Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Στόχος να λειτουργήσει εντός του 2015 ο ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στην Πύλο

Μέσω ΣΔΙΤ θα επιδιωχθεί η ίδρυση Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου στην Πύλο

Το δρόμο των ΣΔΙΤ πιθανότητα θα ακολουθήσει η ίδρυση και λειτουργία του Ενάλιου Επισκέψιμου Αρχαιολογικού Χώρου στην Πύλο, μιας και φαντάζει δύσκολη η εξασφάλιση πιστώσεων από χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ήδη έχει γίνει επεξεργασία ειδικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Πύλου – Νέστορος, με αρχικό στόχο το πάρκο να λειτουργήσει εντός του 2015.

Μισό εκατομμύριο 
Στόχος όλων των πλευρών είναι να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα εξασφαλίζει αειφορία, εκμεταλλευόμενο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και της Πύλου στον τομέα του καταδυτικού τουρισμού και ειδικότερα του μοναδικού ενδιαφέροντος σύγχρονου (1978) ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου “Irene Serenade”, που με απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου κηρύχθηκε Επισκέψιμος Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος ως ευρισκόμενο εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου του όρμου του Ναυαρίνου.
Απαιτείται η εκπόνηση σειράς ειδικών μελετών, με δαπάνη του Δήμου ή των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του έργου.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει προταθεί για υπογραφή, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος θα προβεί στα απαραίτητα έργα κατασκευής του έργου, τόσο στο θαλάσσιο χώρο (οριοθέτηση θαλάσσιου χώρου, πόντιση ναυδέτων, καθορισμός και σήμανση υποβρύχιων διαδρομών) όσο και στο χερσαίο χώρο (εξασφάλιση, εξοπλισμός και οργάνωση γραφείων, οργάνωση του φυλασσόμενου χερσαίου χώρου απόπλου – κατάπλου και κατασκευή του εκεί φυλακίου, κατασκευή ενημερωτικού περίπτερου).
Επίσης, στην απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού (2 τουλάχιστον μικρά περιπολικά σκάφη με εξοπλισμό καταδυτικων α’ βοηθειών, καταδυτικές εξαρτύσεις καταδυόμενου προσωπικού, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών), στη στελέχωση του έργου με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, που θα προκύπτει από την τεχνοοικονομική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας, και στην έναρξη λειτουργίας του.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως και να δημιουργηθεί σχετικό ντοκιμαντέρ.
Μία πρώτη εκτίμηση για την υλοποίηση της σύμβασης και του κόστους λειτουργίας για το πρώτο έτος ανέρχεται σε 495.000 ευρώ.


Τι θα επιτρέπεται
Όταν ιδρυθεί το Πάρκο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνον:
-οι οργανωμένες συνοδευόμενες αυτόνομες καταδύσεις αναψυχής / περιήγησης
–οι οργανωμένες συνοδευόμενες ελεύθερες καταδύσεις αναψυχής/περιήγησης (snorkelling)
–η επισκόπηση του βυθού με πλοία διαφανούς πυθμένα ή διαθέτοντα άλλα μέσα επισκόπησης του βυθού χωρίς επέμβαση σε αυτόν (υποβρύχιες κάμερες)
–οι εκπαιδευτικές επισκέψεις με τα ανωτέρω μέσα/τρόπους
–οι τυχόν εκάστοτε αναγκαίες δραστηριότητες Κρατικών Υπηρεσιών (όπως Λιμενικές Αρχές, ΠΝ, Πυροσβεστικό Σώμα κ.λπ.).
Τέλος, θα απαγορεύεται:
-κάθε μορφή αλιείας και η με οποιονδήποτε τρόπο αποκομιδή ζωντανών οργανισμών ή άλλων αντικειμένων
–κάθε επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και το ναυάγιο Irene Serenade, πλην των απαραίτητων για τη λειτουργία του ενάλιου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου
–η διέλευση κάθε πλωτού μέσου με εξαίρεση τα σκάφη εξυπηρέτησης των αναγκών του ενάλιου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου και των αναγνωρισμένων παρόχων καταδυτικών υπηρεσιών, τα σκάφη επισκόπησης του βυθού και τα σκάφη των αρμόδιων υπηρεσιών (Λιμενικές Αρχές, ΠΝ, Πυροσβεστικό Σώμα)

–η αγκυροβολία. 

Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ"  14/07/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου