Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ, Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΛΛΑΣ Δρ. Παναγιώτη Μπαζίγου


Στον εικοστό αιώνα, ένας άνθρωπος που γοήτευσε, περισσότερο από κάθε άλλον, το παγκόσμιο κοινό της κλασικής μουσικής δεν είναι άλλος από τη Μαρίας Κάλλας. Το έργο της απολαμβάνεται διαχρονικά. Στους μουσικούς κύκλους μιλούν για το φαινόμενο της Μαρίας Κάλλας, ας έχουν περάσει τόσα χρόνια από το θάνατό της. Ψάχνοντας κανείς βρίσκει ότι υπάρχουν του κόσμου οι σύλλογοι «Μαρίας Κάλλας». Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν δύο, στο Παρίσι, στο Μιλάνο, στην Αθήνα και πρόσφατα στο Δήμο Οιχαλίας υπάρχουν σύλλογοι.
Η Μαρία Κάλλας – Καλογεροπούλου κατάγεται από το Νεοχώριο Ιθώμης του Δήμου Οιχαλίας της Μεσσηνίας. Ο πατέρας της φαρμακοποιός διατηρούσε για χρόνια φαρμακείο στο Μελιγαλά. Η μητέρα της καταγόταν από την Αργολίδα. Η οικογένεια φεύγει για τη Νέα Υόρκη. Εκεί γεννιέται η Μαρία. Συγγενείς των Καλογεροπουλαίων είναι σήμερα πολλοί στη Μεσσηνία.
Πρόσφατα αρκετοί Μεσσήνιοι παρακολούθησαν, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση της Αθήνας, ένα θεατρικό μονόπρακτο για τη ζωή και τους έρωτες της Μαρίας Κάλλας, από την καθηγήτρια της υποκριτικής του Σικάγου και ηθοποιό Dr. Maria BoundasBakalis. Ο πατέρας της κυρία Μπουντά καταγόταν από του Κυνηγού Πυλίας. Ο σύζυγός της, George Bakalis, κατάγεται από την Αρκαδία και είναι δικαστής στο Σικάγο. Ο δε αδελφός της δικηγόρος του Σικάγο, αγοράζοντας σπίτι στην Πύλο παρέχει την ευκαιρία στην οικογένεια να ευρίσκεται συχνά στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον όμως για τη Μεσσηνία είναι ότι η κυρία Boundas έχει επενδύσει στη Μαρία Κάλλας, η οποία μας αποκάλυψε ότι πέραν των φωνητικών χαρισμάτων και της δραματικής παρουσίας της Κάλλας στη σκηνή ξεχώριζε και για το πνεύμα της.

Από τη φιλοξενία της κυρίας Boundas στην Καλαμάτα, στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Νεοχώρι Ιθώμης, στο γεφύρι της Μαυροζούμενας και το Θέατρο στο Διαβολίτσι με συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Οιχαλίας και της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας θα προκύψει ένα βίντεο από τον «Τόπο καταγωγής της Μαρίας Κάλλας», στην αγγλική, με προορισμό τους ανά τον κόσμο φίλους της Κάλλας. Μια πρόσκληση να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής της Μαρίας Κάλλας, της δικής μας Μαρίας Κάλλας.

Η κοινότητα Νεοχωρίου έχει αγοράσει από τους κληρονόμους το σπίτι του πατέρα της Κάλλας και ο Δήμος Οιχαλίας έχει αναθέσει μελέτη αποκατάστασης του σπιτιού αυτού. Ωστόσο, άποψη μας είναι ότι, το μείζον δεν είναι να αποκατασταθεί το σπίτι. Ασφαλώς να γίνει και αυτό. Το μείζον είναι ότι η Κάλλας κατάγεται από το Νεοχώρι και ότι αυτό είναι το σπίτι της. Με λίγα χρήματα θα μπορούσε να καθαριστεί και να περιποιηθεί ο περιβάλλον χώρος, να φυτεύουν κάποια λουλούδια, να τοποθετηθεί μια σωστή ενημερωτική πινακίδα και να παραμένει ο χώρος καθαρός. Ο μουσικόφιλος επισκέπτης και όχι μόνο, θα ήθελε γυρνώντας στην πατρίδα του να δείχνει τη φωτογραφία του μπροστά από το σπίτι της Μαρίας Κάλλας. Δεν έχει σημασία αν είναι αποκατεστημένο ή μη. Σημασία έχει ότι αυτό είναι το σπίτι. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε να αποκομίσει ο κάθε δημιουργικός επαγγελματίας. Το όνομα «Μαρία Κάλλας» δεν υστερεί από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου. Η προίκα ζητά αξιοποίηση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου