Αγαπάει εμπράκτως την πατρίδα του και επιμένει να επιχειρεί στην Ελλάδα επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας!
H παρακαταθήκη που άφησε ο αείμνηστος καπετάν Bασίλης Κωνσταντακόπουλος στα παιδιά του είναι μεγάλη και σήμερα ο γιος του ο Αχιλλέας που διαχειρίζεται την τεράστια επένδυση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino, στα χνάρια του πατέρα του, «επιμένει Ελληνικά» παρά την ύφεση και το αφιλόξενο επιχειρηματικά περιβάλλον με αστείρευτη αγάπη για την πατρίδα του. Όπως ακριβώς ο καπετάν Βασίλης, ο Αχιλλέας συνεχίζει να προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και να δίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας. Το Costa Navarino αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand names στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και «κινεί» ολόκληρη την τοπική οικονομία της Μεσσηνίας.
Ο Γολγοθάς της επένδυσης και τα τεράστια εμπόδια
Η δυσκολία και οι περιπέτειες του εγχειρήματος στην επένδυση του Κόστα Ναβαρίνο θα μπορούσαν να είναι και σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από τον εφοπλιστή, αλλά και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι μια πραγματικότητα που αναγάγει τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο σε έναν ευπατρίδη επιχειρηματία που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
O πατέρας του, ο «καπετάν» Bασίλης, ο αποκαλούμενος βασιλιάς των containers, από τη δεκαετία του 1980 άρχισε να αγοράζει γη στην περιοχή και ενέτεινε τις προσπάθειές του μετά το 1997, με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ ιδιώτη για κοινωφελές έργο.
Mέχρι το καλοκαίρι του 2010 που ξεκίνησε η λειτουργία του Costa Navarino, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. H επένδυση του αείμνηστου, πλέον, Bασίλη Κωνσταντακόπουλου, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «θαύμα», καθώς για πάνω από μία 10ετία επέμενε στην πραγματοποίηση του έργου που αποτελούσε το όνειρό του. H προσπάθεια του «καπετάν» Βασίλη θα γραφτεί στην ιστορία ως η πιο κραυγαλέα περίπτωση επιχειρηματία που δέχθηκε τέτοιου μεγέθους πόλεμο προκειμένου να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων που μόνο καλό είχαν να προσφέρουν στον τόπο του. Παρά τα ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια που συνάντησε και τους τόνους «λάσπης» που δέχθηκε για το επιχειρηματικό εγχείρημα από συγκεκριμένα αναχρονιστικά συμφέροντα, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος δεν λύγισε ούτε μια στιγμή. Αντιμετώπισε πάνω από 60 δίκες που εκδόθηκαν γι’ αυτόν, πάνω από 65 αποφάσεις των νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων, γνωμοδοτήσεις και χιλιάδες υπογραφές υπαλλήλων και υπουργών!
Το πολυδαίδαλο τέρας της γραφειοκρατίας, για να «χορτάσει», χρειάστηκε πάνω από 3.000 υπογραφές αρμόδιων υπουργών ως και απλών υπαλλήλων από το 1997 ως το 2010 στην πρώτη φάση της επένδυσης Costa Νavarino, την οποία υλοποίησε η εταιρεία του ΤΕΜΕS ΑΕ. Το ίδιο διάστημα, εκδόθηκαν πάνω από 20 υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 80 μικρές ή μεγάλες μελετητικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες απασχόλησαν 1.200 μελετητές. Ταυτοχρόνως, έγιναν πάνω από 60 δίκες σε όλους τους βαθμούς, ενώ εκδόθηκαν περισσότερες από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και πάνω από 40 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.
O πόλεμος που δέχθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν ανηλεής και πρωτοφανής όπως και οι ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες ότι ο ίδιος δεν έβαλε καθόλου χρήματα για την επένδυση και πως όλα τα κεφάλαια ήταν από επιδοτήσεις. Παρόλα αυτά ακόμα και η τοπική κοινωνία που, σε ένα μεγάλο μέρος της, αντιδρούσε, τώρα μάλλον «γεύεται» τα «θετικά» της επένδυσης από το ξενοδοχείο-κόσμημα της Μεσσηνίας που αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης τουριστών.
Όταν ξεκινούσε η επένδυση στην Πύλο με το Costa Navarino, ο νεαρός – τότε - Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος σπούδαζε στη Λωζάννη τουριστικές επιστήμες. Στο Ecole Hoteliere de Lausanne. Λες και ο πατέρας του, αλλά και ο ίδιος, τα είχαν σχεδιάσει όλα με την κάθε λεπτομέρεια. O κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και με τις ανάλογες σπουδές.
Οι νέες προκλήσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
Σήμερα, το «αφεντικό» του Costa Navarino, έχει μία αξιοζήλευτη στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Έχει αναγάγει σε στόχο την προστασία της φύσης και την οικολογική συνείδηση, απαντώντας έτσι εμμέσως στους όποιους αρχικούς πολέμιους. Τώρα, στόχος είναι οι νέες επενδύσεις και φυσικά η επιτυχής πορεία του τουριστικού εγχειρήματος στη Μεσσηνία. Σήμερα το Costa Navarino έχει εγκαθιδρυθεί στη διεθνή τουριστική αγορά, ενώ ανήκει στους εργασιακά καλύτερους χώρους της Ελλάδας, απασχολώντας περισσότερα από 1.200 άτομα. Χωρίς να εγκαταλείπει τον στόχο του, να μετατρέψει τη Μεσσηνία σε Τοσκάνη της Ελλάδας -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει- ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος συνεχίζει ακάθεκτος μετατρέποντας το Costa Navarino σε έναν διεθνή πολυτελή τουριστικό προορισμό, έχοντας λάβει δεκάδες τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και από την ταξιδιωτική ιστοσελίδα του CNN ως ένα από τα καλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα παγκοσμίως. Τα spa έκτασης 4.000 τ.μ., με τις θεραπείες που στηρίχτηκαν σε περιγραφές που βρέθηκαν χαραγμένες σε πινακίδες με τη Γραμμική Β΄ γραφή στο ανάκτορο του Νέστορα και χρονολογούνται από την εποχή του Ομήρου, έχουν καταφέρει να πείσουν και τον πλέον κακόπιστο κριτή.
Όπως και τα «Dunes Course» και «Bay Course», τα δύο γήπεδα γκολφ, 18 οπών το καθένα, που έχουν σχεδιαστεί από τους παγκόσμιους πρωταθλητές Bernhard Langer και Robert Trent Jones Jr και τα οποία διαχειρίζεται η Troon Golf. Η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν δαπανηθεί, έως σήμερα, 550 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου, έχει μετατρέψει τη Μεσσηνία σε τουριστικό θέρετρο και αγαπημένο προορισμό εκατοντάδων celebrities. Ο Ίθαν Χοκ, ο Μπραντ Πιτ με την Αντζελίνα Τζολί, η πριγκίπισσα του Μαρόκου Λάλα Σάλμα, και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Χάμαντ Μπιν Τζάσιμ μπιν Τζάμπερ αλ Θάνι, συγκαταλέγονται στη λίστα των ξένων VIPs που έχουν επισκεφθεί το resort.
Οι θέσεις εργασίας και οι διακρίσεις για το άριστο εργασιακό περιβάλλον
O Bασίλης Κωνσταντακόπουλος «έφυγε» από τη ζωή ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου του στη Μεσσηνία, στα 76 του χρόνια. Άφησε πίσω μία αυτοκρατορία στη θάλασσα και στη στεριά και τρεις διαδόχους. Τον Αχιλλέα, που «κινεί» το Costa Navarino, τον Κωνσταντίνο και τον Xρήστο.
«Πρέπει να σας γίνει συνείδηση ότι η φιλοσοφία του εύκολου κέρδους και της αρπαχτής δεν έχει μέλλον. Aν το έκανα εγώ, δεν θα είμαστε εδώ τώρα». Η φράση αυτή του «πατριάρχη» της οικογένειας έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη και των τριών αγοριών και ιδιαίτερα για τον Αχιλλέα έχει γίνει οδηγός ζωής .
Δεν είναι τυχαίο ότι η CostaNavarino βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον –και μοναδική στον τουριστικό τομέα- σύμφωνα με την έρευνα που διοργάνωσε το Great Place to Work® Institute Hellas. Η αξιολόγηση των «Best Workplaces 2013» πραγματοποιήθηκε για 11η συνεχή χρονιά και δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου στον Τύπο.
Στην έρευνα και αξιολόγηση, η οποία έγινε σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School, διακρίθηκαν φέτος 25 επιχειρήσεις οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν και απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, βρίσκεται φέτος η CostaNavarino, ο διεθνής τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών που αναπτύσσεται στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου με 4.500 χρόνια ιστορίας. Με την πρώτη φάση λειτουργίας της Costa Navarino δημιουργήθηκαν περίπου 1.200 νέες θέσεις εργασίας. Το εργασιακό περιβάλλον αποτελεί βασικό όχημα για την επιτυχία και η CostaNavarino είναι ένας χώρος όπου μέσω της αδιάλειπτης εκπαίδευσης, υπάρχει συνεχής εξέλιξη και επιβράβευση. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός κλίματος δημιουργικότητας, αλληλοσεβασμού αλλά και χαράς. Η εταιρεία προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε αφορμή για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων, μέσα από πρωτοβουλίες όπως οι μηνιαίες βραβεύσεις των συνεργατών, οι εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και η Ετήσια Γιορτή Συνεργατών. Ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση δίνεται στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων, καθώς και στη διασφάλιση της αμφίδρομης επικοινωνίας, μέσω πολιτικής «ανοικτής πόρτας», προγραμμάτων coaching και mentoring και έκδοσης μηνιαίου περιοδικού. Παράλληλα, οι συνεχείς προσπάθειες διασφάλισης άριστων εργασιακών συνθηκών πλαισιώνονται από σειρά ειδικών παροχών και προνομίων.
Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος συνεχίζει το έργο του πατέρα του και σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματίες επιμένει παρά την ύφεση, την οικονομική δυστοκία και το αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον να επενδύει στη χώρα του όχι μόνο ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον, αλλά δείχνοντας το δρόμο και στους υπόλοιπους…
"NEWSBOMB.GR" 31/08/2013
.
πολύ ωραία όλα αυτά για τον εφοπλιστή προς μίμηση. Να κάνω κι εγώμια ερώτηση: Πως γίνεται ο μισθός ενός υπαλλήλου εκει μέσα να είναι όσο μια βραδιά σ ένα δωμάτιο δηλ. 450 ευρώ? Πώς γίνεται να ζητάτε από τον υπάλληλο να πληρώνει το νερό που πίνει?
ΑπάντησηΔιαγραφή