Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Οι τοπικές ποικιλίες πηγή ανάπτυξης


Το ΤΕΙ Πελοποννήσου και το Ινστιτούτο Ελιάς ενημερώνουν για τις παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και την κομποστοποίηση 
Μια εξαιρετική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Θέμα της οι «Παραδοσιακές Ποικιλίες Λαχανικών και Αυτοφυών Ειδών – Κομποστοποίηση», ενώ την διοργανώνει το Ίδρυμα μαζί με το Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα».
Στόχο της ημερίδας είναι να ενημερώσει απλούς καλλιεργητές, αλλά και αγρότες, για την καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών, όπως και την κομποστοποίηση.
Όπως εξήγησαν οι καθηγητές του ΤΕΙ, Κωνσταντίνος Δελής και Αναστάσιος Κώτσιρας, αυτές οι ημερίδες στοχεύουν στη διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την καλλιέργεια, ώστε να γίνουν γνωστές στους ενδιαφερόμενους εφαρμοσμένες τεχνικές, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση και προώθηση της παραδοσιακής καλλιέργειας.
Επίσης, αναφέρθηκαν σε πολλές ποικιλίες που υπήρχαν στη Μεσσηνία και λόγω των υβριδίων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Για το λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες εντοπισμού και καταγραφής τους, όπως και καλλιέργειάς τους.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι αρκετοί καταναλωτές έχουν κάνει στροφή προς τα παραδοσιακά προϊόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατσαρή ντομάτα, την οποία οι άνθρωποι του ΤΕΙ προσπαθούν να διασώσουν και να καταγράψουν στον εθνικό κατάλογο. Για να γραφεί μια ποικιλία στον κατάλογο πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως η μοναδικότητα του είδους, η ποσότητα των σπόρων που πρέπει να υπάρχει κ.λπ.
Στο τέλος της ημερίδας θα γίνει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με θέματα που αφορούν στις καλλιέργειες.
 
Το πρόγραμμα 
5.30 – 6.00 Προσέλευση
6.00 –6.15 «Κομποστοποίηση, μια φυσική διαδικασία στην υπηρεσία του ανθρώπου για τη διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων», Κάτσαρης Παναγιώτης, γεωπόνος, βιοτεχνολόγος, ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα», Ινστιτούτο Ελαίας Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων, Τμήμα Ελαίας Καλαμάτας
6.15 –6.30 «Η ανάγκη της διατηρήσεως των τοπικών ποικιλιών από τους καλλιεργητές –τράπεζα σπόρων», Φοίφα Μυρτώ, εκπαιδευτικός διαχειριστής αγροκτήματος «ΦΟΙΦΑ», Ανώνυμοι Σποροφύλακες
6.30 –6.45 «Η καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών», Δελής Κωνσταντίνος, καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Πελοποννήσου.
6.45 –7.15 Διάλειμμα
7.15 – 7.30 «Η προοπτική καλλιέργειας της χοντροκατσαρής τομάτας στο Ν. Μεσσηνίας», Κώτσιρας Αναστάσιος, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου
7.30 –7.45 «Η αξιοποίηση των αυτοφυών ειδών της ελληνικής χλωρίδας», Κάρτσωνας Επαμεινώνδας, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου
7.45 – 8.00 Συζήτηση – Ερωτήσεις.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση "ΘΑΡΡΟΣ" 10/03/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου