Σε αντίθεση με την περσινή περίοδο που η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου υπερέβη την ζήτηση κατά 170.000 τόνους, η κατάσταση κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο θα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, γεγονός στο οποίο αποδίδει και την αύξηση, κατά 37% σε σχέση με πέρυσι, που παρουσιάζεται στις τιμές παραγωγού στην Ιταλία, οι οποίες ξεπέρασαν τα 4 ευρώ φθάνοντας τα 4,10 ευρώ το κιλό στο τέλος του περασμένου μήνα. Οπως άλλωστε δείχνει και η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον Αύγουστο, η μέση τιμή εκ του δεξαμενοπλοίου για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008 (4,14 δολάρια το κιλό). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΣΕ μετά την διατήρηση στα 2,51 ευρώ το κιλό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν σε 2,63 ευρώ το κιλό στο τέλος του Σεπτεμβρίου, τιμή η οποία συμπίπτει με το υψηλό καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2014 και δείχνει 5% αύξηση για την ίδια περίοδο του 2012/13. Οσον αφορά τις τιμές παραγωγού σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, έχουν ως εξής:
Ισπανία: Από τις αρχές του Ιουνίου του 2014, οι τιμές παραγωγού έχουν την τάση να αυξάνονται συνεχώς, ίσως ως αντίδραση στις προβλέψεις για μειωμένη συγκομιδή το 2014/15. Στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει τα 2,74 ευρώ το κιλό, αν και μειώθηκαν σε 2,66 ευρώ το κιλό στο τέλος του Σεπτεμβρίου, καθώς η αγορά φάνηκε να επιδιώκει μια ισορροπία. Ακόμα κι έτσι, το επίπεδο αυτό είναι 5 % υψηλότερο από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα και 36% υψηλότερα από το χαμηλό που καταγράφηκε τον Μάιο του 2014 (1,96 ευρώ το κιλό). Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, οι τιμές έφθασαν στο υψηλότερο τους στις αρχές του Μαρτίου 2013, όταν χτύπησε τα 3,02 ευρώ το κιλό.Ιταλία: Κατά τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε σαφή ανοδική τάση. Κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου που έσπασε το φράγμα των τεσσάρων ευρώ και μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου ήταν στα 4,10 ευρώ το κιλό, που ισοδυναμεί με 37% αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και 55% αύξηση σε σύγκριση με το χαμηλό που καταγράφηκε κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2013 (2,64 ευρώ το κιλό).Τυνησία: Στο τέλος του Οκτωβρίου του 2013, οι παραγωγοί πληρώθηκαν 2,53 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Μετά από αυτό, οι τιμές άρχισαν να κινούνται προς τα κάτω, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, όταν σταθεροποιήθηκε μετά από κάποιες διακυμάνσεις. Στο τέλος του Σεπτέμβρη 2014 συσπειρώθηκαν σε 2,89 ευρώ το κιλό και έχουν παραμείνει σε αυτό το επίπεδο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τιμή η οποία είναι 12% υψηλότερη από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Πηγή: paseges.gr "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/10/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου