Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Εντολή ακόμα και για αεροψεκασμούς στη μάχη με τα κουνούπια


Ακόμα και αεροψεκασμοί θα γίνουν άμα χρειασθεί, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα κουνούπια στην περιοχή της Πύλου.
Αυτό τονίστηκε χθες σε έκτακτη σύσκεψη το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με τη συμμετοχή των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Ανάπτυξης Ντίνας Νικολάκου, Υγείας Φάνη Στεφανόπουλο, του τοπικού αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Αργυράκη, του διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Διαμαντόπουλου, του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γιαννούτσου, των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών και εκπροσώπου της εταιρείας στην οποία έχει ανατεθεί το έργο.
Ήδη δόθηκε ολιγοήμερη προθεσμία στην εταιρεία, προκειμένου να προχωρήσει σε δραστική καταπολέμηση με επίγεια μέσα. Για το λόγο αυτό από χθες το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή γίνεται καταπολέμηση από 8 συνεργεία.
Παράλληλα, έγινε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής για λήψη μέτρων στους ιδιωτικούς χώρους.
 
Ακόμα και αεροψεκασμοί
Η κα Νικολάκου παρατήρησε ότι με κάθε τρόπο πρέπει να σταματήσει η έξαρση στην περιοχή της Πύλου και γι’ αυτό έγιναν αυστηρές συστάσεις στην εταιρεία. Από χθες κιόλας αυξήθηκαν τα επίγεια συνεργεία ψεκασμού, ενώ καθημερινά η Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος θα ενημερώνει τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Στεφανόπουλο και το διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας για την εξέλιξη που υπάρχει.
«Δόθηκε εντολή στην εταιρεία να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, ώστε, αν χρειασθεί, το επόμενο διήμερο να γίνουν και εναέριοι ψεκασμοί για να καταπολεμηθούν οι προνύμφες. Θα είμαστε σε ετοιμότητα και αυτό που κάνει η Περιφέρεια, δε γίνεται στις άλλες Περιφέρειες. Εξασφαλίσθηκαν σε μια 3ετία 3,5 εκατ. ευρώ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο.
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των πληθυσμών και ζητήσαμε από την εταιρεία επικαιροποιημένη χαρτογράφηση για να δούμε τι νέες πιθανές εστίες κουνουπιών έχουν δημιουργηθεί. Θεωρούμε ότι με την καλή συνεργασία που υπάρχει, με τη δεδομένη πολιτική βούληση, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα έξαρσης του φαινομένου. Να διευκρινίσουμε ότι η αύξηση των συνεργείων στην Πύλο δε σημαίνει μείωσή τους από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας», σημείωσε η κα Νικολάκου.
Από την πλευρά του, ο κ. Στεφανόπουλος παρακάλεσε τους κατοίκους να συμβάλουν στην καταπολέμηση, λαμβάνοντας μέτρα στους ιδιωτικούς τους χώρους: «Να μην υπάρχουν ιδιωτικοί χώροι, που είναι φορείς ανάπτυξης των κουνουπιών, δηλαδή λιμνάζοντα νερά, πισίνες, γκαζόν κ.λπ. Να ραντίζουν στους ιδιωτικούς χώρους, ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται», πρόσθεσε.
 
Τριήμερη προθεσμία
Ο κ. Αργυράκης τόνισε ότι βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί, αν δεν μπορεί να μηδενιστεί, το πρόβλημα με  τα κουνούπια στην περιοχή: «Επειδή όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, επισημάνθηκε στην ανάδοχο εταιρεία ότι στο επόμενο τριήμερο οφείλει να παρουσιάσει αποτελέσματα καταπολέμησης των κουνουπιών, ειδάλλως θα προχωρήσουμε – και έχουμε ενεργοποιήσει τη διαδικασία – σε εναέρια επέμβαση».
Ο κ. Γιαννούτσος από την Πύλο παρατήρησε ότι η έξαρση των κουνουπιών παρουσιάσθηκε αρχικά πριν από 15 ημέρες, κλήθηκε η εταιρεία, ξεκίνησαν  ψεκασμοί, υπήρξε παροδικά μια μικρή μείωση, αλλά ύστερα από ένα δεκαήμερο το πρόβλημα γιγαντώθηκε σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα μετά την εντατικοποίηση των ψεκασμών και με τον εντοπισμό των νέων εστιών. Επίσης, διευκρίνισε ότι στην περιοχή της Πύλου υπάρχουν μόνιμα 4 άτομα που καθημερινά ψεκάζουν στην περιοχή, ενώ παρακάλεσε τους κατοίκους να λαμβάνουν μέτρα στους χώρους τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 24/07/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου