Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Πόλεμος του ελληνικού κολοσσού ΤΕΜΕΣ με την τουρκική Dogus για τον «Αστέρα»


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένη», καθώς τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου αποσφραγίζονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνέχεια της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών και αφού ανοιχθούν, θα δοθεί άλλη μία εβδομάδα για την «καλύτερη και τελική προσφορά» (Best and Final offer), η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω το τελικό τίμημα.
Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη στη διαδικασία αυτή να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους όσοι καταθέσουν δεσμευτική προσφορά, εκτός από αυτόν με τη χαμηλότερη, ώστε να εξασφαλιστούν το μέγιστο τίμημα και διαφάνεια στη διαδικασία.
Συμμαχίες για τη διεκδίκηση
Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά τουριστικού ακινήτου στην ιστορία της χώρας, όποιο και αν είναι το τίμημα. Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τη διαμόρφωση συμμαχιών με στόχο την ενίσχυση της θέσης διεκδίκησης, τόσο μεταξύ των 13 επενδυτών που ήδη συμμετέχουν όσο και με την προθήκη νέων.
Εκτιμάται ότι ως πέντε σχήματα θα καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στη β' φάση του διαγωνισμού της «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένη», τον οποίο διενεργούν από κοινού η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, βασικός μέτοχος του ακινήτου, και το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο πλειοδότης αναμένεται να αναδειχθεί μέσα στο Δεκέμβριο, αναφέρουν πηγές της τράπεζας, και στη συνέχεια θα του ζητηθεί να τετραπλασιάσει το κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί από όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, φθάνοντας στα 20 εκατ. ευρώ.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υπογραφή της συμφωνίας τοποθετείται χρονικά μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, με το ακίνητο να παραδίδεται στον πλειοδότη το αργότερο ως τον Ιούλιο του 2014. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η διοίκηση δεν είναι υποχρεωμένη να πουλήσει αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό, σε περίπτωση που προκύπτει ζημία από τη συναλλαγή, καθώς παράλληλα με τις δεσμευτικές προσφορές θα ανοιχθούν και οι εκτιμήσεις από ανεξάρτητους εκτιμητές.
Εν τω μεταξύ, η κινητικότητα που έχουν επιδείξει πολλοί από τους 13 ενισχύει την προσδοκία ότι θα υπάρξουν σοβαρές προτάσεις. Στόχος των επενδυτικών σχημάτων στο μεσοδιάστημα ήταν να εξασφαλίσουν συμμαχίες τόσο εντός των 13 όσο και με εξωτερικούς επενδυτές.
Μεταξύ αυτών, η ΤΕΜΕΣ και ο επικεφαλής της κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος φέρεται να προχωρούν έχοντας δημιουργήσει ένα ισχυρό σχήμα γύρω τους, καθώς σε αυτό έχει ενταχθεί ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Καλέντ Ολαγιάν, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και με τον επικεφαλής της Dolphin Capital Investors (DCI), Μίλτο Καμπουρίδη, ο όμιλος του οποίου συμμετέχει ήδη στο διαγωνισμό.
Γνώριμοι και συνεργάτες είναι επίσης η Lamda Development με τον τουρκικό κολοσσό Dogus, ο οποίος συμμετέχει σε κοινή εταιρεία με στόχο τις επενδύσεις στον τουρισμό, στην οποία έχει εισφερθεί το 50% της μαρίνας Φλοίσβου που διαχειρίζεται η Lamda. Αντίστοιχα, ο κινεζικός κολοσσός Fosun συνεργάζεται με τον όμιλο Κουτσολιούτσου, καθώς το 2012 προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία αποκτώντας 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie.
Στα 56.000 τ.μ. η οικοδομήσιμη έκταση
Το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα της χερσονήσου στο Λαιμό φθάνει τα 308 στρέμματα συνολικά. Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), εφόσον έχει προηγηθεί η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις αρμόδιες Αρχές.
Σημαντική εξέλιξη είναι ότι εξασφαλίστηκε η δυνατότητα το ΕΣΧΑΔΑ να εφαρμοστεί στο σύνολο της έκτασης, τόσο της ιδιοκτησίας της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (193 στρέμματα) όσο και της έκτασης του Δημοσίου (ΕΟΤ) που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ (115 στρέμματα).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συνολικά έκταση που είναι διαθέσιμη για ανάπτυξη real estate και κατασκευή πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν την εμπορική αξιοποίηση και του οικονομικού τιμήματος του ακινήτου. Με βάση το πλάνο, η συνολική οικοδομήσιμη έκταση ανέρχεται στα 56.000 τ.μ., συμπεριλαμβάνοντας τη διατήρηση τουλάχιστον μίας ξενοδοχειακής μονάδας, για αξιοποίηση μέσω του real estate (κατασκευή πολυτελών τουριστικών βιλών κ.ά.), στο πλαίσιο ενός σύνθετου επενδυτικού σχεδίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου