Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ

Με την αθρόα συμμετοχή πολιτών από όλη τη Μεσσηνία τιμήθηκε σήμερα το πρωί, ως είθισται, ο εορτασμός της επετείου της ιστορικής Μάχης του Μανιακίου, στις Τοπικές Κοινότητες Μανιακίου και Φλεσσιάδος του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί, όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος στα Ταμπούρια, στην Τ.Κ. Φλεσσιάδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου.  Εν συνεχεία, ψάλθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τις αρχές του τόπου, ενώ ο Καθηγητής Γυμνασίου Πύλου κ. Γεώργιος Μπαχούμας εκφώνησε πανηγυρικό λόγο, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της συμβολικής πράξης του Παπαφλέσσα και των παλικαριών του.

Η τελετή συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού, στην Τ.Κ. Μανιακίου, όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα, πρωτοστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης-Υφυπουργό Επικρατείας κ. Τερενς Κουίκ, την Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων-Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Έλενα Ψαρέα, τον Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων-Υποδιοικητή της 120 ΠΕΑ Σμήναρχο Ιπτάμενο κ. Χρήστο Τσιώμο, την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Ελένη Αλειφέρη, ως Εκπρόσωπο της Περιφέρειας και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς, της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά και της Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών, το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριο Καφαντάρη ως Εκπρόσωπο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, την Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Μανιακίου-Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Παπαφλέσσα κα Μαρία Αντωνοπούλου, τον Εκπρόσωπο του Συλλόγου «Ιστορική Οικογένεια Φλεσσαίων-Απογόνων Παπαφλέσσα» κ. Παναγιώτη Φλέσσα, τον Εκπρόσωπο της οικογένειας Δικαίων-Εφημέριο Πολιανής Ιερέα κ. Ευστάθιο Δικαίο, τον Εκπρόσωπο του Συλλόγου Μανιακαίων της Αθήνας «Ο Παπαφλέσσας» κ. Αναστάσιο Φιλιπόπουλο, τον Εκπρόσωπο του Συλλόγου Βλαχοπουλοαίων Αθήνας κ. Γεώργιο Χρονά, τον Εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Μεσσηνίων κ. Αθανάσιο Σωτηρόπουλο και τον Εκπρόσωπο της Μεσσηνιακής Αμφικτονίας κ. Παναγιώτη Μπαζίγο.


Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο Λαογράφος κ. Κωνσταντίνος Μπαλαφούτης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα «Πως φτάσαμε στο Μανιάκι». Αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα της περιοχής, στη ζωή του Παπαφλέσσα, καθώς και στην απόφαση του να θυσιαστεί στο Μανιάκι. Ο ομιλητής  κατέληξε με τα εξής: «Οι φίλοι και οι εχθροί τον θαυμάζανε. Η απόφασή του να θυσιαστεί είχε την έννοια της απεγνωσμένης προσπάθειας και της αντίστασης για τη μείωση των δυνάμεων του Ιμπραήμ, ούτως ώστε να γίνει παράδειγμα ηρωισμού, να τον μιμηθούν οι φοβισμένοι έλληνες και να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα που είχαν αρχίσει πριν περίπου πέντε χρόνια για την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Ο ίδιος ο Σπηλιάδης είχε πει πως η μάχη εκείνη έκανε τόση εντύπωση εις τον Ιμπραήμ που κάποιος των αξιωματικών του έλεγε, πως εάν ευρισκότανε και σε άλλες μάχες με τέτοια απόφαση κα αντίσταση, δεν θα ήθελε να προχωρήσει πια.». 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων της Χώρας και του Βλαχόπουλου, του Δήμου Πύλου-Νέστορος να απαγγέλουν ποιήματα και να παρουσιάζουν μικρά θεατρικά συγκινώντας το κοινό, που τους καταχειροκρότησε. Τέλος,  το παιδικό χορευτικό τμήμα του Δημοτικού Σχολίου Βλαχόπουλου και το χορευτικό των Πολιτιστικών Συλλόγων Κορυφασίου, Γλυφάδας, Παπουλαίων, Γυναικών Χιλιοχωρίων και Αγιας Τριάδος Καλαμάτας, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές της Μεσσηνίας, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς κλείνοντας την εκδήλωση.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμμετοχή των πολιτών στον εορτασμό και ανέφερε: «Τα μηνύματα είναι διαχρονικά και επίκαιρα. Τότε, ο Παπαφλέσσας μαζί με τους συναγωνιστές του  θυσιάστηκαν, για να στείλουν το μήνυμα του αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, σε όλο το ελληνικό έθνος. Σήμερα, θα πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, να αγωνιστούμε, για μια Ελλάδα ανεπτυγμένη, προοδευτική και ανεξάρτητη. Για μια Ελλάδα που θα δίνει προοπτική επιτυχίας και ευημερίας στα παιδιά μας. Για μια Ελλάδας της Ευρώπης.».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς και κα Αντωνία Μπούζα, οι Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος, οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων Μανιακίου και Φλεσσιάδος, ο τέως Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Σαμπαζιώτης, ο Διευθυντής της Επιχειρησιακής Λειτουργίας της Costa Navarino κ. Γεώργιος Χατζηιωσήφ, ο Πολιτευτής κ,. Λεωνίδας Φιλιπόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ Περιθωρίου του Δήμου Τρίπολης κ. Παναγιώτης Γαλιώτης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιθωρίου Τρίπολης κ.  Πέτρος Λυκουρένζος. 

Η ηρωική Μάχη του Μανιακίου, στις 20 Μαΐου του 1825, έμεινε στην ιστορία, καθιστώντας τον Παπαφλέσσα και τους συμπολεμιστές του ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, που με ανδρεία και αυτοθυσία, πολέμησαν για την ελευθερία του υπόδουλου ελληνισμού, παροτρύνοντας όλους τους έλληνες να συνεχίσουν μέχρι τέλους για την ελληνική απελευθέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου