Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του: "Μειωμένης αντίληψης ο ανήλικος Χωραΐτης"

ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ  
Στο σπίτι του ανήλικου Χωραΐτη βρέθηκε η σιδηρογροθιά με την οποία κατά ένα ενδεχόμενο χτυπήθηκε στο κεφάλι ο αρχιμανδρίτης και έπεσε αναίσθητος πριν τον πνίξουν με ένα πουκάμισο. 
Ωστόσο, αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι δεν ήταν το όπλο με το οποίο χτυπήθηκε το θύμα, όπως υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι για το φόνο του. Οπως μαθαίνουμε, η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι τελικά ο ιερωμένος χτυπήθηκε στο πρόσωπο με κάποιο μαγειρικό σκεύος -όπως είχε άλλωστε αρχικά εκτιμηθεί- και με το χερούλι το οποίο έσπασε τον κάρφωσαν πίσω από το δεξί αυτί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι του ανήλικου Ελληνα κατηγορούμενου υποστηρίζουν ότι ο νεαρός "εμφανίζει νοητική υστέρηση και πρόβλημα αντίληψης και συνειδητοποίησης, σε σχέση με του ενός μέσου συνετού ανθρώπου".
Πάντως μετά την προσέλευση των κατηγορούμενων προχθές στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας, του 24χρονου Γεωργιανού και του Ελληνα που κλείνει σε λίγο τα 18, φαίνεται ότι προκύπτουν νέα στοιχεία για τον τρόπο που έγινε το έγκλημα, σύμφωνα με τα οποία ο ανήλικος Χωραΐτης είχε πιο ενεργή συμμετοχή στο φόνο. Οσο προχωρούν οι έρευνες οι δύο κατηγορούμενοι αλλάζουν εκδοχές σε κάθε τους κατάθεση και πέφτουν σε αντιφάσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Φαίνεται ότι στις αρχές σχηματίζεται πλέον η άποψη ότι το έγκλημα διέπραξαν μαζί οι κατηγορούμενοι, αν και οι συνήγοροι του ανήλικου Χωραΐτη επιμένουν με δηλώσεις τους στην "Ε" ότι ο μικρός σε καμία περίπτωση δεν είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αντίθετα -σύμφωνα με τους υπερασπιστές του Ελένη Αλειφέρη και Σπύρο Λαπιώτη- αιφνιδιάστηκε από το Γεωργιανό φίλο του και έγινε θεατής ενός εγκλήματος.
Οσον αφορά τις έρευνες στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, φαίνεται ότι ολοκληρώθηκαν και τέτοιο μαγειρικό σκεύος δεν βρέθηκε, ενώ τα στοιχεία που περισυνέλεξαν οι αστυνομικοί εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΓΑΔΑ. Από τον τόπο του εγκλήματος έχει σταλεί προς εξέταση γενετικό υλικό και αντικείμενα και έχει βρεθεί πλήθος αποτυπωμάτων. Επίσης στα εγκληματολογικά εργαστήρια εστάλη και η σιδηρογροθιά για να διαπιστωθεί αν έχει ίχνη αίματος ώστε να ξεκαθαρίσει αν αυτό ήταν το όπλο που χτύπησαν τον αρχιμανδρίτη όπως λένε οι κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, μια εκδοχή -όπως την παρουσιάζουν οι κατηγορούμενοι- είναι πως το θύμα χτυπήθηκε έξω από την πόρτα της κουζίνας, στο διάδρομο του σπιτιού και μετά το τράβηξαν μέσα στην κουζίνα και το άφησαν πάνω στο χαλί. 
Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες καθοδηγούμενοι από το διοικητή Ασφαλείας Καλαμάτας Βασίλη Τσιγαρίδη, τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας Βασίλη Γεωργακόπουλο και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου Ηλία Γεωργόπουλο. 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ
Μέσα από περιγραφές αλλά και τις δηλώσεις των συνηγόρων του ανήλικου σκιαγραφείται μια προσωπικότητα μοναχική, χωρίς ιδιαίτερη κοινωνική ζωή και με μειωμένη νοητική αντίληψη. Ο μόνος φίλος του -λένε πληροφορίες- ήταν ο Γεωργιανός, με τον οποίο φαίνεται ότι έκαναν πολλή παρέα τον τελευταίο χρόνο. Ειδικότερα η συνήγορός του Ελένη Αλειφέρη αφού τονίζει ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την αφαίρεση ζωής ενός ανθρώπου, λέει ότι "από πλευράς ανηλίκου δεν υπήρξε συμμετοχή στη θανάτωση του αρχιμανδρίτη, όπως ο ίδιος δηλώνει". Λέει ακόμη ότι εκτίμηση των υπερασπιστών του είναι ότι "εμφανίζει νοητική υστέρηση και πρόβλημα αντίληψης και συνειδητοποίησης, σε σχέση με του ενός μέσου συνετού ανθρώπου". Και προσθέτει ότι "γενικότερα σε καμία περίπτωση δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο έγκλημα, αλλά αιφνιδιαστικά και απρόοπτα βρέθηκε μπροστά στη δολοφονία". Σημείωσε ακόμη ότι προέρχεται από μια θρησκευόμενη οικογένεια βιοπαλαιστών και ο ίδιος είναι "ένα άβουλο παιδί, χωρίς παρέες και με το Γεωργιανό προφανώς ένιωθε ασφάλεια, όπως τουλάχιστον το περιγράφει ο ίδιος". 
Ο έτερος συνήγορος Σπύρος Λαπιώτης εκφράζει καταρχάς τη λύπη του εκ μέρους του νεαρού και της οικογένειάς του για ό,τι συνέβη. "Δυστυχώς, έχουμε μια περίπτωση ενός ανήλικου συμπατριώτη μας που μπλέχτηκε σε μια υπόθεση, στην οποία όμως δεν έχει τον κεντρικό ρόλο που του αποδίδεται, αλλά άλλοι παράγοντες τον ώθησαν να βρεθεί μπροστά σε απρόσμενες εξελίξεις και γεγονότα", αναφέρει. Και τονίζει ότι επειδή είναι ανήλικος, θα πρέπει "να υπάρχει επομένως μια ευαισθησία σε ό,τι λέγεται, δεδομένου της νοητικής υστέρησης και της «αφέλειας» που διακρίνει αυτό το παιδί, για να προφυλάξουμε τόσο το ίδιο όσο και την οικογένειά του που ζει το δικό της δράμα". Ενώ προσθέτει ότι "η ανάκριση είναι σε εξέλιξη και όλους τους ισχυρισμούς μας θα τους αναπτύξουμε την Παρασκευή ενώπιον του κ. ανακριτή".
Ν.Κ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/02/2014
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/33651-anilikos-xwraitis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου