Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ο Μεσσήνιος γλύπτης Γ. Γκούζος φιλοτεχνεί την προτομή της Μαρίας Κάλλας

Μέσα σε ένα περίπου μήνα αναμένεται να είναι έτοιμη η προτομή της Μαρίας Κάλλας, η οποία θα τοποθετηθεί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας".
Το έργο φιλοτεχνεί ο γνωστός Μεσσήνιος γλύπτης Γιάννης Γκούζος, στο εργαστήριο μαρμάρου "Οικονομόπουλος".
Ο κ. Γκούζος είναι ένας σεμνός καλλιτέχνης, ο οποίος προτιμά να "μιλά" και να εκφράζεται περισσότερο μέσα από τη δουλειά του. Εχει κάνει πολλά έργα και προτομές καταξιωμένων προσωπικοτήτων, τόσο εδώ στη Μεσσηνία, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχει φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και έχει διδάξει για χρόνια στο Τμήμα Γλυπτικής και Ελεύθερου Σχεδίου του Εικαστικού Εργαστηρίου της Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ). Αυτόν τον καιρό μεταφέρει τις γνώσεις του και σε σπουδαστές στο "Καλλιτεχνικό στέκι".
Η Μαρία Κάλλας είναι το πρόσωπο με το οποίο ο κ. Γκούζος ασχολείται εδώ και 3 μήνες. Πρώτα έκανε το πρόπλασμα και μέχρι σήμερα δουλεύει πάνω στο "κανονικό" μαρμάρινο έργο.
Το υλικό που επέλεξε ήταν το μάρμαρο Διονύσου, το οποίο όπως μας είπε είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πολύ ενδιαφέρον είναι το ότι ο γλύπτης χρησιμοποιεί τα εργαλεία που είχαν οι γλύπτες της παλιάς εποχής. Δεν έχει επιλέξει σύγχρονα - ηλεκτρικά εργαλεία, αφού θέλει να συνεχίσει την τέχνη που απογείωσαν οι αρχαίοι Ελληνες γλύπτες, με τους διαβήτες και τους χάρακες που περίπου χρησιμοποιούσαν και εκείνοι.
Η ακρίβεια και η λεπτομέρεια είναι δύο στοιχεία πολύ βασικά στη δουλειά του. Το πρόσωπο και το χέρι της μεγάλης ντίβας ήταν τα πιο απαιτητικά σημεία του έργου. Και όπως τονίζει ο κ. Γκούζος "το μάρμαρο δε συγχωρεί τυχόν λάθη"...
"Η πρόκληση είναι σχεδόν η ίδια, σε όλα τα έργα που απεικονίζουν πρόσωπα. Εννοείται πως μελετάω και προσπαθώ να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για τη Μαρία Κάλλας, αυτό τον καιρό. Δυστυχώς, εδώ στον τόπο της, δεν της έχουμε δώσει την αναγνώριση που της αξίζει. Μακάρι με την τοποθέτηση της προτομής της στο αμφιθέατρο του Μουσικού, να γίνει ένα βήμα", σχολίασε.
Ο Γιάννης Γκούζος περιμένει να ολοκληρώσει την προτομή της Μαρίας Κάλλας. Τότε "το έργο θα μιλήσει" από μόνο του, όπως πιστεύει. Εξάλλου η γλυπτική είναι η πιο αρχέγονη τέχνη του ανθρώπου. Ο άνθρωπος σκάλισε ένα ακατέργαστο υλικό είτε για να λατρέψει μια θεότητα, είτε για να εξευμενίσει το θείο, είτε για να μνημονεύσει ένα πρόσωπο στο πέρασμα του χρόνου, όπως μας θυμίζει ο ίδιος...
Το κόστος του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία "Elergo" και ο ΟΣΚ, μέσω ΕΣΠΑ.
Γ. Σαρ.  "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/01/2014
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/item/32717-protomi-maria-kallas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου