Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Απαλλοτριώσεις στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού: Μέχρι τέλος Ιουνίου θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν δοθεί τα χρήματα των απαλλοτριώσεων για το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, καθώς έχουν εξασφαλιστεί 8 εκ. ευρώ, τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων.
Ωστόσο οι 130 δικαιούχοι που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ μέχρι τώρα ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δεν φάνηκαν να πείθονται με τα λόγια του περιφερειάρχη, αφού υπάρχει και προηγούμενο, καθώς εδώ και δύο μήνες περιμένουν να τους σταλούν οι φόρμες προκειμένου να υπογράψουν ότι δέχονται τις απαλλοτριώσεις, αλλά ακόμη κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων ήδη έχει πάρει το 60% των απαλλοτριώσεων και αυτοί οι 130 δεν έχουν πάρει τίποτα, κάτι που έχει χωρίσει τους κατοίκους της περιοχής στα δύο, ενώ κάποιοι μίλησαν για επιλεκτικές αποζημιώσεις.

Θέση των δικηγόρων Βάσως Μαρίνη και Τρύφωνα Λαμπούση που εκπροσωπούν τους απλήρωτους δικαιούχους είναι ότι θα πρέπει να υπογράψουν τις υπεύθυνες δηλώσεις που αποδέχονται να γίνουν απαλλοτριώσεις, καθώς έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία, εφόσον ισχύουν όσα λέει ο περιφερειάρχης. Ξεκινώντας η ενημέρωση ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε πως και το έργο πρέπει να υλοποιηθεί και οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν. Ο δικηγόρος Τρύφωνας Λαμπούσης τόνισε ότι ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία καλώντας τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες προκειμένου να ενημερωθούν οι δικαιούχοι και έκανε αναφορά στο ιστορικό της όλης διαδικασίας. Τόνισε ότι έχει ξεκινήσει από το 2006 και το 2013 κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 7,7 εκ. που από το σύνολο του έργου των 12 χιλιομέτρων αφορά τα 8 χλμ. και 450 δικαιούχους αφήνοντας εκτός 4 χλμ. και 130 δικαιούχους. Στους 450 -είπε- έχει καταβληθεί το 60% και εκκρεμεί το 40%, ενώ οι άλλοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Ζήτησε δε, από τους αιρετούς διευκρινίσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συμπλήρωσε πως η εταιρεία που έχει αναλάβει τις απαλλοτριώσεις είχε δεσμευτεί προ τριμήνου ότι θα στείλει τις σχετικές φόρμες προκειμένου να υπογράψουν οι δικαιούχοι, όμως ακόμη δεν έχουν σταλεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βάσω Μαρίνη έθεσε τα ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται για αυτό που έχει συμβεί, πώς θα λυθεί το θέμα, αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Από την πλευρά του ο κ. Τατούλης έκανε και αυτός ιστορική αναδρομή στο έργο σημειώνοντας την πρωτοβουλία που πήρε η Περιφέρεια ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να μην μείνει στη μέση. Μίλησε για το υψηλό κόστος που έχει φτάσει αλλά και το μεγάλο ύψος των αποζημιώσεων τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη δεν προστάτεψε το δημόσιο συμφέρον. Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις πολιτών σημείωσε ότι τα 8 εκ. είναι δεδομένα, διευκρινίζοντας ότι τα 2,5 εκ. αφορούν τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν για το 40% και θα δοθούν αφού ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες όπως πρέπει. Επίσης τόνισε πως δεν είναι αυτός που θα πει στον καθένα να υπογράψει ή όχι. Αντέδρασε όταν άκουσε για απαλλοτριώσεις που δόθηκαν επιλεκτικά τονίζοντας ότι δεν έγινε καμία επιλεκτική πληρωμή, ενώ μίλησε και για βουλευτή της πλειοψηφίας που γυρνά και λέει ότι εξασφάλισε τα λεφτά των αποζημιώσεων.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι επικεφαλής των παρατάξεων από τις μειοψηφίες του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Νίκος Πατσαρίνος τόνισε πως καθώς ο χρόνος πιέζει πρέπει να ειπωθούν ξεκάθαρες κουβέντες, μίλησε για πολλές επιλεκτικές πληρωμές, για ευθύνη της Περιφέρειας που από τις 28/2/12 μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστούν με συγκεκριμένα νούμερα ότι υπάρχουν τα χρήματα και πρότεινε να υπάρξει μια επιτροπή δίπλα στην Περιφέρεια που να παρακολουθεί κάθε βήμα.
"Χρειάζεται συνεργασία και φερεγγυότητα από όλους" τόνισε ο Παναγιώτης Αλευράς και ζήτησε να σταλεί η φόρμα για να υπογράψουν οι 130 δικαιούχοι αλλά και να δεσμευτεί η Περιφέρεια ότι θα πληρωθούν.
Ο Νίκος Γόντικας σημείωσε πως είναι ντροπή να μην έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ και είπε ότι είναι εκβιασμός να τους λένε πως αν θέλουν τα λεφτά πρέπει να υπογράψουν. "Κατά τη γνώμη μου πρέπει να βάλετε τις μηχανές των τρακτέρ μπροστά" είπε.
Με τους αιρετούς να έχουν αποχωρήσει και να συνεχίζεται η ενημέρωση με διευκρινίσεις από τους δικηγόρους των δικαιούχων, η Βάσω Μαρίνη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το δήμαρχο τονίζοντας ότι σε μια εκδήλωση που την διοργάνωσαν αυτοί (οι δικηγόροι) ήρθε ο δήμαρχος να πει ότι αυτός τους κάλεσε. Συνέχισε λέγοντας πως την τρόμαξε η μη ενημέρωση του περιφερειάρχη, σημείωσε ότι δεν δόθηκε καμία απάντηση για τις επιλεκτικές πληρωμές οι οποίες δεν ήταν κατά άτομο αλλά κατά χιλιόμετρο. Τόνισε πως συμφέρον των δικαιούχων είναι να υπογράψουν την φόρμα με την οποία δέχονται την παράταση της απαλλοτρίωσης και "αν μέχρι 30/6 δεν έχετε πληρωθεί, βάζετε τα τρακτέρ και οργώνετε το δρόμο, αφού δεν είναι δεσμευτικές".
Ο Τρύφωνας Λαμπούσης σημείωσε ότι ο περιφερειάρχης δεν κόπτεται γιατί ίσως θέλει να πάει σε νέες απαλλοτριώσεις που πιθανότατα θα έχουν και χαμηλότερες τιμές, ενώ επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία που έχει αναλάβει την διαδικασία των απαλλοτριώσεων.
Κ.Μπ.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/65083-apallotriwseis-gargalianoi-romanoy-plirwmes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου