Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΟΡΩΝΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, για την πορεία του έργου «Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης», που επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης, την 20η Ιανουαρίου 2015, διαπιστώνοντας τον ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό με τον οποίο προχωράει ο ανάδοχος τις εργασίες.
Το Κάστρο της Κορώνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του Δήμου Πύλου-Νέστορος, της Μεσσηνίας και ολόκληρης της Ελλάδας. Το παράκτιο τμήμα του περιμετρικού τείχους είχε υποσκαφεί και τμήματά του είχαν βρεθεί χωρίς στήριξη. Επιπλέον, το μνημείο έχριζε άμεσης αντιμετώπισης, λόγω των έντονων σεισμικών φαινομένων, που σημειώθηκαν στην περιοχή πριν δύο χρόνια και  της διάβρωσης, της οποίας είχε προκληθεί από τις υποθαλάσσιες υποσκαφές, τα οποία και συνετέλεσαν στην κατάρρευση μέρους του τείχους.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά από αίτημα του Δήμου Πύλου-Νέστορος για την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου, αναγνωρίζοντας τη σημασία και την πολιτιστική αξία του Κάστρου της Κορώνης, είχε δώσει τις κατευθύνσεις για την άμεση επίλυση του προβλήματος. Μετά από διευρυμένες συσκέψεις ανάμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς για συνολική αποκατάσταση του μνημείου, συντάχθηκαν οι απαραίτητες μελέτες γεωλογικής και γεωτεχνικές φύσης αλλά και καταγραφής του συνόλου των προβλημάτων και στη συνέχεια προτάθηκαν οι απαιτούμενες εργασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος χρηματοδότησε τις υποστηρικτικές μελέτες, ενώ το Μανιατάκειον Ίδρυμα  κάλυψε το χρηματικό ποσό που απαιτείτο για την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα πέριξ του Κάστρου της Κορώνης και του αντίστοιχου ακρωτηρίου, η οποία διενεργήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Ο κ. Καφαντάρης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στη διαφύλαξη και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χάρη στην ταχύτητα και την άμεση αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος, που επέδειξαν όλοι οι δημόσιοι φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων, πλέον υλοποιείται με ικανοποιητικό ρυθμό από την ανάδοχο εταιρεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου