Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Σε μερικές ώρες το αναλογικό σήμα περνά στην ιστορία, τι πρέπει να κάνετε για να βλέπετε ψηφιακά

Από τις 02:00 πρωινή της 27ης Σεπτεμβρίου 2013 θα ξεκινήσει η εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων με ψηφιακή τεχνολογία από το επιτρεπτό κέντρο εκπομπής «Πεταλίδι» (όπως προσδιορίζεται στην Κ.Υ.Α. 21161/12-08-2008) στο νομό Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα θα διακοπεί οριστικά η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος.
Περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι των πόλεων της Καλαμάτας, της Μεσσήνης, της Κορώνης και άλλων πόλεων της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας καθώς και ένα μικρό τμήμα της Λακωνίας θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Όσοι κάτοικοι καλύπτονται από το εν λόγω κέντρο θα χρειαστεί να διαθέτουν δέκτη (τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή) τεχνολογίας DVB-TMPEG4 ή H.264 και από τις 27 Σεπτεμβρίου 2013 να τον συντονίσουν στους διαύλους (συχνότητες):
o 45 (666 MHz) για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha, Alter, ANT1, ΜακεδονίαTV
o 47 (682 MHz) για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega, ΣΚΑΙ, Star, Ε


Τι χρειάζομαι για να λαμβάνω το ψηφιακό σήμα;
Οι εναλλακτικές που έχει ένας τηλεθεατής για να απολαύσει ψηφιακά τα αγαπημένα του τηλεοπτικά προγράμματα μέσω τηλεοπτικού δέκτη είναι:
  1. Τηλεόραση που διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4:
    • Εάν έχετε τηλεόραση που διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG4 ή Η.264 δεν χρειάζεται να προβείτε στην αγορά επιπλέον εξοπλισμού. Εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε τηλεόραση, φροντίστε να διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG4 ή Η.264.
  2. Υπάρχουσα τηλεόραση και εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4:
  3. Εάν η τηλεόρασή σας είναι κλασική αναλογική με λυχνία (CRT) ή LCD/PLASMA (επίπεδη τηλεόραση) χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA.
  4. Εάν η τηλεόρασή σας είναι LCD/ PLASMA (επίπεδη τηλεόραση) και διαθέτει θύρα HDMI, τότε συνιστάται ένας αποκωδικοποιητής με  θύρα HDMI για βέλτιστη ποιότητα θέασης.
  5. Εάν η συσκευή σας (τηλεόραση ή ψηφιακός δέκτης) είναι τεχνολογίας MPEG2 και διαθέτει υποδοχή για κάρτα μετατροπέα CI (Common Interface), μπορείτε να την αναβαθμίσετε σε MPEG4 με μία αντίστοιχη κάρτα.
    Προσοχή! Πριν την αγορά, φροντίστε να ελέγχετε τη συμβατότητα της κάρτας με τον ακριβή τύπο της συσκευής.
  6. Κάρτα μετατροπέα (module) MPEG4:

Τι είναι ένας αποκωδικοποιητής και πώς συνδέεται;
Ο αποκωδικοποιητής είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί τόσο με την τηλεόρασή σας, όσο και με άλλες συσκευές (video VCR, DVD-R κλπ), ενώ λαμβάνει σήμα όταν συνδεθεί με μία κεραία (εσωτερική ή εξωτερική). Ο αποκωδικοποιητής απαιτείται στην περίπτωση που η τηλεόρασή σας δεν διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή ή αυτός που έχει, δεν είναι συμβατός με το σύστημα κωδικοποίησης DVB-T MPEG4 ή H.264. Για την Ελλάδα, οι τηλεοράσεις που αγοράστηκαν μετά το 2010, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν απαιτούν εξωτερικό αποκωδικοποιητή.
Η λειτουργία του αποκωδικοποιητή είναι να μετατρέπει το ψηφιακό σήμα, ώστε να μπορείτε να το δείτε στην τηλεόρασή σας. Αυτό το επιτυγχάνει λαμβάνοντας το ψηφιακό σήμα από την κεραία του σπιτιού σας και αφού το αποπολυπλέξει και το αποκωδικοποιήσει, το καθιστά δυνατό να παίξει σε αυτήν.
Συνηθίζεται να μπερδεύεται λεκτικά ο «αποκωδικοποιητής» με τον «αποκρυπτογράφο» (κυρίως στο εμπόριο) παρότι είναι διαφορετικές συσκευές. Η βασική διαφορά των συσκευών είναι ότι ο «αποκρυπτογράφος» χρησιμοποιείται για να αποκρυπτογραφεί κωδικοποιημένα προγράμματα συνήθως συνδρομητικών ή pay per view καναλιών.
Τα βήματα σύνδεσης του αποκωδικοποιητή:
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να συνδέσετε τον αποκωδικοποιητή στην τηλεόρασή σας είναι τα εξής:

1. Συνδέετε το καλώδιο της κεραίας στον αποκωδικοποιητή (υποδοχή RF IN) για τα ψηφιακά κανάλια.













2. Συνδέετε τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση με το ειδικό καλώδιο τύπου α) SCART ή β) RCA ή γ) HDMI.













α) Σύνδεση μέσω ειδικού καλωδίου SCART














β) Σύνδεση μέσω ειδικού καλωδίου RCA













γ) Σύνδεση μέσω ειδικού καλωδίου HDMI













3. Βάζετε τον αποκωδικοποιητή στην πρίζα













4. Τέλος, βρίσκετε στην τηλεόραση την είσοδο που έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή, χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και συντονίζετε τον αποκωδικοποιητή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του, αφού πρώτα έχετε διαβάσει τις οδηγίες του.













5. Στο εξής, αλλάζετε τα κανάλια με το τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή. Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης το χρησιμοποιείτε μόνο για το άνοιγμα/κλείσιμο της τηλεόρασης και την αυξομείωση του ήχου. Στο εμπόριο διατίθενται τηλεκοντρόλ που συγκεντρώνουν όλες τις λειτουργίες απο διαφορετικές συσκευές.
Video: 
 0  0

"ΘΑΡΡΟΣ" 26/09/2013
,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου