Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Νέα πύλη εισόδου για τους λαθρομετανάστες

Σε πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών από χώρες της Ανατολής τείνουν να μετατραπούν τα παράλια της Μεσσηνίας. Οι διακινητές της ανθρώπινης δυστυχίας, μετά την ανύψωση του τείχους στον Εβρο, προτιμούν όλο και περισσότερο τις θαλάσσιες διαδρομές για τη Δυτική Ευρώπη - και καθώς φοβούνται ότι στην Ιταλία θα τους βουλιάξουν τα πλοία, αφήνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κοντά στα μεσσηνιακά παράλια. 
Ετσι, πριν από λίγες μέρες νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρο εντοπίστηκε ένα ακυβέρνητο σκάφος με 73 Σύρους, το οποίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας. Οι επιβαίνοντες, μετά από ολιγοήμερη παραμονή στην πόλη, αφέθηκαν ελεύθεροι και πήγαν με πούλμαν στην Αθήνα. Προχθές όμως ανοιχτά της Μεθώνης εντοπίστηκε άλλο σκάφος, με 109 Σύρους και Αφγανούς οι οποίοι είχαν πληρώσει τους διακινητές για να τους πάνε στην Ιταλία. 

Τα δυο πλοιάρια εντοπίστηκαν κοντά στα παράλια της Μεσσηνίας λίγες μόνο ημέρες μετά τις γνωστές τραγωδίες στην Ιταλία. Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι κοντά στο νησί Λαμπεντούζα πνίγηκαν πάνω από 100 μετανάστες. Πολλοί θεωρούν λοιπόν ότι οι διακινητές, είτε από φόβο είτε από προκατάληψη, δεν θέλουν πλέον να πηγαίνουν στην Ιταλία και παρατάνε τους δύστυχους πρόσφυγες στα παράλια της Ελλάδας. Οι λιμενικές αρχές εύχονται τα πρόσφατα περιστατικά να αποτελούν απλή σύμπτωση, αλλά φοβούνται ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο κι ότι οι διακινητές βλέπουν τα παράλια της Μεσσηνίας ως πύλες εισόδου για τους Ανατολίτες που αναζητούν ένα παράθυρο στον ήλιο της Δύσης. 
Τους φόβους αυτούς τους ενισχύει το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα που προκαλεί ο εμφύλιος στη Συρία, καθώς και το συνεχές μεταναστευτικό ποτάμι που πηγάζει από τον πόλεμο και τη δυστυχία στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες της Ανατολής. Τα δε επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι διακινητές επιλέγουν πια τις θαλάσσιες διαδρομές, καθώς δεν μπορούν να περάσουν το τείχος του Εβρου. Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2011 έως το τέλος του ίδιου έτους συνελήφθησαν στο Εβρο 61.974 μετανάστες, ενώ μετά την ανύψωση του τείχους στο ίδιο διάστημα το 2012 συνελήφθησαν μόνο 1.950. Αντιθέτως στη θάλασσα οι συλλήψεις αυξήθηκαν από 1.217 σε 8.938. 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ρότα των πλοίων που ξεκινούν από την Ανατολή με προορισμό την Ιταλία και τη Δύση περνάει νότια της Μεσσηνίας. Ετσι, αν οι αρχές δεν λάβουν εγκαίρως μέτρα, τα μεσσηνιακά παράλια κινδυνεύουν να "αναδειχθούν" σε… κύρια πύλη εισόδου προσφύγων και άλλων δύστυχων που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/10/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/30042-pyli-eisodou-lathrometanastes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου