Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Σε Παγκόσμιο Συνέδριο στο Γκέτεμποργκ συμμετείχε ο Καλαματιανός Πολιτικός Μηχανικός Παναγιώτης Παπαντωνίου




Το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Chalmers και το Ερευνητικό Τεχνολογικό Κέντρο SAFER φιλοξένησαν φέτος στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την "Απόσπαση και Έλλειψη Προσοχής του Οδηγού", κατά το διάστημα 4-6 Σεπτεμβρίου. Το Συνέδριο αυτό διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και έχει ως στόχο να φέρει στην επιφάνεια όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις και επιστημονικές έρευνες που ασχολούνται με το ζήτημα της Απόσπασης και Έλλειψης Προσοχής του Οδηγού κατά την οδήγηση.

Ο Καλαματιανός Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος Παναγιώτης Παπαντωνίου, Υποψήφιος Διδάκτωρ στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, παρουσίασε 2 εργασίες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα επίσημα πρακτικά του Συνεδρίου. Οι εργασίες αυτές αφορούν σε θέματα οδικής ασφάλειας και απόσπασης της προσοχής του οδηγού, πεδίο το οποίο είναι άμεσα συσχετισμένο με το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη εργασία παρουσίασε στατιστικά μοντέλα για τη επιρροή της ανάγνωσης και συγγραφής γραπτών μηνυμάτων (SMS) κατά οδήγηση στη συμπεριφορά και στην ασφάλεια του οδηγού μέσω πειράματος σε προσομοιωτή οδήγησης. Στη δεύτερη εργασία παρουσίασε μια αναλυτική ανασκόπηση σχετικά με την επιρροή εγκεφαλικών παθήσεων στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού.



Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού αποτελεί βασικό παράγοντα αυξημένης επικινδυνότητας οδικού ατυχήματος ενώ με την αύξηση και με την υιοθέτηση όλο και περισσότερων νέων τεχνολογιών και συσκευών εντός του οχήματος (κινητά τηλέφωνα, συστήματα πλοήγησης κ.α.) το ζήτημα της απόσπασης της Προσοχής λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την "Απόσπαση και Έλλειψη Προσοχής του Οδηγού", αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία ουσιαστικής ανταλλαγής ιδεών και τεχνογνωσίας ανάμεσα σε περισσότερους από 150 επιστήμονες από περισσότερες από 20 χώρες, η σύνθεση των οποίων είναι δεδομένο ότι μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας, που μπορεί να φανούν χρήσιμα και στην Ελλάδα. Τα πλήρη πρακτικά και οι παρουσιάσεις του Συνεδρίου είναι διαθέσιμα στο: http://www.chalmers.se/hosted/ddi2013-en ενώ οι παρουσιάσεις του Παναγιώτη Παπαντωνίου βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του: www.nrso.ntua.gr/ppapant.

6 σχόλια:

  1. Ρε Κωστα,
    δελτιο τύπου του υποψηφιου διδακτορα εχει γινει το blog σου μεταξυ αλλων.

    Τοσοι καλαματιανοι διαπρεπουν στο εξωτερικο, δε σε ειδα να μας δινεις status με τα συνεδρια που συμμετεχουν ο καθενας.

    Βαλε καμια σοβαρη ειδηση λοιπον και ασε τα παιδια να βγαζουν κανα paper και να συμμετεχουν σε κανα συνεδριο μπας και παρουν κανα ντοκτορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι κακό αυτό; Μου έστειλε κάποιος άλλος και δεν το ανάρτησα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ό,τι σου στέλνει ο καθένας εσύ πρέπει να το αναρτάς?
    Τι σχέση έχει δηλαδή αυτή η ανάρτηση με είδηση ή με Πύλο?
    Λίγο φιλτράρισμα των πραγματικών ειδήσεων δε βλάπτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο τίτλος του blog είναι: "Ενημέρωση με θέματα που αφορούν τον δήμο Πύλου-Νέστορος και όχι μόνο".
    Εσύ γιατί δεν φιλτράρεις τις ειδήσεις του blog και να διαβάσεις αυτές που σε ενδιαφέρουν;
    Άλλωστε είναι δικό μου θέμα τι θα αναρτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι δικο μου θεμα τι θα φιλτραρω και τι οχι. Οταν βλεπω κατι στραβο θα το σχολιαζω. That's it

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και επίσης είναι δικό μου θέμα τι θα αναρτώ. That's it!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή