν στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και έμειναν έκπληκτοι από το τεράστιο έργο ανασκαφής, αναστήλωσης και ανάδειξης που έχει γίνει υπό τις οδηγίες του καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Οπως τόνισαν, δεν περίμεναν να δουν έναν τέτοιο χώρο - και εξέφραζαν την απορία τους που η Αρχαία Μεσσήνη δεν έχει διαφημιστεί σε όλη την Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, καθώς οι ίδιοι δεν τη γνώριζαν.
Ξεναγός και διερμηνέας των Βέλγων καθηγητών είναι ο Καλαματιανός Αντώνης Θεοδώρου, που πίεσε την ομάδα των πανεπιστημιακών και στο πρόγραμμα του ταξιδιού τους έβαλαν τη Μεσσηνία, την Καλαμάτα και την Αρχαία Μεσσήνη. Είχαν σκοπό να επισκεφτούν και το Ανάκτορο του Νέστορα, αλλά το ανέβαλαν λόγω των έργων αντικατάστασης του στεγάστρου.
Χθες το πρωί στο ξενοδοχείο πριν από την επίσκεψή τους στην Αρχαία Μεσσήνη, με τη βοήθεια του Αντ. Θεοδώρου, δύο καθηγητές -ο Μαρσέλ Νταλόζ και ο Φιλίπ Λεκλέ- μας παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους από τις επισκέψεις τους σε Μυκήνες, Αργος, Τίρυνθα, Επίδαυρο, Μονεμβασιά, Μυστρά, Σπάρτη, Γύθειο και Μάνη.
«Το τοπίο, οι λόφοι, το παιχνίδι με το φως και τη θάλασσα είναι όλα αυτά που έχουμε διδαχθεί και έχουμε διδάξει», μας είπε ο Μαρσέλ Νταλόζ. Για τη Μάνη επεσήμανε πως τους φέρνει στο μυαλό την αθάνατη Ελλάδα, ενώ για το Μυστρά τόνισε: «Είναι μοναδικός χώρος. Είναι τα "φαντάσματα" της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σύμβολο της απεγνωσμένης αντίστασης των Ελλήνων».
Ο Φιλίπ Λεκλέ σημείωσε ότι «δεν μπορείς να ξεχάσεις ότι πηγή της ανθρώπινης σκέψης κι έκφρασης για όλη την Ευρώπη και όλο τον δυτικό κόσμο είναι η Ελλάδα».
Για το μέχρι τώρα ταξίδι τους εξήγησαν ότι «είδαν από κοντά πώς οι Ελληνες εμπνεύστηκαν από το ταξίδι στα βήματα του Ηρακλή και των Ελλήνων ηρώων της Πελοποννήσου»»
Οι δύο καθηγητές μάς είπαν ότι αυτό είναι το δεύτερο ταξίδι τους στην Ελλάδα. Το πρώτο ήταν πριν από 2 χρόνια στην Αθήνα, όπου έζησαν από κοντά και τις διαδηλώσεις κατά των μνημονίων. Παρατήρησαν ότι «είναι η αντίθεση της σύγχρονης Ελλάδας με τα προβλήματα και τις διαδηλώσεις, αλλά και τις αξίες που υπάρχουν και διαιωνίζονται από το παρελθόν». Ευχήθηκαν μάλιστα «οι αξίες αυτές που βρίσκονται σε λήθαργο, να αφυπνιστούν και να δώσουν στους Ελληνες την ώθηση για να βγουν από την κρίση».
Οι δύο καθηγητές είναι στελέχη του Βελγικοελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Μέγας Αλέξανδρος" στο Σαρλερουά, με τον οποίο προσπαθούν να αναδείξουν τις χαμένες αξίες και να αναδείξουν το ελληνικό πνεύμα στο Βέλγιο. Και οι δύο έχουν δώσει πάνω από 100 διαλέξεις για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία, ενώ στις 11 Οκτωβρίου οργανώνουν διάλεξη με τον καθηγητή της Σορβόνης Μπερνάρ Ολτσμαν για την Ακρόπολη και το καινούργιο μουσείο της.
Οσον αφορά την εκδρομή τους αυτή, ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση ένιωσαν καταρχάς στο Αργος, όπου συνάντησαν τον συμπατριώτη τους καθηγητή Αρχαιολογίας Μαρκετί που ανασκάπτει τον αρχαιολογικό χώρο εδώ και 25 χρόνια κι έχει εκδώσει βιβλίο για τα νομίσματα στο Αρχαίο Αργος. Αλλά και στην Επίδαυρο, όπου συνάντησαν το Γάλλο καθηγητή Φιλίπ Μπρουνέ που έχει μεταφράσει την Ιλιάδα και προσπαθεί να περάσει τις αξίες του Ομήρου μέσα από παραστάσεις χορού. Τώρα προγραμματίζει να ανεβάσει στην Επίδαυρο τις "Βάκχες".
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/item/26302-belgoi

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου