Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης: Ικανοποίηση για το έργο φωτισμού

Την ικανοποίησή του για τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του φωτισμού στο κάστρο στις 3 Ιουνίου, εκφράζει ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης.
Και σημειώνει ότι αν οι διαδικασίες του διαγωνισμού εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να ξαναδούμε φωτισμένο το Μπούρτζι μέσα στο καλοκαίρι, προς τα μέσα Αυγούστου.

«Οι πολύμηνες προσπάθειες του συλλόγου μας για την αποκατάσταση του έργου του φωτισμού του κάστρου είχαν αποτέλεσμα. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) προκήρυξε πρόχειρo μειοδοτικό διαγωνισμό με προβλεπόμενη δαπάνη 72.303,09 ευρώ και ημερομηνία υποβολής προσφορών την 3.6.2013», παρατηρεί ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης. Και αναφέρει πως «το έργο θα ολοκληρωθεί σε 40 εργάσιμες ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η πίστη του συλλόγου μας στη δυνατότητα αποκατάστασης του έργου, η τεκμηριωμένη παρουσίαση του θέματος στους αρμόδιους φορείς, αλλά και η εθελοντική συνδρομή μελών του συλλόγου μας στην εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης, έφεραν αποτέλεσμα, παρά την σημερινή δύσκολη συγκυρία». Καταγράφεται ότι στην προσπάθειά τους είχαν θετική ανταπόκριση και βοήθεια από τον πρόεδρο του ΤΑΠ και τους δύο προκατόχους του, την τεχνική υπηρεσία του ΤΑΠ, τη γ.γ. Πολιτισμού και το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, «ο οποίος από την πλευρά του Δήμου ανέλαβε την εκτέλεση μέρους των έργων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος του δικτύου του φωτισμού του κάστρου».
Ο σύλλογος δηλώνει πως «η προκήρυξη του έργου είναι το πρώτο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό βήμα. Τώρα χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα κατασκευής και στην ετήσια συντήρηση και στην αποτελεσματική φύλαξη του έργου». Και διαβεβαιώνει ότι «ο ΣΦΚΜ θα συνεχίσει να προσφέρει τη συνδρομή του για τη σωστή ολοκλήρωση του έργου. Ειδικότερα, οι μηχανικοί - μέλη του συλλόγου θα βοηθήσουν στο θέμα της επίβλεψης και στην εκπόνηση αναλυτικού προγράμματος συντήρησης».
Οσον αφορά το έργο που είχε γίνει, ο σύλλογος επισημαίνει: «Ενα εντυπωσιακό έργο του 2004, ο φωτισμός ανάδειξης του Κάστρου της Μεθώνης, μετά το 2009 εμφάνισε βαθμιαία έκπτωση της λειτουργίας του και το 2011 βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας. Αυτό το μεγαλόπνοο έργο τουριστικής προβολής της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, αποδείχτηκε προβληματικό στη λειτουργία του, λόγω βλαβών στο δίκτυο, που επέφεραν οι  δύσκολες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις αστοχίες της αρχικής μελέτης αλλά και την έλλειψη συντήρησης. Ο φωτισμός, ιδιαίτερα στο νοτιοανατολικό τμήμα του κάστρου, έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού εκτείνεται ακόμα και μέσα στη θάλασσα, φωτίζοντας το φημισμένο Μπούρτζι της Μεθώνης».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/05/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/item/26372-kastro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου