Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Πρόβλημα με την έκταση για αναβάθμιση του αεροδρομίου

Αρνητικά φαίνεται να αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία το ενδεχόμενο να παραχωρήσει στην ΥΠΑ έκταση από το πολεμικό αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ, προκειμένου να αναβαθμιστεί η χωρητικότητα του πεδίου στάθμευσης αεροσκαφών στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».
 Αυτό συνάγεται, μεταξύ άλλων, από την απάντηση που δίνει η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου
Αναλυτικά, στην απάντηση της ΥφΕΘΑ, σημειώνονται τα εξής:
«α. Ως προς τα έργα υποδομής, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ενίσχυσης του διαδρόμου και του παραλλήλου τροχοδρόμου, η δε μελέτη κατασκευής νέου πύργου ελέγχου είναι υπό
εκπόνηση. Στόχος του ΥΠΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας είναι η ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα συγχρηματοδότησης.
β. Ως προς την παραχώρηση εκτάσεων:
1) Η ΥΠΑ έχει ζητήσει την παραχώρηση:
α) Εκτασης που βρίσκεται δυτικά του δαπέδου στάθμευσης πολιτικών αεροσκαφών και νότια του λοξού τροχοδρόμου που συνδέει τον παράλληλο τροχόδρομο με το προαναφερόμενο δάπεδο στάθμευσης.
β) Του δαπέδου στάθμευσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών ΡΖL και περιοχής γειτνιάζουσας νότιά του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για μακρά παραμονή αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας, με αποδέσμευση αντίστοιχων χώρων από το υπάρχον δάπεδο στάθμευσης πολιτικών αεροσκαφών.
2) Η Πολεμική Αεροπορία:
α) Εχει ήδη απαντήσει στην ΥΠΑ ότι τμήμα της περιοχής δυτικά του δαπέδου στάθμευσης βρίσκεται εντός της επιφάνειας περιορισμού εμποδίων. Λόγω, μάλιστα, της αναμονής
πλήρους ανακατασκευής του διαδρόμου, ο παράλληλος τροχόδρομος θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ως διάδρομος και, επομένως, οι περιορισμοί στον εν λόγω χώρο θα είναι αυστηρότεροι. Πέραν τούτου, το θέμα παραμένει μέχρι σήμερα εκκρεμές και υπό διευθέτηση μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας και ΥΠΑ.
β) Δεν επέτρεψε την παραχώρηση της περιοχής του δαπέδου ΡΖL και της γειτνιάζουσας έκτασης, επειδή αφ’ ενός βρίσκεται εντός επιφάνειας περιορισμοὑ εμποδίων και αφ’ ετέρου γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τίθενται ζητήματα ασφάλειας.
 Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτὡμενο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορὡν και Δικτὑων».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/12/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/32075-provlima-aerodromio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου