Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Τσορώνης: "Διεθνές ρεζιλίκι με τη ματαίωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής"

Διαβάζω στις εφημερίδες του Σαββάτου 25 Μαΐου 2013 την ανακοίνωση-διαμαρτυρία των φίλων του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, που είχαν έρθει από το εξωτερικό για να παραβρεθούν στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δασκάλου, ερευνητή, ποιητή και στοχαστή, και η οποία εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Σουληνάρι του Δήμου Πύλου - Νέστορος, την Κυριακή 19 του Μάη 2013.
 Η ανακοίνωση-διαμαρτυρία, που υπογράφεται από επιφανείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο, μας υποβιβάζει και μας καταδικάζει σε διεθνή διασυρμό.
Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί ως εξής:
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πυλου - Νέστορος, μετά την ομόφωνη εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Σουληναρίου, αποφάσισε να τοποθετήσει την προτομή του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη στην πλατεία του χωριού του, προκειμένου να αποδοθεί ελάχιστος φόρος τιμής στο γνήσιο τέκνο του Σουληναρίου που αφιέρωσε τη ζωή του προβάλλοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό τον ελληνικό πολιτισμό. Για την προσφορά του είχε λάβει τιμητική σύνταξη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα αποκαλυπτήρια είχαν προγραμματιστεί και είχαν σταλεί προσκλήσεις σε όλους μας για τις 19-5-2013.

Την Πέμπτη 9-5-2013 ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Γιάννης Καρλής, ο οποίος τώρα δεν έχει θεσμικό ρόλο, σήκωσε με γερανό τη βάση της προτομής και την απομάκρυνε με φορτηγό αυτοκίνητο. 
Η κ. Νικόλ Καρλή, συνταξιούχος ιατρός, εκπρόσωπος των φίλων του Βλαχοδημήτρη, του ζήτησε τον λόγο για την ανήκουστη πράξη βανδαλισμού που συντελείτο μπροστά στα μάτια της και έλαβε την απειλή ότι ο πρώην πρόεδρος θα φέρει τη Χρυσή Αυγή να τη λιανίσει.
Δεν γνωρίζουμε αν η παραπάνω φράση εδράζεται κάπου ή είναι απειλή χωρίς βάση.
Μετά από αυτή την αποτρόπαιη πράξη βανδαλισμού, η παρούσα δημοτική αρχή, αντί να σπεύσει να κατασκευάσει νέα βάση για την τοποθέτηση της προτομής όπως είχε προγραμματιστεί, εξέδωσε μια χλιαρή ανακοίνωση στις 16-5-2013 ημέρα Πέμπτη, ότι αναβάλλει την εκδήλωση μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα γιατί υπάρχουν ενστάσεις από κατοίκους του χωριού.
Η οποιαδήποτε ένσταση ενός ή περισσοτέρων κατοίκων του χωριού δεν μπορούν να ανατρέψουν (ή να αναβάλουν;) ομόφωνες αποφάσεις του Τοπικού και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο Δήμο Πύλου - Νεστορος, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, έχει καταλυθεί κάθε έννοια δημοκρατίας και έννομης τάξης. Υπερισχύει η ισχύς των μαγκουροφόρων. 
Οι συγχωριανοί του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη στο Σουληνάρι είναι αγανακτισμένοι.
Η ηπιότερη έκφραση που άκουσα στο χωριό είναι να παραιτηθούμε όλοι μαζί και να παραδώσουμε τα κλειδιά του Δήμου Πύλου - Νέστορος στον πρώην πρόεδρο κ. Ιωάννη Καρλή. Τουλάχιστον αυτός ξέρει να επιβάλλει τη θέλησή του.
Θέλω να ζητήσω, και μέσω της εφημερίδας σας, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου μας, συγγνώμη από τους φίλους του Βλαχοδημήτρη, διαπρεπείς επιστήμονες που ήρθαν από το εξωτερικό να τιμήσουν τη μνήμη του Ανθρώπου.
Τελικά η παρούσα δημοτική αρχή φοβάται, μετράει ψήφους για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, ή εκ των υστέρων συμφωνεί με την αποτρόπαιη πράξη; Αν τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει, δεν έπρεπε να αναβληθεί η τελετή των αποκαλυπτηρίων.
Κανένας από όσους βρίσκονται μακριά από τα γεγονότα δεν πιστεύει ότι το έτος 2013 επικρατεί ο μεσαίωνας και γίνονται τέτοιες πράξεις σκοταδισμού σε ένα δήμο που έπρεπε να είναι παράδειγμα δημοκρατίας.
Αυτή η δημοτική αρχή με τις πράξεις της δείχνει ότι δεν εκπροσωπεί επάξια τους δημοκρατικούς πολίτες αυτού του δήμου.
Στην σκέψη των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών του Δήμου Πύλου - Νέστορος η ανωτέρω βεβήλωση της μνήμης του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη και ο χειρισμός της σκοταδιστικής αυτής πράξης από την παρούσα δημοτική αρχή καταγράφεται ως ένα οπισθοδρομικό, θλιβερό γεγονός, που θα αμαυρώνει εσαεί την ιστορία του δήμου μας.

Αναστάσιος Τσορώνης 
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας

Δήμου Πύλου - Νέστορος
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/epistoles/item/26249-tsorwnis-vlachodimitris-soulinari

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥ ΘΕΩΡΙΑ

    ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΛΑΨΕΣ

    ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΛΟΠΙΣΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή