Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Στο χάρτη του σχεδίου για τον τουρισμό η Μεσσηνία


Σε χρόνο-ρεκόρ ο νέος νόμος παρά τις αντιδράσεις φορέων
 

Εν μέσω γενικευμένων αντιδράσεων η κυβέρνηση θεσμοθέτησε, σε χρόνο - ρεκόρ λίγων ημερών, το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Στόχος της νέας νομοθετικής παρέμβασης είναι με νέους ευνοϊκότερους όρους δόμησης και αρτιότητας να προωθηθούν εκκρεμείς και να δρομολογηθούν νέες τουριστικές επενδύσεις, κυρίως από οργανωμένα συμφέροντα.
Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος της τουριστικής αξιοποίησης μικρών ακατοίκητων νησιών έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων, γεγονός που συνδυάζεται με την εκποίηση νησιών, που προωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Επίσης, αυξάνεται μέχρι και 20% η υφιστάμενη δομημένη επιφάνεια για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε ορεινούς οικισμούς που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα προβλέπονται οικονομικά κίνητρα προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι η αναφορά των λιμανιών Καλαμάτας και Πύλου ως χώρων υποδοχής κρουαζερόπλοιων, αλλά και η έμφαση που θα δοθεί στην ανάπτυξη του ειδικού αθλητισμού μέσω εγκαταστάσεων γκολφ.
Η κυβερνητική σπουδή για ταχεία προώθηση του νέου χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό υπερκέρασε την αρνητική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, όπου οι εκπρόσωποι επιστημονικών και παραγωγικών τάξεων (Ενωση Περιφερειών, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, σύλλογοι αρχιτεκτόνων πολεοδόμων κ.ά.) διαφώνησαν με τις νέες ρυθμίσεις, κυρίως όσον αφορά στις μεγάλης κλίμακας τουριστικές επενδύσεις, που ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα υφιστάμενων τουριστικών περιοχών αλλά και τις τουριστικές επενδύσεις σε μικρά και ακατοίκητα νησιά.
Το γεγονός ότι, έπειτα από κυοφορία ετών, οι νέες ρυθμίσεις τέθηκαν σε διαβούλευση και θεσμοθετήθηκαν σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών, παρατηρούν αρμόδιοι παράγοντες, σε πρώτο πλάνο σχετίζεται με την πώληση και δόμηση του «Αστέρα», που προωθούνται μέσω Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ). Χωρίς την ύπαρξη ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, η επένδυση του «Αστέρα», όπως και κάθε παρόμοια επένδυση, είναι ευάλωτη σε προσφυγές φορέων και κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Παράλληλα, το νέο χωροταξικό πλαίσιο έρχεται ως αναγκαίο υπόβαθρο για να ενισχύσει και να θωρακίσει το νέο τουριστικό νόμο (ν. 4179/2013) του περασμένου Αυγούστου, που δίνει προτεραιότητα σε σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις, συνδυάζοντας τουριστικά καταλύματα και παραθεριστικά χωριά.
Παράλληλα, αμβλύνονται οι απαγορεύσεις τουριστικής δόμησης σε περιοχές Natura, καθώς θα επιτρέπεται η δόμηση σε ειδικές ζώνες εκτός του πυρήνα απόλυτης προστασίας. Επιπλέον, με τις περιφερειακές ζώνες του Natura θα επιτρέπεται με μελέτες «ειδικής οικολογικής αξιολόγησης» τουριστική δόμηση και σε ορεινές περιοχές, με ήπιους όρους δόμησης κτηρίων έως δύο ορόφων.
Με άλλες ρυθμίσεις του νέου χωροταξικού πλαισίου προβλέπεται: Αυξάνεται η αρτιότητα στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές για αποτροπή της διάχυσης και μειώνεται ο αριθμός κλινών ανά στρέμμα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στις αναπτυγμένες περιοχές η αρτιότητα αυξάνεται στα 20 στρέμματα (από 15 με το προϋφιστάμενο), ενώ στις αναπτυσσόμενες περιοχές στα 10 ή 15 στρέμματα (από τα 8 στρέμματα στο προϋφιστάμενο) ανάλογα με τη μορφή του τουριστικού προϊόντος. 


Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης "ΘΑΡΡΟΣ" 17/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου