Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΒΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΒΙΑ



Η Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013 ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα για το Δήμο Πύλου-Νέστορος. Ημέρα μνήμης και τιμή στον Πύλιο ναυτικό Βελισσάριο (Βέλιο) Καραβία, ο οποίος στις 23 Φεβρουαρίου 1980 παρέδωσε μαθήματα αυταπάρνησης και αλτρουισμού, σώζοντας 29 ναυτικούς από το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο IRENES SERENADE στο λιμάνι της Πύλου.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και ο Σύλλογος των εν Αθήναις Πυλίων «ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ» προς τιμήν και εις ανάμνηση του Βέλιου κατασκεύασαν αναμνηστική στήλη-αφιέρωμα, η οποία στέκει στην Πλατεία Νέστορος στην Πύλο, για να θυμίζει σε όλους μας το μεγαλείο ψυχής και ανθρωπιάς του Πύλιου συμπολίτη μας.


Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομου, της Υφυπουργού κας Εύης Χριστοφιλοπούλου, του Βουλευτή κ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη, του Περιφερειάρχη Λιμενικού Σώματος, Δημάρχων Μεσσηνίας, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου, οι οποίοι συνέρρευσαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στη γενναιότητα του Πύλιου ναυτικού, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των παρευρισκομένων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εν Αθήναις Πυλίων, κ. Δημήτρης Μισυρλής καλωσορίζοντας τον κόσμο αναφέρθηκε στην επιθυμία του Συλλόγου εδώ και τέσσερα χρόνια να φτιαχτεί το συγκεκριμένο μνημείο. Για λόγους γραφειοκρατίας κυρίως, η αναμνηστική στήλη δεν μπόρεσε να ετοιμαστεί νωρίτερα. Με τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής Πύλου-Νέστορος καταφέραμε να υλοποιήσουμε τη στήλη –αφιέρωμα στον αγαπητό μας Βέλιο Καραβία, ανέφερε ο κ. Μισυρλής.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης στην ομιλία του επεσήμανε τη βαθύτερη σημασία της αναμνηστικής στήλης καθώς η ηρωική πράξη του Βέλιου Καραβία δε χάρισε τη ζωή μόνο σε 29 ναυτικούς αλλά κυρίως αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. «Η αναμνηστική στήλη- αφιέρωμα στο Βελισσάριο Καραβία, την οποία θα αποκαλύψουμε σε λίγο, έχει σκοπό να κρατά ζωντανό στη μνήμη μας τον αλτρουισμό, το αίσθημα αλληλεγγύης και την προσφορά προς το συνάνθρωπο,την οποία επέδειξε ο συμπολίτης μας με τόση γενναιότητα», σημείωσε ο κ. Καφαντάρης.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, φίλος ο ίδιος του Βέλιου, στην ομιλία του παρουσίασε το δικό του Βέλιο όπως ο ίδιος τον γνώρισε και τον έχει μέσα του. «Απλός, ετοιμόλογος, πάντα έτοιμος να δεχτεί τα πειράγματά σου, χωρίς ίχνος κακίας, γνήσιος και αυθεντικός» αυτοί ήταν οι χαρακτηρισμοί του Πρωθυπουργού για τον Βέλιο. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε δυο στίχους του Ελύτη παραλληλίζοντας την πράξη του Πύλιου ναυτικού «κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε, μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «ευγνωμονώ τον Βέλιο όχι μόνο για τα παραδείγματα που αφήνει στην Πύλο και τις νεότερες γενιές, αλλά γιατί αγάπησε και τον αγαπήσαμε πολλοί και θέλω να πω ότι αυτό τον Βέλιο τον αξιολάτρευτο, τον Βέλιο της Πύλου μας δε θα τον ξεχάσω ποτέ, θα τον θυμάμαι πάντα».

Η οικογένεια του Βέλιου Καραβία, η σύζυγος και οι τρεις κόρες του, οι άνθρωποι για τους οποίους προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο ο αείμνηστος Βέλιος Καραβίας, ήταν επίσης τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης. Ο Πρωθυπουργός,ο Δήμαρχος Πϋλου-Νέστορος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ» παρέδωσαν στην οικογένεια του ήρωα την ελληνική σημαία και την τιμητική πλακέτα, σύμβολα της ανδρείας και του ηρωισμού του πατέρα και σύζυγου Βέλιου.



Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια όλων εναλλασσόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον τόσο ταπεινό και πραγματικό άνθρωπο. Η αναμνηστική στήλη θα θυμίζει σε όλους μας και θα διδάσκει στους νεότερους ότι όσο μεγάλες κι αν είναι οι δυσκολίες δε πρέπει ποτέ να χάνουμε την ανθρωπιάς μας και το σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου