* Φρέναρε, λέει, η αύξηση της ανεργίας, αλλά «αν δεν υπάρξουν επενδύσεις, δεν μπορεί να μειωθεί» * «Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις πήραν ανάσα από τη μείωση του ΦΠΑ. Σώθηκαν και θέσεις εργασίας» * «Το Grexit έφυγε, το Grecovery πλησιάζει» *«Γινόταν μεγάλο πάρτι στην Υγεία και την Παιδεία. Αυτά διορθώνουμε» * Δεκάδες αναφορές στην ανάπτυξη, διαφήμιση των «σαρωτικών μεταρρυθμίσεων», αλλά και «ο λαϊκισμός δεν πείθει πια»
1 Κύριε πρόεδρε, δεν είναι πολύ μεγάλη η απόσταση από το «δεν θα συναινέσω στο λάθος» μέχρι το αναμενόμενο τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ήδη συζητείται για το 2014; Τι έχει απομείνει από τα όσα λέγατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση (π.χ. αποκατάσταση συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους άμεσα, επαναδιαπραγμάτευση για αλλαγή των όρων του Μνημονίων, το Μνημόνιο δεν είναι ο μόνος δρόμος σωτηρίας, αξιοποίηση δεν σημαίνει εκποίηση);
«Επισημάναμε από την αρχή και χωρίς δισταγμούς το σφάλμα του Μνημονίου. Αλλά στηρίξαμε από την αρχή και όσα σωστά περιλάμβανε, κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο όταν μιλούσαμε για το λάθος του πρώτου Μνημονίου. Τώρα το παραδέχονται και οι εμπνευστές του. Αλλά στην Πολιτική δεν μιλάμε μόνο για λάθη. Δουλειά μας είναι να διορθώνουμε και τα λάθη! Κι αυτό ακριβώς κάνουμε...
Διορθώνουμε τα λάθη και προσπαθούμε να βγούμε από τη συνεχή ανάγκη να ζητάμε δανεικά και να μας θέτουν όρους. Αυτό καταφέρνουμε τώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνουμε.
Τι θα πει "πρωτογενές πλεόνασμα"; Οτι για πρώτη φορά εδώ και πολλά πολλά χρόνια δεν θα έχουμε ανάγκη από δανεικά για να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες μας. Αυτό είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από την ανάγκη συνεχών Μνημονίων. Κι αυτό ήδη το επιτυγχάνουμε...
Στο μεταξύ διορθώνουμε και άλλα σφάλματα του Μνημονίου, όπως το ΦΠΑ στην εστίαση. Μόλις εξομαλύνθηκαν κάπως οι φορολογικές εισπράξεις, το μειώσαμε από το 23% στο 13%! Και με το που θα κλείσει η χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα, το μεγαλύτερο μέρος του -το 70%- θα το δώσουμε για να διορθωθούν κάποιες από τις προηγούμενες αδικίες, όπως η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Αρα τα πράγματα βελτιώνονται ήδη και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να βελτιωθούν κι άλλο.
Προσέξτε: Εμείς διορθώνουμε τα λάθη του Μνημονίου, αλλά διορθώνουμε και τις μεγάλες αδυναμίες της οικονομίας της χώρας! Ενώ κάποιοι επικαλούνται τα λάθη του Μνημονίου, που εμείς πρώτοι επισημάναμε, για να αποτρέψουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η χώρα και που εμείς τις προωθούμε αποφασιστικά.
Η κατάσταση σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που ήταν πέρσι τέτοιο καιρό. Κανείς δεν περίμενε τα πράγματα να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά στον ένα χρόνο διακυβέρνησης που συμπληρώσαμε, υπάρχει σημαντική αλλαγή και τη γνωρίζουν όλοι. Αλλάξαμε και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και τη θέση της χώρας στο διεθνές προσκήνιο και την τάση της Οικονομίας μας, που όλοι δέχονται πως τώρα σταθεροποιείται.
Αυτά είναι απαραίτητα για να φανεί και η αλλαγή στον απλό πολίτη με την ανάκαμψη που πλησιάζει. Κι αυτό θα έλθει από την επόμενη χρονιά.
Οποιοι δεν τα βλέπουν όλα αυτά, απλά είναι δέσμιοι του λαϊκισμού τους. Αλλά ο κόσμος δεν τους ακούει και δεν τους ακολουθεί πια...».
2 Θεωρήσατε μεγάλη επιτυχία τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και καλέσατε τον κόσμο να ανταποκριθεί για να πετύχει το μέτρο. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να γίνεται, τα έσοδα δεν αυξάνουν ούτε και οι τιμές πέφτουν. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
«Δεν έχετε δίκιο. Υπάρχει ανάκαμψη δημοσίων εσόδων, όπως υπάρχουν και αυστηρότεροι έλεγχοι. Και οι τιμές υποχώρησαν σε αρκετές περιπτώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, όπου οι μικρές επιχειρήσεις είχαν απορροφήσει οι ίδιες την αύξηση του ΦΠΑ και δεν είχαν αυξήσει τις τιμές τους προηγουμένως, δεν υποχώρησαν οι τιμές τώρα που μειώθηκε ο ΦΠΑ.
Αλλά εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις -μικρομεσαίες όλες- πήραν μεγάλη ανάσα και σώθηκαν θέσεις εργασίας που κινδύνευαν. Γιατί δεν αρκεί να ζητάς μόνο αύξηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να φροντίζεις να σωθούν κι αυτές που υπάρχουν ακόμα. Αυτό έγινε. Και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πάει καλά και από εισπρακτική άποψη».
3 Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί, σύμφωνα με τις αναφορές σας, πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης. Στην επίτευξη μάλιστα αυτού του πλεονάσματος έχετε εναποθέσει τις ελπίδες σας για έξοδο στις αγορές, μειώσεις φόρων κ.ά. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος δεν μοιάζει να είναι εφικτός, γεγονός που επισημαίνουν και οι οικονομολόγοι, που κάνουν λόγο για νέα λογιστικά κόλπα της Ελλάδας, ώστε να παρουσιάσει πλεόνασμα τον Ιούλιο. Πόσο εφικτός θεωρείται ότι είναι αυτός ο στόχος, χωρίς να χρησιμοποιηθούν έκτακτα έσοδα από την Ευρώπη και εάν καταβληθούν κανονικά οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις και επιστροφές φόρων;
«Ποιος σας είπε ότι ο στόχος μοιάζει "μη εφικτός"; Αντίθετα, ο στόχος θεωρείται εφικτός ακόμα και από εκείνους που μας κρίνουν με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Αλλωστε, δεν υπάρχουν περιθώρια για "λογιστικά κόλπα", διότι τα πάντα παρακολουθούνται στο μικροσκόπιο.
Η εκταμίευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα. Και ούτε "έκτακτα έσοδα" από την Ευρώπη προβλέπεται να υπάρξουν για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Πού τα είδατε αυτά;
Σας εξήγησα ότι "πρωτογενές πλεόνασμα" σημαίνει ότι θα πάψουμε να καλύπτουμε τις τρέχουσες ανάγκες μας με δανεικά. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να σταθούμε στα πόδια μας και να μην έχουμε ανάγκη από Μνημόνια.
Το δεύτερο βήμα είναι να σταθεροποιήσουμε το χρέος, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη γίνει.
Και το τρίτο είναι να ξεκινήσει η ανάκαμψη, πράγμα που όλοι παραδέχονται πλέον ότι πλησιάζει.
Ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της χώρας μας, στο παρελθόν, δέχονται πλέον ότι οι θυσίες του λαού μας πιάνουν τόπο! Ποιοι άραγε και γιατί προσπαθούν να γκρεμίσουν αυτή την εικόνα;»
4 Η επίσημη ανεργία υπερβαίνει το 27% και συνεχώς αυξάνει, σε αντίθεση με όσα εσείς είχατε πει τον περασμένο Μάρτιο ότι υπάρχουν σημάδια συγκράτησης ή και οριακής μείωσης. Πώς μπορεί να υπάρχει success story στην πολιτική σας, όταν ένας στους δύο ενεργούς Ελληνες είναι άνεργος και με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν υπάρχει προοπτική να απορροφηθεί γρήγορα;
«Να σας διορθώσω: η αύξηση της ανεργίας φρέναρε. Κι αυτό είναι επίσημο πλέον. Οι άνεργοι σήμερα είναι λιγότεροι από ένας στους τρεις, όχι ένας στους δύο, όπως λέτε. Η ανεργία είναι υψηλή, το επισημαίνουμε συνεχώς, αλλά δεν υπάρχει λόγος να την εμφανίζουμε πολύ υψηλότερη απ' αυτή που είναι.
Για να μιλάμε σοβαρά, αν δεν σταθεροποιηθεί η χώρα, δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν επενδύσεις. Κι αν δεν υπάρξουν επενδύσεις, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία. Τη χώρα τη σταθεροποιήσαμε, την αξιοπιστία της την αποκαταστήσαμε και οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται. Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να φανεί αυτό στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Τώρα, σε ό,τι αφορά στο success story, θα σας πω ένα πράγμα. Οταν πέρσι ο διεθνής Τύπος προεξοφλούσε την καταστροφή της Ελλάδας, το Grexit, αν θυμάστε, κάποιοι μέσα στην Ελλάδα... "πανηγύριζαν" και το περίμεναν από στιγμή σε στιγμή! Επεσαν έξω...
Η εικόνα άλλαξε και ο ίδιος διεθνής Τύπος ανέφερε ότι το Grexit ουσιαστικά αποφεύχθηκε και τώρα πλησιάζει το Grecovery. Δηλαδή η καταστροφική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ απομακρύνθηκε οριστικά και πλησιάζει η Ανάκαμψη.
Εμείς αυτό και το επισημάναμε και το υπογραμμίσαμε, όπως ήταν και υποχρέωσή μας, άλλωστε. Κάποιοι, όμως, πολύ ενοχλήθηκαν που η καταστροφή... αποφεύχθηκε! Και βάλθηκαν έκτοτε να αποδομούν το success story, δηλαδή την εικόνα επιτυχίας για την Ελλάδα που πάει να δημιουργηθεί.
Εμείς θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για την τελική επιτυχία της Ελλάδας. Και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό. Κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να εύχονται την καταστροφή της χώρας. Θα διαψευστούν και πάλι...».
5 Επειτα όμως από τριάμισι χρόνια, δύο Μνημόνια, δύο Μεσοπρόθεσμα, μερικά πολυνομοσχέδια και αρκετές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, το συνολικό χρέος της χώρας είναι μεγαλύτερο από το προ τριετίας, το εθνικό εισόδημα είναι κατά 25% μειωμένο και μεγάλες κοινωνικές ομάδες έχουν βυθιστεί στην ανέχεια και τη φτώχεια. Αυτή θεωρείτε ότι είναι πετυχημένη κυβερνητική πορεία;
«Να σας διορθώσω και πάλι: αυτά που περιγράφετε δεν είναι "η δική μας κυβερνητική πορεία" του τελευταίου χρόνου. Δεν είναι καν η πορεία των τεσσάρων τελευταίων χρόνων. Είναι το χρονικό μας μεγάλης κρίσης, χωρίς προηγούμενο, που πέρασε η χώρα μετά από πολλές δεκαετίες σφαλμάτων και στρεβλώσεων. Εμείς αυτά διορθώνουμε τώρα. Κάποιοι δεν θέλουν να διορθωθεί τίποτε! Και αντιστέκονται σε κάθε μεταρρύθμιση. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν!
Στην Ελλάδα γίνονται σήμερα μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει από πολλά χρόνια. Αυτή είναι η δική μας κυβερνητική πορεία του τελευταίου χρόνου: ένας χρόνος σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, που ταυτόχρονα σταθεροποιεί την οικονομία, φέρνει πολύ κοντά την ανάκαμψη και αποκαθιστά την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, με τρόπο που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Κι αυτό το καταλαβαίνει ο κόσμος. Γι' αυτό και ο λαϊκισμός δεν πείθει πια...».
6 Δεν ξέρουμε αν σας έχουν πληροφορήσει οι σύμβουλοι και οι υπουργοί σας, ότι τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν είτε απλήρωτοι είτε με μισθούς των 300-500 ευρώ. Η πολιτική σας προβλέπει μακροπρόθεσμα και αμφίβολα αποτελέσματα. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, πώς θα ζήσουν σήμερα και αύριο;
«Οι "μισοί εργαζόμενοι" στον ιδιωτικό τομέα δεν δουλεύουν με τέτοια χρήματα! Πολύ περισσότερο που ακόμα και ο κατώτατος μισθός είναι διά νόμου πολύ μεγαλύτερος απ' αυτά που λέτε.
Απάντηση: Τέτοιες αμοιβές υπάρχουν, πράγματι, στην παράνομη εργασία ή στη μερική απασχόληση. Αλλά αυτό δεν αφορά, ασφαλώς, ούτε τους "μισούς" εργαζόμενους ούτε το ένα δέκατο των συνολικά εργαζομένων!
Σας θυμίζω ότι ακόμα και ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ και για τους νέους κάτω των 25, είναι 511 ευρώ. Δηλαδή πολύ πάνω απ' αυτά που αναφέρετε. Συνεπώς επικαλείστε αμοιβές παράνομης εργασίας ή μερικής απασχόλησης.
Αλλά αν υπολογίζετε και την παράνομη ή τη μερική απασχόληση, τότε θα ήταν σαν να μας λέτε εσείς ότι και ο αριθμός των πραγματικά ανέργων είναι πολύ μικρότερος!
Το γνωρίζουμε το πρόβλημα, όμως η απάντηση είναι -κι εδώ- η ανάπτυξη! Μια οικονομία που αναπτύσσεται, βλέπει και τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται και τους μισθούς να ανεβαίνουν. Και όταν μπούμε σε βιώσιμη ανάπτυξη, αυτά θα λυθούν. Χωρίς ανάπτυξη, το πρόβλημα δεν είναι απλώς οι μισθοί που πέφτουν. Αλλά τα λουκέτα που αυξάνονται και οι άνεργοι που πληθαίνουν.
Γι' αυτό προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη! Η βιώσιμη ανάπτυξη το ταχύτερο...».
7 Τις τελευταίες ημέρες άρρωστοι μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα περιορίζονται, σε λίγες ημέρες τα σχολεία ανοίγουν με μεγάλες ελλείψεις, καθώς έχουν κλείσει σχολικές μονάδες. Βλέπουμε τις δομές να καταστρέφονται χωρίς να χτίζεται κάτι με πρόγραμμα πάνω σε αυτές. Αρκεί να είσαστε συνεπής μόνο στους όρους της τρόικας;
«Και στο χώρο της δημόσιας Υγείας και στο χώρο της δημόσιας Παιδείας υπήρχαν τεράστιες στρεβλώσεις και γινόταν μεγάλο "πάρτι". Αυτά διορθώνουμε σήμερα...
Τα κονδύλια για την Υγεία και την Παιδεία δεν πήγαιναν εκεί που έπρεπε. Κατέληγαν αλλού. Αυτό σταματάμε.
Δεν γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι τα υλικά των δημόσιων νοσοκομείων κοστολογούνταν πέντε και δέκα φορές παραπάνω απ' ό,τι τα ίδια υλικά στην Κύπρο ή αλλού;
Είναι προφανές ότι την ώρα που σπας κατεστημένα άλατα δεκαετιών, θα υπάρξουν και κάποιες προσωρινές αρρυθμίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε οι αρρυθμίες αυτές να είναι πολύ μικρότερες και πολύ λιγότερο επώδυνες. Τέτοια μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα μας. Αλλωστε, αυτά που εφαρμόζουμε, έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες κι έχουν επιτύχει πλήρως.
Αλλά στόχος μας είναι να κλείσουμε τις "τρύπες" απ' όπου εξαφανίζονταν τεράστια ποσά και να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τις υπηρεσίες που προσφέρει το Δημόσιο στον Πολίτη.
Κάποιοι δεν θέλουν να κλείσουν οι τρύπες και αντιδρούν. Δεν θα τους περάσει...».
8 Οι τράπεζες έχουν σωθεί με χρήματα των φορολογουμένων. Ωστόσο, ούτε ρίχνουν χρήματα στην αγορά, ενώ από την άλλη στριμώχνουν τους δανειολήπτες μέχρις εξαντλήσεως. Δεν βλέπουμε να επεμβαίνει η κυβέρνηση σ' αυτή την πολιτική των κεφαλαιούχων.
«Δεν "σώσαμε τις τράπεζες και τους κεφαλαιούχους". Σώσαμε το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή τις καταθέσεις του κόσμου! Και κάναμε το μεγάλο βήμα για να αποκατασταθεί η ρευστότητα. Γιατί χωρίς ρευστότητα δεν υπάρχει ούτε ανάκαμψη ούτε σύγχρονη οικονομία.
Διασφαλίσαμε ότι η Ελλάδα, εν όψει και της "τραπεζικής ένωσης", θα έχει ένα από τα πιο θωρακισμένα τραπεζικά συστήματα στην Ευρώπη! Και πήραμε ήδη μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών.
Σύντομα θα δείτε και τη ρευστότητα να επιστρέφει στην οικονομία. Αλλωστε, έχουμε εξασφαλίσει εργαλεία ρευστότητας που θα βοηθήσουν στα πρώτα βήματα μετά την επανακεφαλαιοποίηση που τώρα ολοκληρώθηκε. Πώς νομίζετε ότι καταπολεμάται η ανεργία; Με κατάρες κατά των "κακών κεφαλαιούχων";
Με τέτοια μέτρα αντιμετωπίζεται η ανεργία: με μείωση φορολογίας όπου μπορούμε, με αποκατάσταση των ρευστότητας, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, νέο επενδυτικό νόμο και προσέλκυση επενδύσεων. Ολα αυτά τα κάνουμε με τολμηρά μέτρα που δεν έχουν ξανα-υπάρξει.
Αυτά φυσικά χρειάζονται κάποιο χρόνο και για να γίνουν και για να ολοκληρωθούν και για να αποδώσουν και για να αρχίσει να φαίνεται η ευεργετική τους επίπτωση. Και πολύ σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματά τους. Αλλά γνωρίζει κανείς κάποιο διαφορετικό τρόπο;».
**
«Δεν απελευθερώνω πλειστηριασμούς»
ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΑΕΝΑΟ ΧΡΕΟΣ, ΑΛΛΑ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ!
9 Η κυβέρνηση θα απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς σπιτιών δανειοληπτών. Η αγορά ακινήτων είναι ακίνητη, επομένως οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα σπίτια, οι άνθρωποι που θα χάσουν τα σπίτια τους θα προστεθούν στην εύφλεκτη μάζα των δυστυχισμένων της χώρας. Επομένως δεν συμφέρει κανέναν η ρύθμιση, εκτός από έναν: τα ξένα real estate και τα κεφάλαια που θα πάρουν φθηνά τα ελληνικά σπίτια από τις τράπεζες, που θα τα εκποιήσουν σαν χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Εσείς ως πρωθυπουργός εξυπηρετείτε έτσι αυτούς και όχι τον ελληνικό λαό;
«Τι μου ζητάτε να απαντήσω; Με ρωτάτε για κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. Κι έχω ήδη πει δημόσια ότι δεν πρόκειται να γίνει... Να με ρωτάτε γι' αυτά που κάνουμε ή προτιθέμεθα να κάνουμε, το καταλαβαίνω. Να με ρωτάτε γι' αυτά που συμβαίνουν, ακόμα κι αν δεν ευθυνόμαστε εμείς, το καταλαβαίνω, επίσης. Οταν, όμως, με ρωτάτε γι' αυτά που δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε, τι να σας πω; Δεν θα γίνει!».
10 Δίνει η κυβέρνησή σας μια μεγάλη μάχη για να ικανοποιήσετε το αίτημα της τρόικας να βγουν σε διαθεσιμότητα 25.000 άνθρωποι και να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2014 άλλοι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ακούγοντας κανείς τους υπουργούς, έχει την εντύπωση ότι επιχαίρουν που επιτυγχάνεται ο στόχος. Εχετε σκεφθεί ότι πίσω από τους αριθμούς είναι άνθρωποι και οικογένειες; Αν σπέρνετε ανέργους και φτώχεια δεν φοβάστε ότι οι άνθρωποι μια μέρα θα εξεγερθούν;
«Πάλι τα μπερδεύετε λίγο. Οι 15 χιλιάδες "απομακρύνσεις" περιλαμβάνονται στις 25 χιλιάδες που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Δεν είναι "επί πλέον"!
Ακόμα, για κάθε έναν υπάλληλο που απομακρύνεται, θα προσληφθεί στο Δημόσιο ένας σημερινός άνεργος και μάλιστα με αξιοκρατικό τρόπο. Αρα "δεν θα αυξηθεί η ανεργία" από αυτό το μέτρο!
Και τέλος, αυτούς που είχαν μπει με πλαστά πιστοποιητικά δεν πρέπει να τους απομακρύνουμε, για να πάρουμε άλλους με αξιοκρατικό τρόπο;
Η χώρα περνάει μια πρωτοφανή κρίση, ξέρουν οι πάντες ότι έχουμε υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, τελικά απομακρύνουμε ένα 2% από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (τόσοι είναι οι 15 χιλιάδες) και στη θέση τους παίρνουμε άλλους, ενώ υπάρχουν ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες άνεργοι από τον ιδιωτικό τομέα. Τι ακριβώς με ρωτάτε;
Πρέπει να πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος ανθρώπους που μπήκανε με πλαστά πιστοποιητικά;».
11 Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προ ένα νέο δάνειο κι ακόμα ένα Μνημόνιο, με κίνδυνο να δημιουργήσει ένα αέναο χρέος; Είναι λύση ο συνεχής δανεισμός; Πώς θα τον σταματήσετε;
«Τι είναι αυτά; Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των επίσημων φορέων του εξωτερικού, πριν μπει στο Μνημόνιο είχε συνολικό χρέος 299 δισεκατομμυρίων και τώρα έχει 321 δισεκατομμύρια χρέος, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και 16 που θα επιστραφούν από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή σύνολο 305 καθαρή θέση. Πού το βλέπετε το "αέναο χρέος"; Το αντίθετο συμβαίνει: καταφέραμε να φρενάρουμε τη συνεχή διόγκωση του χρέους! Πράγμα πάρα πολύ δύσκολο για μια χώρα που ώς χθες είχε πρωτογενή ελλείμματα κι έπρεπε να δανείζεται συνεχώς...
Αλλωστε αυτά που τώρα δανειζόμαστε πηγαίνουν σε μεγάλο βαθμό για αναχρηματοδότηση του χρέους, δηλαδή για να σβήσουν προηγούμενο χρέος. Και μάλιστα με πολύ καλύτερα επιτόκια απ' ό,τι στο παρελθόν.
Κάθε φορά που μας δανείζουν με καλύτερους όρους για να ξεπληρώσουμε παλαιότερο χρέος, φωνάζουν κάποιοι για "διόγκωση του χρέους"! Αυτά είναι κωμικά πράγματα...
Ξέρετε ποια είναι η αλήθεια; Οτι πετύχαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τη μεγαλύτερη περικοπή συνολικού χρέους που έχει υπάρξει ποτέ -και σε απόλυτους όρους και σε σχετικούς όρους ως προς το ΑΕΠ της χώρας. Με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων. Και χωρίς να μεσολαβήσει επίσημη χρεοκοπία που θα μας κυνηγούσε για δεκαετίες. Οπως συμβαίνει ακόμα και σήμερα στην Αργεντινή...
Αλήθεια, το ξέρετε ότι η Αργεντινή, μετά από φοβερές περιπέτειες και μια χρεοκοπία, έκοψε τελικά λιγότερο από το μισό χρέος απ' ό,τι κόψαμε εμείς, χωρίς χρεοκοπία;
Δηλαδή, αν μελλοντικά γίνει νέα τροποποίηση των δανειακών μας συμβάσεων, με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, θα διαμαρτυρηθούν κάποιοι για το "νέο δανεισμό"; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».
12 Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί με αξιώσεις στις εκλογές να βγει πρώτο κόμμα, έχει ταχθεί υπέρ της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους, για πάγωμα των τόκων για τέσσερα χρόνια ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τις ανάγκες του λαού. Με δεδομένο ότι οι μέχρι τώρα διαγραφές του χρέους δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, αφού το χρέος παραμένει υψηλό και μη βιώσιμο, γιατί δεν επιδιώκετε κι εσείς το ίδιο;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να "διεκδικεί με αξιώσεις" να βγει πρώτο κόμμα. Το αντίθετο μάλιστα: παντού κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στο δύσκολο χρόνο που μεσολάβησε, και κατά τη διάρκεια του οποίου πάρθηκαν οδυνηρά μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις.
Οταν αρχίσει η ανάκαμψη, που οι περισσότεροι πλέον προεξοφλούν, τα πράγματα θα είναι μάλλον πιο δύσκολα για τη λαϊκίστικη πολιτική του.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει ακριβώς "διαγραφή χρέους". Επιδιώκει χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ! Εμείς κάναμε ήδη τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έχει γίνει ποτέ, χωρίς να υπάρξει χρεοκοπία και σταθεροποιώντας τη θέση της χώρας στο ευρώ.
Η συζήτηση περί "βιωσιμότητας" του ελληνικού χρέους αφορά κάποιους υπολογισμούς του ΔΝΤ, σύμφωνα με τους οποίους θα υπάρχει μια "απόκλιση" περί τα 12 δισεκατομμύρια περίπου το 2020!
Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά συζητήσιμοι. Και είναι πιθανό αυτή η "απόκλιση" να αντιμετωπίζεται πλήρως ή κατά πολύ μεγάλο μέρος. Αλλά έτσι κι αλλιώς τα μεγέθη για τα οποία συζητάμε είναι πια πολύ μικρά σε σχέση με το συνολικό μας χρέος. Και η συζήτηση αυτή θα λήξει με τον καλύτερο τρόπο για την Ελλάδα, εφ' όσον "πιάσουμε" φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αυτό άλλωστε είναι ήδη συμφωνημένο με τους δανειστές μας από πέρσι τον Νοέμβριο...».
13 Εχετε αναζητήσει επενδύσεις σε αρκετές μεγάλες χώρες, όμως αυτές δεν έρχονται, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί εδώ έχουν μειωθεί σχεδόν στα επίπεδα της Ρουμανίας. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η απροθυμία;
«Πρώτον, οι μισθοί δεν έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα της Ρουμανίας. Ούτε ως υπερβολή δεν μπορεί να λέγεται αυτό. Και ούτε πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Δεύτερον, επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει πλέον και πολλαπλό μάλιστα. Διεθνείς επιχειρήσεις εξετάζουν σοβαρά ή αποφασίζουν άμεσα νέα επενδυτικά σχέδια. Κάθε μέρα πλέον βλέπω κάποιους απ' αυτούς. Τέτοια προσέλευση επιχειρήσεων είχε πολλά χρόνια να υπάρξει. Και το επενδυτικό ενδιαφέρον τους ενισχύεται από τις μεγάλες τομές που κάναμε στον επενδυτικό νόμο. Αλλά οι επενδύσεις για να γίνουν και να αρχίσουν να αποδίδουν χρειάζονται κάποιο χρόνο.
Σας φέρνω για παράδειγμα τον ΤΑΡ, τον αγωγό φυσικού αερίου που βάζει την Ελλάδα για τα καλά στη "γεωπολιτική" των αγωγών. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη νότια Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες! Θα περνά κατά το μεγαλύτερο μέρος από την Ελλάδα και θα δημιουργήσει συνολικά πάνω από 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα γινόταν αυτό αν δεν είχε αλλάξει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα;
Αλλά κι αυτό ακόμα, που αποτελεί από κάθε άποψη μεγάλη επιτυχία, το ετοιμάσαμε σε χρόνο-ρεκόρ 7 μηνών, το κερδίσαμε σε σκληρό ανταγωνισμό με άλλες "εναλλακτικές λύσεις", το κλείσαμε πριν από δύο μήνες περίπου και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2014. Το ίδιο ισχύει και με άλλα επενδυτικά προγράμματα, μεγάλα ή μικρότερα, που ωριμάζουν αυτή τη στιγμή. Αυτά τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους...
Για την ώρα, όμως, δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Ηδη τρέξαμε το 2013 προγράμματα για την εισαγωγή 45 χιλιάδων νέων στην αγορά εργασίας. Το 2014 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 75 χιλιάδες! Πρόκειται για πληρωμένη 5μηνη επιμόρφωση νέων σε χώρους εργασίας του ιδιωτικού τομέα και αν προσληφθούν στη συνέχεια δίνουμε πλήρη 12μηνη κάλυψη των εργοδοτικών τους εισφορών.
Ακόμα, μόλις πριν από λίγες μέρες εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα 5μηνων προσλήψεων στο Δημόσιο 50 χιλιάδων ανέργων! Σε Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες, ΚΕΠ, Νοσοκομεία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Το πρόγραμμα αυτό θα επαναληφθεί και το 2014.
Αυτά όλα είναι μέτρα που δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα της ανεργίας. Οι παραγωγικές επενδύσεις θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της ανεργίας... Αλλά είναι μέτρα ανακούφισης προσωρινά, μέχρι να υπάρξει οριστική λύση. Βλέπετε, λοιπόν, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια...».
**
«Καλά κάναμε και κλείσαμε την ΕΡΤ»
«ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΕ»
14 Μέχρι στιγμής όμως η πολιτική στις αποκρατικοποιήσεις είναι πώς θα πουληθεί δημόσια περιουσία επειγόντως για να ικανοποιηθούν οι δανειστές και όχι πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία -με τον πιο συμφέροντα τρόπο- για να κερδίσει το κοινωνικό σύνολο ακόμα και εισπρακτικά.
«Μισό λεπτό. Αν κάπου έχουμε υστερήσει τον τελευταίο χρόνο, είναι στις αποκρατικοποιήσεις. Κι αυτό ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αλλά με τρόπους που αξιοποιούν την περιουσία, δεν την απαξιώνουν ούτε την "εκποιούν".
Εσείς πού βλέπετε να "πουλάμε επειγόντως δημόσια περιουσία";
Ξέρετε, υπάρχει ακόμα μια υποκρισία: όταν επιτυγχάνει μια αποκρατικοποίηση, μας κατηγορούν για... "ξεπούλημα".
Οταν δεν επιτυγχάνει μια αποκρατικοποίηση, μας κατηγορούν γιατί..."αποτύχαμε"! Ο,τι κι αν κάνουμε, μας κατηγορούν για κάτι. Ομως, σοβαρό επιχείρημα δεν ακούσαμε ώς τώρα. Και δεν τα παίρνουμε στα σοβαρά...».
15 Η εκποίηση δημόσιας περιουσίας κατ' εντολήν της τρόικας, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί απαράβατο μνημονιακό όρο για την αποκλειστική εξυπηρέτηση του χρέους. Πολλοί στο εξωτερικό διαμαρτύρονται για την αναποτελεσματικότητα των αποκρατικοποιήσεων και ζητούν να μεσολαβήσει απ' ευθείας για την πώληση των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και ακινήτων μια ξένη, ευρωπαϊκή εταιρεία holding, με έδρα στο εξωτερικό, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα αυτά τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά συναινείτε; Γιατί αυτό πληροφορείται ο Τύπος.
«Για να κλείσουμε ένα ανύπαρκτο θέμα, σας υπενθυμίζω την προχθεσινή δήλωση της ίδιας της Κομισιόν, ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Τελεία και παύλα...».
16 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν πριν από μερικές μέρες δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια προβληματική χώρα για επενδύσεις. Γιατί έκανε αυτή την τόσο επιθετική κατά της χώρας μας δήλωση;
«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δήλωση δεν μας έκανε χαρούμενους. Αλλά η Ρωσία είναι μια φίλη χώρα και μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα...».
17 Θεωρείτε ότι αυτή η δήλωση έχει σχέση με την ενεργειακή σας πολιτική (Gazprom, αίτημα για μείωση της τιμής του αερίου, τον αγωγό ΤΑΡ) και με τη μάλλον μονόπλευρη σχέση που αναπτύσσει η κυβέρνησή σας σε τούτη τη φάση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ αλλά και την Ευρώπη;
«Τι ακριβώς μου λέτε; Οτι η πολιτική μας είναι... "μονόπλευρη" γιατί καλλιεργεί στενές σχέσεις με Ευρώπη, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κίνα; Δηλαδή με όλο τον κόσμο; Πού την είδατε τη "μονόπλευρη" πολιτική;
Με τη Ρωσία μόνο υπάρχει μια "υστέρηση", όχι με δική μας ευθύνη πάντως.
Αλλά είμαι βέβαιος ότι κι εδώ θα υπάρξει πρόοδος. Εμείς έχουμε τη διάθεση, όπως είμαι βέβαιος ότι την έχει και η Ρωσία. Και ευκαιρίες για σημαντικά βήματα υπάρχουν...».
18 Θα ξαναπάτε στις ΗΠΑ στις 27 Σεπτεμβρίου; Τι επιζητάτε από αυτό το νέο σας ταξίδι; Τρόπους βιωσιμότητας του χρέους; Αλλη μεταχείριση από το ΔΝΤ; Πιο στενή σχέση με τις ΗΠΑ;
«Αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Πριν από ένα χρόνο, η Ελλάδα ήταν μοναδική πηγή αστάθειας σε μια λίγο ώς πολύ σταθερή περιοχή. Σήμερα η Ελλάδα είναι, παρά τα προβλήματά της που δεν έχουν πλήρως ξεπεραστεί ακόμα, προπύργιο σταθερότητας σε μια πολύ ασταθή περιοχή.
Αυτό το βλέπουν όλο και περισσότεροι και είναι υποχρέωσή μας να το αξιοποιήσουμε. Φυσικά προϋποθέτει ότι η χώρα θα συνεχίσει να σταθεροποιείται και εσωτερικά».
19 Τι θα γίνει τώρα με τη διαφαινόμενη παρέμβαση των Δυτικών στη Συρία;
«Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση, όπως είμαστε υποχρεωμένοι εξ άλλου και από τη γεωγραφική μας θέση. Μας απασχολεί όμως και η νομιμοποίηση της όποιας επιλογής και το τι θα ακολουθήσει μετά».
20 Κλείσατε την ΕΡΤ με μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε «πραξικοπηματική» και σχολιάστηκε αρνητικά σε όλο τον κόσμο. Δυο μήνες μετά, παρά την απόφαση του ΣτΕ, ο δημόσιος φορέας όχι μόνο δεν εκπέμπει πρόγραμμα, αλλά φαίνεται ότι γυρίζει και μπούμερανγκ στην κυβέρνησή σας. Βλέποντας σήμερα τα πράγματα με τη χρονική απόσταση των δύο μηνών και τα όσα μεσολάβησαν, τι θα κάνατε διαφορετικά; Αισθάνεστε ότι κάνατε λάθος;
«Να σας διορθώσω κι εδώ: κάποιοι χαρακτήρισαν την απόφαση για την ΕΡΤ "πραξικοπηματική". Κατέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ήταν νόμιμη! Ζήτησαν την ανάκλησή της και το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε την άμεση εφαρμογή της, δηλαδή να λειτουργήσει ο νέος φορέας το ταχύτερο, πράγμα που κι εμείς επιδιώκαμε και τώρα ήδη συμβαίνει.
Πράγματι, κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά πολύ σύντομα, όταν έμαθαν τι σήμαινε ΕΡΤ, έπαψαν να διαμαρτύρονται! Και κάποιοι πολύ σημαντικότεροι, επαίνεσαν τότε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις. Αυτό μάλλον το ξεχνάτε, όπως φαίνεται...
Τι ακριβώς με ρωτάτε για την ΕΡΤ; Δεν υπήρχε κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου που δεν την κατηγορούσε ώς πολύ πρόσφατα... Δεν υπήρχε άλλος δημόσιος οργανισμός που να έχει κατηγορηθεί από όλα τα κόμματα με σκληρότερες εκφράσεις. Τα θυμάστε αυτά; Είχαν γίνει πολλές προσπάθειες, εδώ και πολλά χρόνια, να αλλάξει η ΕΡΤ, χωρίς καμία επιτυχία...
Κι εμείς την κλείσαμε για να ανοίξουμε, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ένα νέο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που θα πάρει τελικά μορφή μέχρι το τέλος του χρόνου. Ακόμα και η EBU, η Ευρωπαϊκή Ενωση Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που ήταν ιδιαίτερα επικριτική στην αρχή, όταν είδε το καταστατικό λειτουργίας του νέου φορέα που ψηφίσαμε, εκφράστηκε με τα πιο κολακευτικά λόγια.
Τι ακριβώς θέλετε να πείτε; Οτι δεν έπρεπε να καταργήσουμε και να αντικαταστήσουμε αυτό που όλοι κατηγορούσαν με τον πιο απαξιωτικό τρόπο, αλλά κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει; Ξεχνάτε ότι επί πάνω από ένα χρόνο η ΕΡΤ βρισκόταν σε... μόνιμη απεργία; Ξεχνάτε ότι ακόμα και οι δημοσιογράφοι αποδοκίμασαν στις πρόσφατες εκλογές τους όλους εκείνους που πρωτοστατούσαν στις αδιάκοπες απεργίες της ΕΡΤ και στην ανταρσία που έγινε μετά το κλείσιμό της; Ολα αυτά δεν σας λένε κάτι;
Δεν σας ενοχλεί η απίστευτη υποκρισία όσων καθύβριζαν την ΕΡΤ και ύστερα... έκλαιγαν με κροκοδείλια δάκρυα όταν την κλείσαμε κι ανοίξαμε στη θέση της ένα νέο φορέα, φτιάχνοντας από την αρχή αυτό που δεν μπορούσε τόσα χρόνια να αλλάξει; Και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος για τον Ελληνα πολίτη;».
21 Σας κατηγορούν ότι για να υλοποιήσετε δύσκολες κυβερνητικές αποφάσεις εκδίδετε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου παρακάμπτοντας τη Βουλή. Δεν είναι αυτή η τακτική μια υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, που δημιουργεί προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή;
«Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν "παρακάμπτουν" τη Βουλή, όπως λέτε. Προβλέπονται από το Σύνταγμα και εγκρίνονται τελικά από τη Βουλή. Αλλιώς θα κατέπιπταν.
Επειδή ακριβώς βρεθήκαμε σε πολύ κρίσιμες στιγμές, έπρεπε να δράσουμε με αποφασιστικότητα και ευελιξία. Αλλά ποτέ σε βάρος της δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσα από το Κοινοβούλιο. Και πάντα σύμφωνα με το "πνεύμα και το γράμμα" του Συντάγματος».
22 Με την ακολουθούμενη πολιτική, οι Ελληνες συνταξιούχοι σε λιγότερο από 5 χρόνια θα αδυνατούν να ζήσουν με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, την ώρα που προϊόντα της αγοράς ακριβαίνουν ανεξέλεγκτα. Προς την αγορά δεν βλέπουμε να έχει κινηθεί η κυβέρνηση, που στοχεύει αποτελέσματα στους εύκολους στόχους, τους αδύναμους μισθωτούς και συνταξιούχους.
«Αδικαιολόγητες αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα πράγματι υπάρχουν. Σας υπενθυμίζω, όμως, ότι σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα έχει μηδενικό ή αρνητικό πληθωρισμό φέτος! Πού την είδατε, λοιπόν, την "ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών" στην αγορά;
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι από τους πρώτους που θα ανακουφιστούν όταν θα βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Σε πέντε χρόνια που με ρωτάτε, η Ελλάδα θα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα και με τις προβλέψεις ακόμα και των πιο αυστηρών επικριτών μας.
Ο καθένας γνωρίζει ότι τα πιο αδύναμα στρώματα περνάνε πολύ δύσκολα σήμερα. Συμπάσχω μαζί τους και ο κόσμος το ξέρει ότι από το πρωί ώς το βράδυ εκεί είναι ο νους μου. Πασχίζω ώστε η κατάσταση να αλλάξει το ταχύτερο. Ας μην κερδοσκοπούν, όμως, κάποιοι πάνω στις σημερινές οδύνες του κόσμου. Είναι προτιμότερο να βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Και πάντως εμείς γι' αυτό παλεύουμε. Και θα το πετύχουμε».
23 Δηλώσατε πρόσφατα ότι δεν θέλετε εκλογές και δεν εκβιάζεστε. Ποιοι είναι αυτοί που εκβιάζουν τον πρωθυπουργό της χώρας για να κάνει πρόωρες εκλογές;
«Δεν επιδιώκω πρόωρες εκλογές, γιατί κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την "ελληνική ιδιομορφία" καταστρατήγησης της κοινοβουλευτικής εντολής. Το Σύνταγμά μας προβλέπει τετραετία, για να έχει η εκλεγμένη κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο να εφαρμόσει την πολιτική της και να κριθεί γι' αυτήν.
Οταν αρχίζουν τα σενάρια "πρόωρων εκλογών", τότε υπονομεύεται το κυβερνητικό έργο. Αυτό πρέπει να τελειώνει.
Και ύστερα, το πιο σημαντικό: κάναμε, εδώ κι ένα χρόνο, τεράστιες προσπάθειες να ανακόψουμε την καταστροφική πορεία της χώρας. Και τώρα οι προσπάθειές μας αποδίδουν. Η ανάκαμψη πλησιάζει. Πώς είναι δυνατόν να θέλουμε πρόωρες εκλογές πριν φανούν οι θετικές συνέπειες αυτής της πολιτικής;
Το γεγονός ότι παρά τις επώδυνες προσπάθειες κρατάμε τις δυνάμεις μας, δείχνει ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε τις εκλογές οποτεδήποτε, αλλά δεν παίζουμε με τέτοια πράγματα.
Τώρα πάμε καλά, αλλά αργότερα θα πάμε πολύ καλύτερα. Θα εξαντλήσουμε, λοιπόν, την τετραετία, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει στο μεταξύ...».
Είναι δυνατόν να τον πιστεύουμε ακόμη? Πόσο πια θα υποτιμάται η νοημοσύνη μας? Έλεος!! Να περιμένουν οι άνεργοι τους επενδυτές?? Είναι κουβέντα αυτή πολιτικού που θέλει να λέγεται σοβαρός? Και μέχρι να έρθουν οι επενδυτές πώς θα ζήσουν? Θα κλέβουν? Επίσης, για ψάξτε λίγο πόσοι άνω των 40 είναι άνεργοι και ξεχασμένοι οριστικά από οποιαδήποτε δυναμική εργασίας. Φτάνει πια η κοροϊδία. Ναι, μπορεί να γουστάρουμε τον Σαμαρά αλλά όχι αυτόν που λέει ότι του υπαγορεύουν οι δανειστές. Αυτόν που θα πολεμήσει για τον Έλληνα. Αλλά μάλλον χάθηκε κάπου στη μετάφραση όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιωργακης-Κωστακης-Αντωνακης κλπ αχυρανθρωποι ολοι μας οδηγησαν στη καταστροφη και ειναι τοσο ηλιθιοι ολοι οσοι πιστευουν ακομη οτι θα μας σωσουν οι εντολοδοχοι αυτοι ολοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρειαζομαστε ολικη επαναφορα απο το μηδεν με νεους πολιτικους σχηματισμους απο ανθρωπους περηφανους που αγαπουν την Ελλαδα και οχι οσφυοκαμπτες φιλιππινεζους.
ΕΧΕΙΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΣΩΣΟΥΝ;
ΑπάντησηΔιαγραφήεσυ μηπως εχεις απο αυτους που ειναι στο πολιτικο προσκηνιο τα τελευταια 100 χρονια??
ΑπάντησηΔιαγραφήτο μονο σιγουρο ειναι οτι ξερουμε οσοι εχουμε λιγο μυαλο στο κεφαλι μας και δεν ειμαστε σφουγγοκωλαριοι κανενος πολιτικαντη ποιοι δε θα τη σωσουν αφου δεν τους το επιτρεπουν οι εργοδοτες τους.
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή