Το 2014 ξεκινά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η κατασκευή δύο μονάδων αναερόβιας επεξεργασίας απορριμμάτων, μιας μονάδα αερόβιας επεξεργασίας, καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης, από την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», μετά τη χθεσινή ανακήρυξή της ως μειοδότριας του διεθνούς διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε πανηγυρικό κλίμα, λοιπόν, χθες το μεσημέρι και παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκου Μαντζούφα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με την πρόταση της μειοδότριας εταιρείας, σε κάθε περιφερειακή ενότητα θα κατασκευασθεί μία από τις μονάδες ή τους σταθμούς που προβλέπονται. Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η τελική χωροθέτηση, η Μεσσηνία «φαίνεται» να κερδίζει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, με πιθανότερη έως σίγουρη θέση αυτή στο Παλιοροβούνι.
ΤΕΡΝΑ
Σε συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού και ανακήρυξε προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 19 μήνες και επιτεύχθηκε, μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου, με τιμή 61 ευρώ τον τόνο, υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, 35% ανακύκλωση επιπλέον αυτής που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός και μεγάλη ταχύτητα στην ανάληψη της ευθύνης της προσωρινής διαχείρισης από τον ανάδοχο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τρεις εταιρείες υπερκάλυπταν τα όρια του διαγωνισμού για την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό αποδεικνύεται και από την τελική βαθμολογία που έλαβαν, με μικρές διαφορές μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, η «ΤΕΡΝΑ» έλαβε βαθμολογία 1,0000, ο «ΑΚΤΩΡ» 0,9853 και η «Μεσόγειος» 0,9561 μονάδες.
Υπουργοί
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία των τριών υπουργών, του υφυπουργού και του ειδικού γραμματέα.
Τοποθετηθείς ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, χαρακτήρισε κομβικής σημασίας για την Ελλάδα τη διαχείριση των απορριμμάτων λόγω απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, αλλά και για λόγους πολιτισμού, «Είναι θέμα τιμής για τη χώρα η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, για να πάψει να είναι η τελευταία στην Ευρώπη» σχολίασε.
Όπως ανέφερε ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκονται 12 διαφορετικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της, για να προσθέσει πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχοντας μόνο ΧΑΔΑ, είναι η πιο προβληματική σε όλη την Ελλάδα. Τώρα, σημείωσε, αναδείχτηκε ανάδοχος, ξεπερνώντας άλλες Περιφέρειες, με την ανάληψη του ρίσκου από τον ιδιώτη. Πλέον «η Περιφέρεια Πελοποννήσου των 600.000 κατοίκων μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι έχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων».
Κατά τον υπουργό, άμεσα αρχίζουν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εντός του 2014 ξεκινούν οι μονάδες και τέλη του 2015 θα είναι έτοιμες, καλύπτοντας όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μάλιστα, είπε ότι η αδειοδότηση θα γίνει με διαδικασία «φαστ τρακ» βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι, εκτός Πελοποννήσου, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα 11 σχέδια που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα. «Η Πελοπόννησος άνοιξε το δρόμο, γιατί μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες περιφέρειες και πρόκληση για όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όλους τους περιφερειάρχες» επισήμανε, αποδίδοντας εύσημα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς το σχέδιο το οποίο προέταξε ξεπέρασε τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί. Τόνισε δε, ότι θα προχωρήσει με την ίδια και μεγαλύτερη ταχύτητα.
ΣΔΙΤ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και σημείωσε ότι «σήμερα μιλάμε για μια Πελοπόννησο που υπερβαίνει την κρίση», προσθέτοντας ότι από έναν τόπο που έχει υποφέρει πολύ περιβαλλοντικά, στέλνεται μήνυμα σε όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται, είπε, για μια ολοκληρωμένη διαχείριση, με συμβολή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, «και το πείραμα αυτό θα πετύχει», σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο στοίχημα, που είναι η σύντομη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι η ανάδειξη μειοδότη στην Πελοπόννησο για τη διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, «διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο περί τα μέσα του 2014 και η προσπάθεια όλων είναι να μην επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο μπορεί να είναι και 71.000 ευρώ για κάθε ημέρα». Γι' αυτό, τόνισε, «αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ έχει πολλαπλό μήνυμα, δηλαδή αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας να αποτρέπονται με πρωτοβουλίες και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης».
Με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, συνεχάρη την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, τονίζοντας: «Σε μια περίοδο σκληρών θυσιών και περικοπών, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα σκουπίδια χρυσάφι», αλλά και υπογραμμίζοντας ότι ξεκινά ένα έργο- πιλότος, που μπορεί σύντομα να διορθώσει τα πράγματα.
Ο δε υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, έκανε λόγο για ιστορική ημέρα και σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν είναι θεωρία, αλλά ένωση πολλών πραγμάτων. Δίνουμε, είπε, οριστική λύση στα σκουπίδια μέσω ΣΔΙΤ, ενώ ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες, επίσης μέσω ΣΔΙΤ, θα προχωρήσουν έργα διαχείρισης υδάτων και απορριμμάτων, που φέρνουν ανάπτυξη στον τόπο.
Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Ν. Μαντζούφας, μίλησε για σημαντική στιγμή σε ένα ζήτημα που ταλανίζει δεκαετίες και πρόσθεσε: «Η πλέον προβληματική Περιφέρεια, η Πελοπόννησος, δείχνει ότι μπορεί να είναι πρωτοπόρα. Όλο αυτό δε θα είχε γίνει, αν δεν υπήρχε σταθερότητα από την ηγεσία, και από τους δημάρχους και από τον περιφερειάρχη. Στην ουσία έχουν ξεπεράσει εαυτούς και μπορεί αυτό να αποτελέσει πρότυπο. Τα ΣΔΙΤ είναι ένα μοντέλο που αποδεικνύεται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης πραγματικής για τη χώρα».
Περιφερειάρχης
Κλείνοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους υπουργούς, γιατί πίστεψαν στο πρότυπο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και προς τις υπηρεσίες των υπουργείων και της Περιφέρειας, για την καθοριστική συμβολή τους. Υπογράμμισε δε, ότι για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε μια τέτοια δύσκολη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου σε μόλις 19 μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι δίνεται οριστική λύση με υψηλότερες περιβαλλοντικές επιδόσεις, που ξεπερνούν τα προβλεπόμενα στον περιφερειακό σχεδιασμό και τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε πολύ χαμηλή τιμή.
«Το έργο αυτό, το πρώτο έργο ΣΔΙΤ σε αυτόν τον τομέα και το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που εκπονείται αυτήν τη στιγμή στη χώρα, στηρίχτηκε στους δικούς μας ανθρώπους, το Περιφερειακό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή και τους υπαλλήλους μας, οι οποίοι στάθηκαν σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Αυτό είναι ο πατριωτισμός, όχι κάτι νεφελώδες, αλλά η μάχη για την καθημερινότητα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε την αντίληψη ότι η διαχείριση των οικιακών αποβλήτων συνιστά νέα οικονομία και πάνω σε αυτό στηρίξαμε την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του σχεδίου. Καταφέραμε να ρίξουμε την τιμή κόστους για τον πολίτη στα 60 ευρώ, να υιοθετήσουμε περιβαλλοντικές προτάσεις που υπερβαίνουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ολοκληρώθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, 19 μήνες, εκ των οποίων τους 12 διαβουλευτήκαμε με τους φορείς, την κοινωνία και την αγορά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μόνοι μας μπορούμε να επιτύχουμε και στα πιο δύσκολα», σχολίασε ολοκληρώνοντας ο περιφερειάρχης.
Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 31-07-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου