Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Νέο ξενοδοχείο και κατοικίες στην Πύλο

Εντός των επόμενων εβδομάδων η διοίκηση της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. θα ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος κατασκευής τουριστικών κατοικιών στην Costa Navarino. Μέσα στο 2014 θα ξεκινήσει η ανέγερση του γκολφ κλαμπ κοντά στην Πύλο, ενώ θα ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός του τρίτου ξενοδοχείου στην ίδια περιοχή. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Χατζηιωσήφ, λειτουργικός διευθυντής της Costa Navarino, σε συνέντευξη στο TravelTimesOnline.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωσήφ το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρόνια για την Costa Navarino, καθώς φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της πάνω από 50.000 επισκέπτες - γεγονός που, όπως φαίνεται, άναψε το πράσινο φως για τις νέες επενδύσεις.
Ολόκληρο το κείμενο από το TravelTimesOnline, με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Χατζηιωσήφ στον Σπύρο Κτενά, έχει ως εξής:
«Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα το μοντέλο ανάπτυξης των τουριστικών κατοικιών στην περιοχή Costa Navarinο στη Μεσσηνία. Είναι στην πραγματικότητα ο επόμενος κρίκος σε έναν μεγάλο κύκλο επενδύσεων που συνεχίζει να υλοποιεί η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και ο οποίος δίνει ένα στίγμα αισιοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή. Για το νέο επενδυτικό σχέδιο που γίνεται στη "γη του Νέστορα" μιλάμε με τον κ. Γιώργο Χατζηιωσήφ, λειτουργικό διευθυντή του Costa Navarino. Ας παρακολουθήσουμε τη συνομιλία μαζί του.


- Πώς εμφανίζεται η πορεία του συγκροτήματος το 2013; Φαίνεται ότι τα πράγματα κύλησαν καλά και είχατε θετικές επιδόσεις στην Costa Navarino.
"Πράγματι το 2013 ήταν μία πολύ καλή χρονιά. Οι επιδόσεις μας ήταν υψηλότερες και από αυτές του ελληνικού τουρισμού. Αυξήσαμε ικανοποιητικά τις πληρότητες του ξενοδοχείου μας όπως και τις πληρότητες των άλλων δραστηριοτήτων μας - όπως  του γκολφ και του κέντρου θαλασσοθεραπείας και spa και άλλες μικρότερες δραστηριότητες".

- Πόσα άτομα φιλοξενήσατε στο συγκρότημα;
"Φιλοξενήσαμε πάνω από 50.000 άτομα. Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό πελατών από Ελλάδα, Ευρώπη και άλλες χώρες. Προσδοκούμε και το 2014 να έχουμε ανάλογη αύξηση. Το μείγμα των πελατών μας είναι πολυεθνικό. Στο συγκρότημα αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς το ποσοστό νέων πελατών από όλο τον κόσμο. Παρ' όλα αυτά οι Ελληνες διατηρούν ένα πολύ υψηλό ποσοστό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο - Αύγουστο και στον τομέα των συνεδρίων. Ο στόχος μας όμως είναι να φέρουμε πελάτες από όλο τον κόσμο, όπως έχουμε ήδη κατορθώσει να φέρουμε, και από την Αμερική και από τη Μέση Ανατολή και από την Ασία".

- Φέτος είδαμε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Είναι σωστή αυτή η εικόνα;
"Η εικόνα είναι σωστή. Οι αριθμοί δεν λαθεύουν. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας -το οποίο η τοπική κοινωνία έκανε την τιμή στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου να το μετονομάσει σε αεροδρόμιο 'Καπετάν Βασίλης' - έκανε ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών. Υπερδιπλασίασε τα περυσινά νούμερα, ενώ και του χρόνου έχουμε σχεδιάσει να ανοίξουμε κι άλλες πτήσεις από νέους προορισμούς και από νέες πόλεις της Ευρώπης".

- Ποιοι είναι οι προορισμοί με τους οποίους συνδέεται το αεροδρόμιο της Καλαμάτας;
"Είναι πολλές χώρες της Ευρώπης. Φυσικά οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν έναν σημαντικό ρόλο. Πρωτεύοντα ρόλο έχει η Γερμανία με πτήσεις από το Μόναχο που φέτος ξεκινάνε πολύ γρήγορα, από τις 23 Φεβρουαρίου. Εγκαινιάζεται μία νέα πτήση από το Ντίσελντορφ καθώς επίσης πτήσεις από Βιέννη, Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο, Στοκχόλμη - και φυσικά αρκετές πτήσεις από τη Ρωσία.

- Αρκετά αισιόδοξο στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή...

"Πράγματι, η Δυτική Μεσσηνία είναι η περιοχή της χώρας που πλήγηκε λιγότερο από την σοβούσα κρίση στην πατρίδα μας. Αυτό πιστοποιείται από τους τοπικούς παράγοντες, τους επαγγελματίες, από τους εργαζόμενους, από όλο τον κόσμο.
Είναι αλήθεια ότι η Μεσσηνία είναι από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που έχει έναν αέρα αισιοδοξίας, και σε αυτό έχουν συμβάλει οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στην Costa Navarino.
Νομίζω ότι η Costa Navarinο είναι βασική πηγή της αισιοδοξίας. Εγιναν και άλλα πολύ θετικά βήματα στη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια, όπως είναι οι οδικοί άξονες, και υπολείπεται να γίνουν αναβαθμίσεις στο υπόλοιπο δίκτυο το οποίο είναι από την Καλαμάτα προς τη Δυτική Πυλία ή προς τη Μάνη. Αναβάθμιση του λιμανιού, αξιοποίηση της μαρίνας της Πύλου. Στόχος όλων αυτών των έργων είναι να γίνει η Πύλος και η περιοχή της Δυτικής Πυλίας - Τριφυλίας - Ολυμπίας ένας αξιόλογος και με υποδομές διεθνής προορισμός".

- Ωστόσο εσείς βρίσκεστε σε έναν επενδυτικό οργασμό. Αλήθεια, τι επενδύσεις έγιναν από την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου και τι ακόμη μέλει γενέσθαι; Ποιος είναι ο επενδυτικός σας σχεδιασμός;
"Ως γνωστόν η Costa Navarino είναι ένας προορισμός. Εχει ως άξονα 4 μεγάλες περιοχές όπου η εταιρεία κατέχει τέσσερα μεγάλα οικόπεδα 2 χιλιάδων στρεμμάτων το καθένα, όπου αναπτύσσει ξενοδοχεία, κέντρα θαλασσοθεραπείας και spa, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ και άλλες τουριστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών κατοικιών. Αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι ότι στο Navarino Dunes, το πρώτο από τα τέσσερα οικόπεδα της εταιρείας, έχουν συμπληρωθεί όλες οι τουριστικές υποδομές πλην των υποδομών κατοικιών που ξεκινούν το 2014. Αυτό θα προσδώσει μια δυναμική στην περιοχή.
Η δεύτερη περιοχή όπου έχουμε αναπτύξει δραστηριότητα και έχουμε κάνει υποδομές οι οποίες λειτουργούν είναι το Navarino Bay. Αυτό ευρίσκεται πλησίον της Πύλου στον κόλπο του Ναβαρίνου. Το γήπεδο γκολφ ήδη λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία, και ξεκινάμε φέτος την ανέγερση του γκολφ κλαμπ.
Προσδοκούμε μέσα στο 2014 να σχεδιάσουμε το τρίτο ξενοδοχείο το οποίο θα γίνει στο Navarino Bay. Τα άλλα δύο έπονται, είναι στη φάση του σχεδιασμού. Το στοιχείο, ωστόσο, που θα δώσει υπεραξία στο συγκρότημα είναι το πρόγραμμα κατασκευής τουριστικών κατοικιών".

- Ποια είναι τα σχέδια της διοίκησης στον τομέα αυτό;
"Ο σχεδιασμός μας ήταν ότι οι κατοικίες θα δρομολογούνταν μετά την ολοκλήρωση των τουριστικών υποδομών, των ξενοδοχείων, των γηπέδων γκολφ και των κέντρων θαλασσοθεραπείας. Θα αναπτύσσαμε τις κατοικίες αφού προηγουμένως θα είχαμε αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό και ποιότητα τις υπηρεσίες μας. Αυτό ήταν προαπαιτούμενο για να γίνουμε πιστευτοί στην διεθνή κοινότητα. Αυτό λοιπόν το πετύχαμε. Ετσι, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να προσελκύσουμε διεθνή πελατεία".

Κάνατε ένα βήμα πιο μπροστά, διευρύνοντας τη λειτουργία του συγκροτήματος σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.
"Ναι, διότι είναι προαπαιτούμενο κάποιος ο οποίος θα έρθει να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό, για να αγοράσει ένα σπίτι και να το επισκέπτεται περιοδικά και να κατοικεί, να μπορεί να βρίσκει υπηρεσίες 12 μήνες το χρόνο. Γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα να έρθει στην Costa Navarino τα Χριστούγεννα και η Costa Navarino να μην λειτουργεί με όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν γύρω από τα ξενοδοχεία - οι οποίες έχουν να κάνουν με το γκολφ, τον αθλητικό τουρισμό... Προσδοκούμε πολύ σύντομα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να λειτουργούμε κερδοφόρα το συγκρότημα 12 μήνες το χρόνο".    

- Πώς ακριβώς θα κινηθείτε στον τομέα των τουριστικών κατοικιών;
"Σε λίγες εβδομάδες η διοίκηση της εταιρείας θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών. Θα παρουσιάσουμε στον κόσμο και στο επενδυτικό κοινό τα πρώτα σχέδια, ώστε να αρχίσουν να αγοράζουν ή να κλείνουν οικόπεδα για να χτίσουν τα σπίτια τους στις διάφορες περιοχές που έχουν διαλέξει, μέσα στην Costa Navarino, στο πρώτο από τα τέσσερα έργα μας".

- Για πόσα οικόπεδα μιλάμε;
"Στο Navarino Dunes έχουμε μια σημαντική έκταση η οποία έχει όλες τις υποδομές (δρόμους, έργα υποδομής αποχέτευσης κ.λπ.), όπου μπορούν να χτιστούν περίπου 120-150 σπίτια. Αναλόγως με το πόσο μεγάλα σπίτια ή οικόπεδα θα διαλέξουν οι αγοραστές, αυτός ο αριθμός προφανώς θα αυξομειωθεί".

- Η ολοκλήρωση αυτού του επενδυτικού σχεδίου φαντάζομαι θα απαιτήσει κάποια χρόνια...
"Ναι, πρόκειται για τεράστιο σχέδιο, που δεν μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο. Θα κινηθεί σε ένα βάθος 5ετίας για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των κατοικιών στο Navarino Dunes".

- Αναφερθήκατε προηγουμένως στη συμβολή του γκολφ στην ανάπτυξη του συγκροτήματος. Πράγματι, η κοινότητα του γκολφ αφορά έναν κύκλο επισκεπτών με υψηλό εισόδημα, που προσδίδει μια πρόσθετη υπεραξία. Ποια ήταν η πορεία τής μέχρι σήμερα δραστηριότητάς σας στον τομέα αυτό;
"Στα θετικά του 2013 το πιο δυναμικό κομμάτι ήταν αυτό του γκολφ που τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2012. Μάλιστα, προσδοκούμε κάθε χρόνο να διοχετεύουμε περισσότερη ενέργεια σε αυτόν τον τομέα, διότι πραγματικά μπορεί να δώσει πάρα πολλά. Χαρακτηριστικά μπορώ να σας πω ότι τα συνολικά έσοδα που φέρνει ένα γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα -δεδομένων και των εσόδων που δημιουργεί λόγω και της πληρότητας των δωματίων που χρησιμοποιούν οι παίκτες γκολφ-, σε εμάς στην Costa Navarino θα ανέρχεται σε πάνω από 20% των συνολικών μας εσόδων. Kαταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι, διότι αυτό το 20% αφορά τους μήνες στους οποίους δεν υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση εδώ στην Ελλάδα: Δηλαδή αφορά τους μήνες Οκτώβριο, Δεκέμβριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Εκεί εμείς έχουμε ένα πολύ δυνατό κομμάτι γκολφ -ήδη το έχουμε με τα 2 γήπεδα γκολφ- που κρατάει ζωντανή τόσο τη λειτουργία του ξενοδοχείου όσο και της τοπικής κοινωνίας. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό φέτος τον χειμώνα. Η τοπική κοινωνία έμεινε ανοιχτή όλο τον χειμώνα διότι εξυπηρετούσε τους 100άδες επισκέπτες τους μήνες αυτούς".

- Εχετε φιλοξενήσει και κάποια σημαντικά διεθνή γεγονότα;
"Κοιτάξτε, εκεί που έχουμε απευθείας πτήσεις είμαστε πάρα πολύ διάσημοι. Θα έλεγα ότι θεωρούμαστε ως ένα από τα δύο καλύτερα γήπεδα γκολφ της Ευρώπης. Τα σχόλια των πελατών μας είναι πάρα πολύ θετικά, αυτό το αποδεικνύουν οι πελάτες που έχουμε τα δύο πρώτα χρόνια".

- Μιλάτε κυρίως για Γερμανία;
"Μιλάω κυρίως για Γερμανία, Μόναχο, Αυστρία, Βιέννη και Γκρατς, Στοκχόλμη, δηλαδή Σουηδία, που είναι οι απευθείας πτήσεις των χειμώνα οι οποίες μας δίνουν αυτό τον όγκο των κρατήσεων στα δωμάτιά μας, αλλά και των golfers rounds. Κοιτάξτε, η ευρωπαϊκή αγορά των γκόλφερ είναι 7 εκατομμύρια. Λόγω όμως των υψηλών μας τιμών, που οφείλονται στην υψηλή μας ποιότητα, στοχεύουμε σε περίπου 1,5 εκατομμύριο γκόλφερ. Το καλό είναι ότι αυτοί ταξιδεύουν 2-3 φορές τον χρόνο, άρα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πελατών που μπορούν να δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στα γήπεδά μας τους μήνες που μας ενδιαφέρουν".

- Η δημιουργία ενός νέου γηπέδου γκολφ θα κάνει πιο ελκυστικό αυτό το προϊόν, έτσι δεν είναι;
"Πράγματι, γι’ αυτό είναι και προτεραιότητα μας. Η ομάδα μας και η τεχνική μας υπηρεσία δουλεύουν πυρετωδώς προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό του τρίτου γηπέδου γκολφ που θα δώσει άλλα 70-100 δωμάτια εβδομαδιαίας πληρότητας στους 'χαμηλούς' μήνες. Αυτό θα μας εδραιώσει περαιτέρω ως προορισμό γκολφ: Με τα 2 γήπεδα είμαστε κάπως οριακά, με τα 3 θα γίνουμε ένας πραγματικός προορισμός. Θα ήθελα πάντως με την ευκαιρία να τονίσω πόσο ωφέλιμο είναι να γίνουν γήπεδα γκολφ και σε άλλα σημεία της πατρίδας μας".

- Είναι αλήθεια ότι η Costa Navarino αποτέλεσε βασικό κύτταρο για την ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή. Μάλιστα είδαμε εκτός των άλλων και κάποια προϊόντα με τη δική σας ταυτότητα, τα οποία ήδη κατευθύνονται σε ξένες αγορές. Δώστε μας μια εικόνα για αυτά τα προϊόντα.
"Προσπαθώντας να βοηθήσουμε την κοινωνία να έχει περισσότερα οφέλη από την Costa Navarino, αξιοποιήσαμε τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης. Εχοντας την εμπειρία και το knowhow από το μάρκετινγκ και από τις αγορές, συσκευάσαμε, επιλέξαμε βέβαια τα καλύτερα προϊόντα, πολλές φορές βιολογικής καλλιέργειας, ελιές κρασί, σύκο, μέλι. Είναι πολλά τα προϊόντα που παράγονται στη Μεσσηνία, αλλά οι Μεσσήνιοι -οι περισσότεροι- δεν είχαν την εμπειρία ή την γνώση να καταλάβουν πόσο σημαντικά είναι αυτά τα προϊόντα εάν συσκευαστούν και εάν πουληθούν στις σωστές αγορές. Δεν γνώριζαν τι επιπλέον κέρδος θα τους έφερναν ανάλογες ενέργειες. Ετσι λοιπόν προχωρήσαμε και δείξαμε ότι τα προϊόντα της Μεσσηνίας είναι υψηλού επιπέδου, αλλά και ότι είναι στο χέρι τους τώρα να τα συσκευάζουν σωστά, ώστε να παίρνουν την υπεραξία και να μην τα πουλάνε χονδρικά. Αυτά τα προϊόντα βρίσκονται πραγματικά σε πολλές αγορές της Ευρώπης αυτή την στιγμή".

- Κύριε Χατζηιωσήφ σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή την κουβέντα που πραγματικά μας έβαλε σε ένα περιβάλλον αισιοδοξίας.

"Κι εγώ και με την ευκαιρία να σημειώσω ότι νιώθουμε πραγματικά τυχεροί όσοι δουλεύουμε στην Costa Navarino - και με αυτή την έννοια νιώθουμε μεγαλύτερη υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο δυνατό"».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/01/2014
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/32855-xatziiosif-costa-navarino

1 σχόλιο:

  1. Αυτή η συνέντευξη εχει δημοσιευτεί εδω και ενα μήνα τώρα το θυμήθηκε η ελευθερια να το κανει πρωτοσέλιδο;;;;;;;η μήπως δεν είχε άλλο θέμα να βάλει .α ρε λαμόγια Πλεμμένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή