Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

To Success story του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου


Ο νέος «Φίνος» βάζει την κινηματογραφική Ελλάδα στην επιτυχία

 Πριν από κάποιες ημέρες ο δημοσιογράφος και γνωστός κριτικός κινηματογράφου, Δημήτρης Δανίκας, αναφερόμενος στη διπλή βράβευση της ελληνικής ταινίας «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά στην κινηματογραφική Μόστρα της Βενετίας, έγραφε, μεταξύ άλλων, για τα συστατικά της επιτυχίας της, αλλά και κάθε κινηματογραφικής καλλιτεχνικής δημιουργίας: «Το πλέον βασικό. Πίσω από το σεναριογράφο και το σκηνοθέτη του “Miss Violence” αποκαλύπτεται το όνομα ενός σεμνού, χαμηλόφωνου παραγωγού. Του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου της Faliron House. Που δουλεύει συστηματικά. Που αποφεύγει τη δημοσιότητα. Που γνωρίζει το Α Βου Γου Δου του Σινεμά. Που επενδύει μερικές χιλιάδες euros σε πρωτότυπα σενάρια και μοντέρνους σκηνοθέτες με προσωπική οπτική.
Αυτός ο παραγωγός-και κάθε τέτοιος παραγωγός-είναι το εφαλτήριο για την επιτυχία κάθε κινηματογραφικής προσπάθειας. Αυτή η σωστή, δημιουργική, ιδιωτική πρωτοβουλία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση και να κλείσουμε την πόρτα στους ξένους “εχθρούς”, πρέπει πάση θυσία να προκρίνουμε, ως κράτος και κοινωνία, την αναντικατάστατη παρουσία του παραγωγού. Έτσι θα εκτοπιστούν τα λαμόγια. Έτσι θα δούμε προκοπή. Και παραφράζοντας τον Ποιητή, θα έλεγα “παραμερίζουμε για να περάσουν οι νέοι, δημιουργικοί παραγωγοί”».
Ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος είναι εξαιρετικά ακριβοθώρητος. Μέχρι πρότινος καμία φωτογραφία του δεν είχε διαρρεύσει στον Τύπο, όμως στην πρεμιέρα του “Πριν τα μεσάνυχτα”, που ανέβηκε πριν κάποιους μήνες στην Αθήνα, ταινία στην οποία ήταν και πάλι παραγωγός, δεν μπόρεσε να το αποφύγει, αφού χρειάστηκε να ανέβει στη σκηνή και να απευθυνθεί στο κοινό.
Πρόσφατα η εφημερίδα «Έθνος» φιλοξένησε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για το Μεσσήνιο επιχειρηματία, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: Ο 38χρονος επιχειρηματίας, πέρα από την ενασχόλησή του με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ναυτιλιακή Costa Mare και το ξενοδοχείο Costa Navarino, έχει δημιουργήσει και τη δική του εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών. Έτσι με τη Faliro House Productions κατακτά το Χόλιγουντ, γυρίζει ταινίες οι οποίες προβάλλουν διεθνώς την Ελλάδα και φέρνει στη χώρα μας διάσημους σταρ όπως ο Ιθαν Χοκ και όχι μόνο.
Αν και οι αναφορές στο όνομά του υπήρχαν και προ του Φεστιβάλ των Καννών όπου συμμετείχε ως συμπαραγωγός της ταινίας του διάσημου Τζιμ Τζάρμους “Only Lovers Left Alive”, εντούτοις τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα στράφηκαν πάνω του -όπως συμβαίνει πάντα- όταν η αναγνώριση ήρθε από το εξωτερικό. Και πιο συγκεκριμένα, όταν η γαλλική εφημερίδα “Le Monde” έθεσε το ερώτημα σε πρόσφατο άρθρο της: «Kαι ποιος δε θα ήθελε να είναι ο Κωνσταντακόπουλος;», για να συνεχίσει σκιαγραφώντας το χαρακτήρα του: «Είναι ευζωιστής, κινηματογραφόφιλος, μαικήνας, το καλό παιδί μιας οικογένειας Ελλήνων εφοπλιστών που χρησιμοποιεί τα χρήματά του για να κάνει παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών».
Βέβαια, για τους ανθρώπους του εγχώριου κινηματογράφου ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος είναι γνωστός εδώ και καιρό, αφού αποτελεί, αν όχι το μοναδικό, έναν από τους λίγους αυτή τη στιγμή εναπομείναντες παραγωγούς-υποστηρικτές στο χώρο της 7ης Τέχνης στην Ελλάδα, ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης: «Ο μοναδικός, ίσως, στο χώρο μας που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους συνεργάτες του. Είναι άνθρωπος ουσίας, χαμηλών τόνων και εξαιρετικά απλός» θα συμπληρώσει φίλος από το χώρο του κινηματογράφου.
Ο νέος «Φίνος» βάζει την Ελλάδα στα στούντιο του Χόλιγουντ
Ο Χρήστος είναι ο τρίτος στη σειρά γιος του αείμνηστου εφοπλιστή καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος δημιούργησε μια ναυτιλιακή αυτοκρατορία κυρίως στο χώρο των κοντέινερ. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο Β. Κωνσταντακόπουλος είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του, που ήταν η δημιουργία ενός θερέτρου υψηλών προδιαγραφών στη γενέτειρά του τη Μεσσηνία. Μάλιστα, έχει μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που άλλαξε το προφίλ της Μεσσηνίας, αφού μετά τα εγκαίνια της Costa Navarino, η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και μπήκε στο χάρτη των τοπ προορισμών στον κόσμο.
O Χρήστος Κωνσταντακόπουλος σπούδασε Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στον κινηματογράφο, ο οποίος μαζί με τα κόμικς αποτελούν τις μεγάλες αδυναμίες του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ σήμερα ασχολείται περισσότερο με τη βιομηχανία ορυκτών που διατηρεί η οικογένειά του στα Γρεβενά. Η μακρόχρονη γνωριμία του με τον, επίσης, Μεσσήνιο στην καταγωγή Νίκο Καλογερόπουλο τον επηρέασε αρκετά στο να εκδηλώσει τελικά την αγάπη του για την 7η Τέχνη. Έτσι, έγινε παραγωγός της ταινίας του Καλογερόπουλου «Οι Ιππείς της Πύλου».
Η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε, μάλιστα, και την πρώτη παραγωγή της Faliro House Productions, της εταιρείας του η οποία ιδρύθηκε το 2008 και μέσα 4,5 μόνο χρόνια έχει διανύσει μια εκπληκτική πορεία.
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος, παρά τις συνεργασίες του με διάσημους ξένους σκηνοθέτες, είναι γνωστό ότι δίνει ευκαιρίες σε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους του χώρου, όπως ο Γιώργος Λάνθιμος και η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, ενώ θαυμάζει ιδιαίτερα τις δουλειές των Κιούμπρικ, Μάλικ και Τζάρμους.
Τα φιλόδοξα σχέδια
Ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος είναι πλέον γνωστός στον ευρωπαϊκό και τον αμερικάνικο κινηματογράφο, αφού συμμετέχει σε σημαντικές διεθνείς παραγωγές που έχουν κάνει αίσθηση στο εξωτερικό, όπως το “Only Lovers Left Alive” με σκηνοθέτη τον Τζιμ Τζάρμους, που αν και δε βραβεύτηκε στις Κάννες, εντούτοις κέρδισε τις εντυπώσεις και από πολλούς, μάλιστα, συγκαταλέγεται στις αδικημένες ταινίες του φεστιβάλ. Με τη συμπαραγωγή, όμως, της διεθνούς επιτυχίας «Πριν τα Μεσάνυχτα», όπου πρωταγωνιστούν οι Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί, έκανε κίνηση ματ προβάλλοντας διεθνώς τη χώρα μας και τις ομορφιές της.
Πρόσφατα, στο έγκυρο κινηματογραφικό πόρταλ IMDb, ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος φιγουράρει ως ένας από τους συμπαραγωγούς στη νέα ταινία του Τέρενς Μάλικ. Η παραγωγή διαθέτει ένα εκπληκτικό dream cast διάσημων και αναγνωρισμένων σταρ, όπως οι Κέιτ Μπλάνσετ, Νάταλι Πόρτμαν, Κρίστιαν Μπέιλ και Ράιαν Γκόσλινγκ. Πρόκειται για μια συνεργασία που σαφώς αποδεικνύει ότι ο Έλληνας παραγωγός έχει πλέον διεισδύσει στον «πυρήνα» του Χόλιγουντ.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης "ΘΑΡΡΟΣ" 16/09/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου