Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΣΧΟΙΝΟΛΑΚΑ


Σήμερα το πρωί, 15 Μαρτίου του 2015, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 190ης επετείου για τη Μάχη της Σχοινόλακας.
Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, στη Σχοινόλακα, όπου μετά το πέρας της, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Σε αναγνώριση του ηρωισμού τους κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των αρχών του τόπου, ενώ η κυρία Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, Θεολόγος-Φιλόλογος, Διδάκτωρ Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, εξαίροντας τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μάχης. Στη συνέχεια, ο Λαογράφος-Συγγραφέας, κ. Κωνσταντίνος Μπαλαφούτης, στο λόγο του, εμπλούτισε τις γνώσεις των παρευρισκομένων με περισσότερα ιστορικά στοιχεία και η εκδήλωση έκλεισε με δύο μικρούς μαθητές,  οι οποίοι απήγγειλαν ποίημα που αφορούσε στην ήτα του Ιμπραήμ και την ξακουστή μάχη.
Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, δήλωσε:  «Είναι απαραίτητο, ειδικά στις μέρες μας να τιμώνται οι ήρωες, επώνυμοι ή ανώνυμοι αγωνιστές, οι οποίοι έγραψαν ιστορία σε κάθε σημείο της ελληνικής υπαίθρου.  Η Μάχη στη Σχοινόλακα, η οποία, με τη συμβολή του Δήμου μας και κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος, είναι πλέον επίσημα τοπική εορτή, μας έμαθε, ότι η πίστη στις δυνάμεις όλων μαζί και η αλληλεγγύη είναι αυτά που μας ενώνουν. Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες, να μη λείψει ποτέ το πάθος της υπεράσπισης της πατρίδος μας.»

Η κ. Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού στο λόγο της, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αν σήμερα αισθανόμαστε περήφανοι γι αυτούς τους ένδοξους αγωνιστές, θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η εθνική μας υπερηφάνεια αυτή, συνεπάγεται βαρύτατες ευθύνες και υποχρεώσεις, προκειμένου να γίνουμε, όχι μόνο αντάξιοι συνεχιστές τους εθνικά και πολιτικά, αλλά και καλύτεροι από εκείνους εθνικά και πνευματικά.»
Με τη σειρά του ο λαογράφος –συγγραφέας κ. Κώστας Μπαλαφούτης, τόνισε: «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που μας τιμά κάθε χρόνο με την παρουσία του, στην εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Σχοινόλακας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ερχόμαστε και να τιμούμε αυτούς τους αγωνιστές, χάρις των οποίων ζούμε σήμερα σε αυτόν τον ήρεμο τόπο.»
Η επέτειος της νικηφόρας μάχης της Σχοινόλακας εορτάζεται κάθε χρόνο την 15η Μαρτίου με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα, από το 1994, με ενέργειες του κ. Μπαλαφούτη, βασισμένες σε ιστορικές πηγές και μελέτες.
Στον εορτασμό της επετείου, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι, κ. Λεωνίδας Γαϊτάνης και κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου κ. Ηλίας Γουρνάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου, κ. Γιώργος Γιανούτσος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, κ. Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος,  εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Πύλου, ο Πρόεδρος Βορειοελλαδιτών Μεσσηνίας, κ. Μανώλης Κοβάτσης, καθώς και αρκετός κόσμος.
Μια ημέρα πριν, στο απόγευμα του Σαββάτου, στην εκδήλωση με την αθρόα συμμετοχή, που διοργάνωσε, σε κοσμικό κέντρο της Γιάλοβας, το Λαογραφικό Μουσείο Γιάλοβας, ο κ. Μπαλαφούτης και η κ. Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού μοιράστηκαν με το κοινό τις ιστορικές τους γνώσεις σχετικά με τη Μάχη στη Σχοινόλακα, καθώς και ανέκδοτες πληροφορίες για την τοπική ιστορία.

Λίγα λόγια για τη Μάχη στη Σχοινόλακα
Στην ομώνυμη περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος, στις 15 Μαρτίου του 1828, σημειώθηκε η σημαντική και νικηφόρα μάχη, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων, η οποία συνέβαλλε στη θετική έκβαση της επανάστασης.
Ο εμπειροπόλεμος Μακεδόνας Στρατηγός, Τάσος Καρατάσος, με εφτακόσιους Έλληνες πολεμιστές, αντιμετώπισε κατά μέτωπο τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, ώστε να ανακοπεί η επεκτατική τους διάθεση. Με ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, οξυδέρκεια και πειθαρχία από την πλευρά των Ελλήνων ανδρών, ο Καρατάσος εξουδετέρωσε τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα που έδιναν σους Αιγυπτίους, η ευρωπαϊκή πολεμική τακτική και η ευστοχία των όπλων τους. Η απήχηση της μάχης αυτής αναπτέρωσε το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων, ενώ η ήττα του Ιμπραήμ στη Σχοινόλακα ήταν γι αυτόν πολύ οδυνηρή, αποδεικνύοντας ότι η υλική υπεροχή δεν εξασφαλίζει πάντοτε τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου