Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Περιφερειακά αεροδρόμια: Τον Ιούλιο κρίνεται οριστικά η τύχη τους


Υπεραξία δημιουργεί η τεράστια αύξηση στον Τουρισμό         

«Σκληρή» μάχη θα κληθούν να δώσουν τον επόμενο μήνα οι ενδιαφερόμενοι για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, καθώς η αυξημένη κίνηση «απογείωσε» τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια, ανατρέποντας τα δεδομένα του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ.
Τα επτά σχήματα τα οποία έχουν περάσει στην τελευταία φάση, θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές για τις δύο ομάδες των αεροδρομίων στις αρχές Ιουλίου.
Το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των διεθνών «παικτών» που διεκδικούν μία ή και τις δύο συστάδες αεροδρομίων που έχουν ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται να παραμένει ζωηρό. Μένει να διαπιστωθεί ποιοι θα κάνουν πράξη το ενδιαφέρον τους, υποβάλλοντας τους σχετικούς φακέλους δεσμευτικών προσφορών.
Πάντως, η «μάχη» για την πίτα των άνω των 18 εκατ. επιβατών το χρόνο προμηνύεται σκληρή, δεδομένης και της «έκρηξης» αφίξεων τουριστών στους περισσότερους περιφερειακούς αερολιμένες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πενταμήνου, το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατών είναι αυτό της Ζακύνθου που ανήκει στην πρώτη ομάδα και αγγίζει το 121% σε σχέση με τους επιβάτες που μετακινήθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2013. Προαιρετικά ο επενδυτής της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να επιλέξει και όποιο επιθυμεί από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, όπου η κίνηση αυξήθηκε κατά 41,77%, Καλαμάτας, με αύξηση στο πεντάμηνο 84,29% και Αγχιάλου, με αύξηση 3,46%.
Από τη δεύτερη συστάδα ο αερολιμένας της Ρόδου στο πεντάμηνο παρουσίασε αύξηση 67,66%, της Κω 78,84%, της Μυκόνου 81,10%, της Σαντορίνης 87,33%, της Σάμου 50,20% και της Μυτιλήνης 28,14%. Προαιρετικά ο επενδυτής της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να προσθέσει στις επιλογές του και κάποιον από τους εξής αερολιμένες: Λήμνου (με αύξηση 15,0%), Χίου (10,20%), Καρπάθου (76,65%) και Νέας Αγχιάλου.
Τα μοναδικά αεροδρόμια που συμμετέχουν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και παρουσιάζουν μείωση επιβατικής κίνησης είναι αυτό του Ακτίου, που ανήκει στην πρώτη ομάδα (-82,9% το οποίο πέρυσι απορροφούσε την κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κάτι που φέτος έχει ανατραπεί) και της Αλεξανδρούπολης (-8,7%), που ανήκει επίσης στην πρώτη ομάδα.
«Απογείωση» το καλοκαίρι
Δεν είναι τυχαίο ότι οι προβλέψεις για την αύξηση της κίνησης των περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με στοιχεία του EUROCONTROL με βάση τα slots που έχουν δοθεί για διάφορα αεροδρόμια στη θερινή περίοδο, ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Το Ηράκλειο παρουσιάζει αύξηση 25%, τα Χανιά 14%, η Κεφαλλονιά 26%, η Μύκονος 40%, η Σκιάθος εκτοξεύθηκε στο +350%, η Σαντορίνη στο 30%, η Κως 20%, η Ρόδος 28% και η Ζάκυνθος 35%! Τα στοιχεία που δίνονται για τα αεροδρόμια όσον αφορά στην καθημερινή εξυπηρέτηση είναι, επίσης, εντυπωσιακά.





Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου