Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Θα αλλάξει ο πολιτισμικός χάρτης της Μεσσηνίας το 2015


Υπόσχεση της Λίνας Μενδώνη  από το ανάκτορο του Νέστορα 

Αλλαγή του πολιτισμικού χάρτη της Μεσσηνίας το 2015, οπότε ολοκληρώνεται η τέταρτη προγραμματική περίοδος, υποσχέθηκε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, από το ανάκτορο του Νέστορα στον Εγκλιανό, όπου  συνέχισε την επίσκεψη εργασίας της στη Μεσσηνία που ξεκίνησε την Παρασκευή.
Η κα Μενδώνη ανέφερε πως στη Μεσσηνία υλοποιούνται περί τα τριάντα δύο έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως γνωστοποίησε στη συνέχεια ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημ. Καφαντάρης, το 30% των έργων αφορά στο Δήμο Πύλου – Νέστορος.
Η γ.γ. δήλωσε ικανοποιημένη από την πορεία των έργων που επισκέφθηκε και ανέφερε ότι για το Μουσείο της Χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο για την εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Πολύ καλή η πορεία των έργων
Όπως είπε, τα έργα πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά δε βρίσκονται όλα στο ίδιο επίπεδο, αφού υπάρχει διαφορετικός χρόνος ένταξης, ενώ υλοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, είτε σε επίπεδο τοπικών υπηρεσιών είτε σε επίπεδο κεντρικών διευθύνσεων.
Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Μικρά θέματα, περισσότερο επιστημονικού χαρακτήρα, λύνονται επί τόπου, γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένη η παρουσία μας. Θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση της τέταρτης προγραμματικής περιόδου το 2015, η Μεσσηνία θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό χάρτη.
Ήδη είμαστε σε μια πολύ ικανοποιητική πορεία, δεδομένου ότι βρισκόμαστε δύο χρόνια πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και αρκετά από τα έργα που είχαν αναλάβει οι υπηρεσίες μας ολοκληρώνονται και θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία, στους πολίτες της Μεσσηνίας και τους επισκέπτες».  
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε: «Οι τομείς πολιτισμός και τουρισμός είναι στενά συνδεδεμένοι. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είτε βρίσκονται σε τοπικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο, έχουν βασικό τους σκοπό την προστασία και ανάδειξη των μνημείων. Στην ουσία, δημιουργούνται εκείνες οι απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό, περισσότερο τουρισμό, ειδικό τουρισμό.
Με αυτή την έννοια, προφανώς ο πολιτισμός συμβάλλει στη διαμόρφωση της τουριστικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει κάθε τόπος, όπως και η Μεσσηνία.
[…] Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος ευλογημένος από την ιστορία. Έχει τόσα πολλά μνημεία και με αυτή την έννοια είναι έντονο το ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένα πρόγραμμα που έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του, να υλοποιούνται τριάντα δύο έργα με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που είναι από τους μεγαλύτερους σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν τόπο πολύ σημαντικό, με σημαντικά μνημεία και ιστορία».
Μουσείο και Ανάκτορα
Αναφερόμενη στο μουσείο της Χώρας, είπε πως θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πύλου – Νέστορος, που είναι σε εξέλιξη ως προς το γραφειοκρατικό σκέλος, όπου ο Δήμος θα συμβάλει οικονομικά και οι υπηρεσίες του υπουργείου με την τεχνογνωσία, προκειμένου να προετοιμαστεί μελέτη, που θα είναι και το διαβατήριο για την οποιαδήποτε χρηματοδότηση.
Όσον αφορά στο ανάκτορο του Νέστορος, σχολίασε πως βρίσκεται σε πολύ καλή φάση και ήδη οι εργασίες, που ήταν ευθύνη της αρμόδιας Εφορείας, έχουν εξελιχθεί κανονικά, στο βαθμό που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, επειδή εκτελούνται ταυτόχρονα δύο έργα, που θα πρέπει να συνδυαστούν. Η κατασκευή του στεγάστρου πηγαίνει καλά, επομένως δεν έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα.        
Αμέριστο το ενδιαφέρον Σαμαρά
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης ανέφερε πως το 30% των έργων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αφορά στη Μεσσηνία, ανήκει στο Δήμο Πύλου – Νέστορος με τα ανάκτορα του Νέστορα, τα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης, της Κορώνης κ.λπ.
«Θα τα δούμε όλα αυτά και θα καταλήξουμε αύριο (σήμερα) το μεσημέρι, στην Κορώνη, όπου στις 27 Δεκεμβρίου δημοπρατείται το έργο της στερέωσης του Κάστρου με 2,5 εκατ. ευρώ. 
Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια στο κομμάτι της ανάδειξης των ιστορικών μνημείων του τόπου μας, γιατί βρήκαμε ώτα ανοιχτά, και αναφέρομαι στην κα Μενδώνη, στο υπουργείο Πολιτισμού, που άκουσε το όραμά μας. Κι εμείς συνεργαστήκαμε, συμβάλλαμε οικονομικά, όπως στο Μουσείο της Χώρας, προκειμένου να έχουμε πολιτισμική υποδομή και να φέρουμε κόσμο. Στόχος δεν είναι να δημιουργούμε μνημεία, αλλά να έχουν ζωή. Άρα, υπάρχει όραμα και προοπτική. Όμως, όλα αυτά δε θα είχαν προχωρήσει, αν δεν είχαμε την ουσιαστική στήριξη του πρωθυπουργού της χώρας Αντ. Σαμαρά, ο οποίος είναι από την Πύλο κι έχει αμέριστο ενδιαφέρον», σημείωσε.   
Στην Αγιασοφιά του Μοριά και την Ανάληψη Φιλιατρών  


Νωρίτερα το πρωί, η κα Μενδώνη επισκέφθηκε την Αγιασοφιά του Μοριά, όπως έχει χαρακτηριστεί ο ιερός ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στη Χριστιανούπολη, συνοδευόμενη από στελέχη του υπουργείου, το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Π. Αλευρά. Εκεί, διαπίστωσαν την πλήρη εξέλιξη ανακατασκευής και αναστήλωσης του θρησκευτικού αυτού μνημείου.

Η κα Μενδώνη έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από τις εργασίες που έχουν γίνει και αναδεικνύουν τη θρησκευτική, ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία του ναού, ενώ στόχος είναι και η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου.
Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τον αρχαιότερο σταυρεπίστεγο ιερό ναό της Ανάληψης του Σωτήρος στα Φιλιατρά, όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας συζήτησε μαζί της για την αναστήλωση των πρανών του Κάστρου της Κυπαρισσίας, για την οποία υπέγραψε προ ημερών την έγκριση ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε επίσκεψη του αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσίγγανου.
Πλέον, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά τις διαδικασίες για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και τη δημοπράτησή του, ενώ μίλησαν και για την αναστήλωση του κτηρίου Κάμπρα.


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  "ΘΑΡΡΟΣ" 22/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου