Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στον "ΤτΚ": "Μπορούμε να διώξουμε το Μνημόνιο"

«Oχι νέα μέτρα εφόσον πιάνουμε τους στόχους μας. Θα επιστρέφουμε στην κοινωνία το μεγαλύτερο μέρος (70%) απ’ όποιο περίσσευμα επιτυγχάνουμε» 
 
 





Συνέντευξη στον Πάνο Αμυρά

 
 
 Το σχέδιο εξόδου της χώρας από την «περιπέτεια» της μνημονιακής εποχής περιγράφει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι με την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και αποκρατικοποιήσεις, η χώρα θα αποδεσμευθεί σταδιακά από το Μνημόνιο, ενώ σημειώνει ότι εάν χρειασθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν από τη λήξη ομολόγων, αυτό θα γίνει χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους.
Σε ο,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016, ο κ. Σαμαράς το προσδιορίζει στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και υπογραμμίζει ότι δεν θα καλυφθεί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ούτε με νέους φόρους, αλλά με διαρθρωτικά μέτρα όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.


Παράλληλα στέλνει μήνυμα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Τσίπρας έχει μεγάλη αγωνία, αληθινό άγχος γιατί βλέπει ότι η πολιτική μας αρχίζει να αποδίδει. Οι εκλογές θα γίνουν όταν λέει το Σύνταγμα, όχι όποτε το θέλει ο Τσίπρας, που δίνει την έσχατη μάχη να ματαιώσει τη σταθεροποίηση της χώρας και τη δημοσιονομική εξυγίανση» τονίζει χαρακτηριστικά. Για το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνει ότι η διοίκησή του δεν θα περάσει υπό ξένο έλεγχο, ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διατεθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους.
«Δεν χρειαζόμαστε άλλη λιτότητα, δεν θα λάβουμε άλλα μέτρα» τονίζει, προσθέτοντας ότι η μείωση των φόρων θα ξεκινήσει μετά τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.
Εν όψει των δημοτικών εκλογών, ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι αξίζει να συζητήσουμε αλλαγές στο σύστημα ανάδειξης των δημάρχων, κάτι που θα γίνει σε συνεργασία με τα κόμματα και τους κυβερνητικούς εταίρους.
 
 
-Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Τι πρόκειται να ζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Κούρεμα του χρέους, μείωση των επιτοκίων; Ποια λύση πιστεύετε ότι είναι η πιο συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο;
 
 Ολα αυτά που είπατε είναι θετικά. Και επειδή οι αγορές προεξοφλούν το μέλλον, είναι και μεταξύ τους περίπου «ισοδύναμα».
      Και τώρα συζητούν ποιο από τα θετικά θα συμβεί στην Ελλάδα, εφόσον εμείς από την πλευρά μας κάνουμε το πιο θετικό απ’ όλα: Πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα και αρχίσει η «απεξάρτηση» της Ελλάδας από το συνεχή δανεισμό…
Με τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου, η Ελλάδα ανέλαβε ως υποχρέωση έναντι των δανειστών της αυτό που έπρεπε να κάνει έτσι κι αλλιώς: να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα!
Ακόμα κι αν δεν μας το ζητούσε κανείς, ακόμα κι αν δεν υπήρχε Μνημόνιο, η Ελλάδα έπρεπε να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να πάψει να δανείζεται κάθε τόσο για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της.
Πώς αλλιώς θα σταματούσαμε να εξαρτώμαστε από τους δανειστές μας, αν συνεχίζαμε κάθε τόσο να τους ζητάμε δανεικά;
      Σε μας, λοιπόν, κύρια υποχρέωση από τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα υπόλοιπα, δηλαδή η χρηματοδότηση τοκοχρεολυσίων για τα επόμενα τρία χρόνια, αναλήφθηκαν από τους δανειστές μας.
      Τι σημαίνουν όλα αυτά: όχι νέα μέτρα πέρα απ’ όσα συμφωνήσαμε τότε, εφόσον πιάνουμε τους στόχους μας. Και κυρίως, θα επιστρέφουμε στην κοινωνία το μεγαλύτερο μέρος (70%) απ’ όποιο περίσσευμα επιτυγχάνουμε πάνω από τους στόχους μας. Και δεν θα «πονοκεφαλιάζουμε» για οτιδήποτε άλλο, εφόσον, πάντα, πιάνουμε τους στόχους μας.
      Από πέρσι τον Νοέμβριο, λοιπόν, έχουμε μια συμφωνία που μας αποδεσμεύει σταδιακά από τη μνημονιακή εποχή και επιφυλάσσει μόνο θετικά, όχι νέα λιτότητα, εφόσον, βέβαια, πιάνουμε στόχους που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να πιάσουμε…
 
Είναι όμως εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος; Γιατί κάποιοι μίλησαν για «λογιστικό τέχνασμα». 
 
Το ακριβώς αντίθετο: Η αμφισβήτηση του πλεονάσματος υπήρξε «λογιστικό τέχνασμα» και μάλιστα ανόητο. Εκαναν μια ακόμα γκάφα που τώρα προσπαθούν να τη «μαζέψουν»: έβαλαν στο λογαριασμό τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, για να «αποδείξουν» ότι δεν υπάρχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα αλλά… «μεγαλύτερο έλλειμμα»!
Στην πραγματικότητα η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους αφορά δαπάνες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, καταγράφηκαν στο τότε «έλλειμμα» και δεν μπορούν να καταγραφούν -για δεύτερη φορά- και στο φετινό!
Πόσες φορές θα καταγράψουμε τις δαπάνες αυτές;
Το μπέρδεψαν επίσης γιατί ενώ είναι «πληρωμές» της Κεντρικής Κυβέρνησης, είναι και «εισπράξεις» για το υπόλοιπο της Γενικής Κυβέρνησης. Και επειδή το πρωτογενές πλεόνασμα αφορά το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, έχουμε μια «είσπραξη» που εξισορροπείται από μια ισόποση «πληρωμή» και παράγει μηδενικό λογιστικό αποτέλεσμα.
Για να σας το πω διαφορετικά: τα χρήματα αυτά δεν δημιουργούν «ταμειακό πρόβλημα» γιατί τα έχουμε ήδη δανειστεί για να πληρώσουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από προηγούμενα χρόνια. Δεν δημιουργούν «λογιστικό πρόβλημα» γιατί έχουν ήδη καταγραφεί στο έλλειμμα προηγούμενων ετών.
Κι έτσι δεν επηρεάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς.
Εμείς «μετράμε» αυτό που από την αρχή συμφωνήθηκε να μετράμε: το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης. Εδώ εμφανίστηκαν κάποιοι που μπέρδεψαν την Κεντρική με τη Γενική κυβέρνηση και μέτρησαν για… δεύτερη φορά στο έλλειμμα δαπάνες που έχουν καταγραφεί στο έλλειμμα περασμένων ετών. Και ύστερα πήγαν με λογιστικό τρόπο να αμφισβητήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα. Μετά, βέβαια, κατάλαβαν την γκάφα και σιώπησαν.
Και κάτι τελευταίο: Μέχρι πριν λίγους μήνες μάς κατηγορούσαν ότι καθυστερούμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Τώρα που γίνονται κανονικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, μας κατηγορούν ότι δήθεν… μεγαλώνει το έλλειμμα. Αυτή είναι η ποιότητα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σήμερα…
 
-Σε αυτή τη συγκυρία αναπτύσσονται δύο σχολές αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όπως εκφράζονται από το ΔΝΤ, που ζητάει μια πιο επεκτατική πολιτική, και τη Γερμανία που επιμένει στα περιοριστικά μέτρα. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτή τη διελκυστίνδα;
 
  Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι όποιες διαφωνίες είναι κάπως διαφορετικές και αρκετά πιο σύνθετες. Στην πραγματικότητα αφορούν ευρύτερα θέματα…
Τώρα στο θέμα που με ρωτάτε, τις δικές μου απόψεις τις ξέρετε: Λιτότητα μόνο δεν φτάνει. Χρειάζονται παράλληλα και μέτρα τόνωσης της οικονομίας, για να αποφευχθεί η πολύ βαθύτερη ύφεση.
Δυστυχώς, στην ελληνική περίπτωση, δεν υιοθετήθηκε από την αρχή αυτός ο δρόμος, παρά τις δικές μας διαφωνίες τότε, που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν σωστές…
Ομως το σημαντικό σήμερα είναι να πιάσουν τόπο οι θυσίες και να βγούμε από την κρίση όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Ενα χρόνο αφότου αναλάβαμε την κυβέρνηση, η ύφεση είναι ήδη μικρότερη από όσο την υπολόγιζαν πριν. Ενώ μέχρι πέρσι η ύφεση στα μέσα του έτους ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι προηγουμένως την υπολόγιζαν…
Κι έχουμε και τα αποτελέσματα του τουρισμού ρεκόρ φέτος το καλοκαίρι που θα μειώσουν την ύφεση κι άλλο.
Κι έχουμε ήδη το διαφαινόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος.
Ενα χρόνο αργότερα λοιπόν, αρχίσαμε πράγματι να βγαίνουμε σιγά σιγά από την κρίση…
Τώρα, λοιπόν, η διαμάχη που αναφέρατε δεν αφορά πρωτίστως την Ελλάδα. Σε μας ό,τι ήταν να γίνει έγινε και το πληρώσαμε. Στην περίπτωσή μας όλοι συμφωνούν πλέον ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ανάκαμψη. Ολοι συμφωνούν ότι αν δεν υπήρχε η ύφεση, η χώρα θα κάλυπτε όλες τις δαπάνες της και τους τόκους της! Εχουμε το μεγαλύτερο «κυκλικά διορθωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα (και το μεγαλύτερο «διαρθρωτικό» πλεόνασμα) στην Ευρώπη! Με δικά τους στοιχεία, με στοιχεία της Κομισιόν, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ...
Κι όταν συμβαίνει αυτό, μια χώρα χρειάζεται ανάκαμψη το συντομότερο, όχι άλλη λιτότητα.
Για όλα τα άλλα, λοιπόν, μπορούν να διαφωνούν. Αλλά για το τι χρειάζεται η Ελλάδα στο εξής, δεν υπάρχουν πια περιθώρια διαφωνίας…
 

 
 
«Πιθανή νέα βοήθεια δεν σημαίνει νέους φόρους και μειώσεις μισθών - συντάξεων»
 
-Εχετε μιλήσει για το τέλος της μνημονιακής εποχής. Το 2014 λήγει η χρηματοδότηση από την ευρωζώνη. Θα υπάρξει και τρίτο πακέτο βοήθειας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών; Θα συνοδευθεί από τρίτο Μνημόνιο; Πότε θα βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνια;

Προσέξτε: Παλαιότερα οι υπολογισμοί έπεφταν έξω, η Ελλάδα εμφανιζόταν «να μην πιάνει τους στόχους της», χρειαζόταν συνεχώς νέα χρηματοδότηση και μας έβαζαν νέους δυσμενείς όρους για να μας δώσουν και πάλι χρήματα, ώστε να αποφύγουμε την ανοικτή χρεοκοπία.
Οπότε χρειαζόταν και νέα συμφωνία.
Τώρα οι στόχοι μας είναι συγκεκριμένοι, κι εφόσον τους πετυχαίνουμε, δεσμεύονται να μας δώσουν ό,τι βοήθεια χρειαστεί (κυρίως για λήξεις ομολόγων στο ενδιάμεσο διάστημα) χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους.
Αρα, αυτά που ακούτε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, είναι κάτι που ήδη προβλέφθηκε από πέρσι, αφορά μικρά σχετικά ποσά κι έχουν δεσμευτεί να μας το καλύψουν, χωρίς νέους όρους και χωρίς νέα συμφωνία, φτάνει εμείς να πιάνουμε τους στόχους μας.
Παλαιότερα μας έθεταν νέους επαχθείς όρους γιατί αποτυγχάναμε…
Στο εξής θα μας δίνουν ό,τι πρόσθετο χρειαστούμε, εφόσον πετυχαίνουμε, χωρίς νέα συμφωνία και νέους όρους.
Οσο πετυχαίνουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και των αποκρατικοποιήσεων, αποδεσμευόμαστε σταδιακά από τη μνημονιακή εποχή και τη φοβερή περιπέτεια που ζήσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια.
Αυτή είναι η «αποδέσμευση». Κι αυτή είναι πια συμφωνημένη!
 
-Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Με τι μέτρα θα καλυφθούν τα κενά αυτά; Θα αποφασισθούν νέες μειώσεις σε μισθούς ή συντάξεις;
Για την ακρίβεια η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2,5 δισεκατομμυρίων, με την επεξήγηση ότι θα είναι από «διαρθρωτικά μέτρα», όχι από μείωση μισθών, συντάξεων ή νέους φόρους.
Ας πούμε, από περικοπή σπατάλης στις προμήθειες του Δημοσίου ή από πάταξη του λαθρεμπορίου, μείωση της φοροδιαφυγής κ.λπ. Αυτά μπαίνουν στο στόχαστρο πλέον. Οχι μισθοί και συντάξεις…
Αλλωστε, από μελέτες των ίδιων των δανειστών μας, φαίνεται καθαρά ότι νέα μέτρα λιτότητας δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία.




«Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα φέρουν μείωση της φορολογίας»
 
 
-Από το βήμα της ΔΕΘ αναφερθήκατε στην ανάγκη μείωσης των φόρων. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τη φορολογία εισοδημάτων, ακινήτων και επιχειρήσεων; Μπορεί η αποκλιμάκωση των φόρων να ξεκινήσει το 2014; Θα περιλαμβάνει τον ΦΠΑ;

Μερικά μέτρα ανακούφισης, όπως η μείωση του ΦΠΑ ειδικά στην εστίαση, τα πήραμε ήδη. Ομως, για να την κατοχυρώσουμε πλήρως, πρέπει οι επιχειρηματίες να κόβουν αποδείξεις και να καταβάλλουν τον ΦΠΑ.
Αυτό είναι το στοίχημά μας στην προκειμένη περίπτωση: Μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές σε συνδυασμό με αυστηρότερους ελέγχους φέρνουν περισσότερα, όχι λιγότερα, έσοδα.

Ηδη, από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι αυτό το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί. Αν το κερδίσουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε πιο πέρα.
Αλλά έτσι κι αλλιώς, για να προχωρήσουμε στη συνολική μείωση φορολογικών συντελεστών, πρέπει να έχει προχωρήσει πολλά βήματα η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Να έχει επιβεβαιωθεί πλήρως ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους ξεπερνά τις χρόνιες αναπηρίες του.
Δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο τα πρωτογενή πλεονάσματα! Πρέπει να απεξαρτηθούμε από τους δανειστές μας πρώτα και να απεξαρτηθούμε πλήρως.
Οχι να ξανακυλήσουμε στην ανάγκη τους.
Γι’ αυτό επιμένω πως όποιος κλέβει το κράτος κλέβει το διπλανό του. Κλέβει όλους τους άλλους…
Γιατί όσο ταχύτερα συμμορφωθούν όλοι με τις υποχρεώσεις τους τόσο ταχύτερα θα μειωθούν τα φορολογικά βάρη όλων.


"Τύπος της Κυριακής" 15-09-2013 
 

2 σχόλια:

  1. αφού το υπέγραψε τώρα μας λέει ότι μπορούμε να το διώξουμε ....... Αντουάν, κάνε μια βόλτα βράδυ στη Συγγρού .... άντε αγοράκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ομως υπαρχουν πολλοι που τα πιστευουν αυτα,οπως πολλοι που παρα το οτι ΝΔ & ΜΠΑΤΣΟΚ μας κατεστρεψαν θα τους ξαναψηφισουν αφου τωρα πια ,λενε,εβαλαν μυαλο!!!!!!

    Δε μας σωνει τιποτα δυστυχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή