Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού Κλάδου και στη Μεσσηνία


Στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και η ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ προχωρούν στην προδημοσίευση έξι δράσεων με συνολική προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη 123 εκατ. ευρώ. Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία από την προδημοσίευση της δράσης «Ανάπτυξη Πιλοτικών Δομών Καθετοποιημένης Υποστήριξης Επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού Κλάδου με Εισαγωγή Καινοτόμων Διαδικασιών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΕΤ, η προτεινόμενη δράση έχει ως σκοπό την ανάπτυξη πιλοτικών δομών για το συντονισμό επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου, ιδιαίτερα ΜμΕ, ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες και να εισαχθούν καινοτομίες σε τμήματα της αλυσίδας αξίας (value-chain) των αγροδιατροφικών προϊόντων (μεταποίηση, εμπορία, μεταφορά, διανομή).
Η ενίσχυση θα απευθύνεται τόσο μεμονωμένα στις επιχειρήσεις του κλάδου όσο και στο συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας στον οποίο θα συμμετέχουν οι επιχειρήσεις.
Στους ειδικότερους στόχους της δράσης περιλαμβάνονται: Η παραγωγή καινοτόμων, ανταγωνιστικών, ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων ελληνικής προέλευσης, με υψηλή προστιθέμενη και διατροφική αξία. Η στήριξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του κλάδου για την εισαγωγή παραγώγων έρευνας και υψηλής τεχνολογίας και την ενσωμάτωση οργανωτικών καινοτομιών. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του κλάδου και η σύνδεσή τους με τις νέες αγορές. Η ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής και διακίνησης. Η δημιουργία της απαιτούμενης κρίσιμης μάζας στις διαθέσιμες ποσότητες προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των αγορών του εξωτερικού. Η παροχή στοιχείων και εργαλείων που θα υποστηρίξουν το κράτος ως προς την άσκηση πολιτικής σε θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα.
 
Προϋπολογισμός
Όπως αναφέρεται στην προδημοσίευση, λόγω των διαφορετικών ποσοστών ενίσχυσης για τις διάφορες κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών, ο προϋπολογισμός του έργου θα εξαρτηθεί από τη διάρθρωση των κατηγοριών των δαπανών στις προτάσεις που θα εγκριθούν. Η μέγιστη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ.
 
Χρονική διάρκεια
Η χρονική διάρκεια για την υλοποίηση της δράσης, η οποία ξεκινά από την ημερομηνία της ανάληψης νομικής δέσμευσης από το συνεργατικό σχηματισμό και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σ’ αυτόν, είναι 24-36 μήνες.
 
Δυνητικοί δικαιούχοι
Οι δυνητικοί δικαιούχοι στους οποίους θα απευθύνεται η δράση είναι: Επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, δηλαδή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, ως τρόφιμα, σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια.
Συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας, οι οποίοι έχουν ως σκοπό την προώθηση καινοτόμων δραστηριοτήτων στον αγροδιατροφικό κλάδο και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη τους, στα οποία περιλαμβάνονται υποχρεωτικά 10 ΜμΕ του αγροδιατροφικού κλάδου της ίδιας γεωγραφικής περιφέρειας. Οι συνεργατικοί σχηματισμοί πρέπει να έχουν τη μορφή ανώνυμης εταιρείας.

Πηγή: «Καθημερινή» "ΘΑΡΡΟΣ" 24/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου