Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Γιώργος Κοσμάς: Πρέσβης με μπάρμπα στην Κορώνη!


Ήταν το 2009, όταν ο πρόεδρος του Παναμά, Ρικάρδο Μαρτινέλι, ανέθεσε την εκπροσώπηση της χώρας του στην Ιαπωνία στο μόλις 32χρονο δικηγόρο 
 
Έλληνας δεύτερης γενιάς ο Γιώργος δεν ξεχνά τον τόπο καταγωγής του πατέρα του και της μητέρας του και επιστρέφει συχνά στο χωριό του, στο Χωματερό της Κορώνης, όπου αυτόν τον καιρό ολοκληρώνεται η κατασκευή του σπιτιού της οικογένειας.
Ο πατέρας του Γιώργου, ο Αριστείδης Κοσμάς, στα 18 του χρόνια έφυγε από το χωριό του με πέντε δολάρια στην τσέπη για να κάνει την τύχη του στον Παναμά, εκεί που βρισκόταν ο μεγαλύτερος αδελφός του.
Κάνοντας δουλειές του ποδαριού, καταλήγει... πιατάς σε ελληνικό εστιατόριο, μέχρι να μαζέψει τα πρώτα του χρήματα και να ξεκινήσει τις δικές του επιχειρήσεις, φυσικά στο χώρο της εστίασης.
Ο θάνατος του πατέρα του επιβάλλει την επιστροφή στο χωριό, για να φύγει σε λίγο καιρό «διπλός», αφού εν τω μεταξύ έχει παντρευτεί την Ελένη με καταγωγή από τη Μεσσηνία και την Πάρο.
«Εκατομμύρια μπορεί να μην έκανα, κατάφερα όμως να σπουδάσω τέσσερα αγόρια», μας λέει ο κ. Αριστείδης, τον οποίο συναντήσαμε με τη γυναίκα του, τον Γιώργο και τη γυναίκα του, καθώς και τον εγγονό του, να απολαμβάνουν τη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου.
Ο Γιώργος Κοσμάς, το τρίτο αγόρι της οικογένειας, γεννιέται στις 28 Δεκεμβρίου του 1977. Στο σπίτι ακούει μόνο ελληνικά, ενώ κάθε Σάββατο μαθαίνει γραφή και ανάγνωση στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας, που αριθμεί περί τους 1.000 ανθρώπους.
Τελειώνει τη Νομική στο Πανεπιστήμιο του Παναμά και συνεχίζει τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη, την Ισπανία και το Χάρβαρντ. Μιλά τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ελληνικά), ενώ τώρα μαθαίνει και γιαπωνέζικα.
Μαζί με τα αδέλφια του, επίσης δικηγόρους, ιδρύει στην πόλη του Παναμά δικηγορικό γραφείο και εργάζεται έως τα τέλη του 2009, όποτε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Ρικάρδο Μαρτινέλι, τον επιλέγει για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ιαπωνία.
Τον ρωτάμε να μας περιγράψει την Ιαπωνία: «Είναι μια χώρα με διαφορετική νοοτροπία από την Ελλάδα και τον Παναμά. Είναι μια πολύ οργανωμένη χώρα, με σεβασμό στην ιεραρχία».
Η πρεσβεία του Παναμά στην Ιαπωνία έχει 19 άτομα προσωπικό, που ασχολείται κυρίως με ναυτιλιακά θέματα, αφού το 60% περίπου των πλοίων της Ιαπωνίας έχουν παναμέζικη σημαία.
 
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
 
«Η Ελλάδα είναι οι ρίζες και η αφετηρία μου»
 
Ο Γιώργος Κοσμάς δεν είναι ο μοναδικός Έλληνας που κατέχει υψηλό κρατικό αξίωμα στον Παναμά. Μας θυμίζει ότι παλιότερα ο πρόεδρος του Παναμά ήταν Έλληνας (Λέκκας), ενώ ο πρώην υπουργός Παιδείας, Παύλος Θαλασσινός, είναι τώρα πρέσβης στις ΗΠΑ.
Ρωτάμε τον Γιώργο τι είναι γι' αυτόν η Ελλάδα: «Η Ελλάδα είναι η χώρα που γεννήθηκε ο πατέρας μου και η μητέρα μου. Είναι οι ρίζες μου, είναι η αφετηρία μου». Στην Ελλάδα, άλλωστε, πρωτοήρθε δύο χρόνων και έκτοτε έρχεται πολύ συχνά τα καλοκαίρια.
Όσον αφορά στην οικονομική κρίση στη χώρα μας, δηλώνει αισιόδοξος: «Νομίζω ότι είναι μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει».
Η πατρίδα του πατέρα του είναι πάντα στην καρδιά του. Μιλάει για τον Κολοκοτρώνη, τον Σωκράτη, χορεύει ελληνικούς χορούς. Παράλληλα, μιλά με υπερηφάνεια για τη χώρα που τον σπούδασε και τον ανέδειξε, τον Παναμά, μια χώρα που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη, με δυναμικό τραπεζικό σύστημα, εξαγωγές και τουρισμό.
Σε ένα χρόνο που λήγει η θητεία του θα επιστρέψει στο δικηγορικό γραφείο του, ενώ πάντα θα επιστρέφει στο Χωματερό για το πανηγύρι και τα μπάνια στις παραλίες της Κορώνης.
 
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Έθνος», Πέτρος Τσώνης  "ΘΑΡΡΟΣ" 05-09-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου