Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη , επισκέφτηκε το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013.

Η επίσκεψη της γενικής γραμματέως, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών εργασίας στη Μεσσηνία, αποσκοπεί στην επίβλεψη των έργων αποκατάστασης και αναστήλωσης των μνημείων του νομού. Η κα Μενδώνη συναντήθηκε με το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, στο ανάκτορο του Νέστορος, όπου και πραγματοποιήθηκε εκτενής παρουσίαση των έργων που υλοποιούνται στο Μνημείο, με την ευθύνη της αρμόδιας Εφορίας.

Αναλυτικότερα, η γενική γραμματέας μίλησε για ολοκλήρωση της τέταρτης προγραμματικής περιόδου τον Οκτώβριο του 2015, καθώς και για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, που θα αφορά στην εκπόνηση σχετικής μελέτης για το Μουσείο της Χώρας. Με τις σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου σε θέματα τεχνογνωσίας και την οικονομική συμβολή του Δήμου, η μελέτη αυτή θα πραγματοποιηθεί δίνοντας την δυνατότητα για χρηματοδότηση. Συνεχίζοντας, είπε πως οι εργασίες στο ανάκτορο του Νέστορος έχουν ικανοποιητική εξέλιξη.


Εκτενέστερα, η κ. Μενδώνη σημείωσε πως υλοποιούνται στην Μεσσηνία τριάντα δύο έργα με συνολικό προϋπολογισμό τα 32 εκατ. Ευρώ. Η Γενική Γραμματέας έδειξε ικανοποιημένη από την πορεία αυτών, αν και δε βρίσκονται όλα στο ίδιο επίπεδο, λόγω διαφορετικού χρόνου ένταξης. Όπως ανέφερε δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα παρά μόνο μικρά θέματα, περισσότερο επιστημονικού χαρακτήρα, τα οποία και λύνονται επί τόπου. Επίσης, σημείωσε πως η Μεσσηνία θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό χάρτη με την ολοκλήρωση της τέταρτης προγραμματικής περιόδου το 2015.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως οι τομείς πολιτισμός και τουρισμός είναι στενά συνδεδεμένοι ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είτε βρίσκονται σε τοπικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο, έχουν βασικό τους σκοπό την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, προκειμένου να προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό. Χαρακτηρίζοντας την Μεσσηνία «ευλογημένο τόπο» από την ιστορία, λόγο του έντονου ενδιαφέροντος για τα μνημεία της, είπε πως, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένα πρόγραμμα που έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του, να υλοποιούνται τριάντα δύο έργα με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που είναι από τους μεγαλύτερους σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν τόπο πολύ σημαντικό, με σημαντικά μνημεία και ιστορία.

O Δήμαρχος Δ. Καφαντάρης επεσήμανε πως το 30% των έργων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αφορά στη Μεσσηνία, ανήκει στο Δήμο Πύλου – Νέστορος με τα ανάκτορα του Νέστορα, τα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης. Επιπλέον, επεσήμανε την προσπάθεια που έχει γίνει για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του τόπου μας και την υποστήριξη της κας Μενδώνη, στο υπουργείο πολιτισμού. Έπειτα, αναφέρθηκε στην οικονομική συμβολή του Δήμου στο Μουσείο της Χώρας με σκοπό την πολιτισμική υποδομή. Στόχος είναι να γεμίσουν ζωή τα μνημεία από επισκέπτες και όλα αυτά με όραμα και προοπτική. Τέλος, δεν ξέχασε να αναφερθεί στην ουσιαστική στήριξη του πρωθυπουργού της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λόγω της καταγωγής του από την Πύλο έχει δείξει αμέριστο ενδιαφέρον.

Μετά το ανάκτορο, η Γενική Γραμματέας, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο, επισκέφτηκε το Κάστρο της Πύλου, όπου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες εφορίες για την πορεία αναστήλωσης και ανάδειξης της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος αλλά και για την μεταφορά των εκθεμάτων του αρχαιολογικού μουσείου της Πύλου στο νέο τους χώρο εντός του Κάστρου, στο κτήριο Μεζον, προϋπολογισμού 1,100,000.00 Ευρώ.


Την επόμενη μέρα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, η Γενική Γραμματέας, με το Δήμαρχο και τους συνεργάτες της, επισκέφτηκαν το κάστρο της Κορώνης, ώστε να ενημερωθεί για την κατασκευή του έργου της υποστύλωσης των πρανών του Κάστρου, προϋπολογισμού κατά 2,600,000.00 Ευρώ, του οποίου τη μελέτη πλήρωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με 60,000,00 Ευρώ και δημοπρατείται στις 27 Ιανουαρίου του 2013. Η κα Μενδώνη περιηγήθηκε εντός του Κάστρου της Κορώνης, ώστε να διαπιστώσει από κοντά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και γι αυτό το λόγο έδωσε σχετικές οδηγίες στις υπηρεσίες της να ξεκινήσει η συνολική αποτύπωση-τοπογράφηση του συγκεκριμένου ιστορικού μνημείου. Τέλος, σε όλη τη διάρκεια παρουσίας της ήταν παρόν και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου